Paládi Zsolt
Kiskapitalista kalauz
 
m – mint marokmarcsa

Marokmarcsa mobil, mobil marokmarcsa. Erotikus segédeszköz, sétáló szóömlés. Önkielégítésre utaló hatalmi gesztus. A fiatal fiúk és lányok olyan önelégülten kapják elő mobilmarcsájukat – „Kapás van!” – mintha  egy szexuális hőstett bizonyítékát rántanák ki. Holott csak annyi a téma: „Mi lesz ma vacsorára?” Ezt hallgassa meg a színházi közönség, mondjad csak, cica!  
    Marokmarcsa mobil, mobil marokmarcsa. Élettani hatásai miatt kerülendő. Nem a gerincedet sorvasztja, hanem az agyadat. Korai még az agyhalál! Elég, ha az RTL Klubot nézed. Más hullámok ne kerítsenek, ne keserítsenek téged! Kivéve persze a meglévőket: városi szmog, fertőzött víz, számítógép, Internet. Hej, agyatlan barmok tengere, nem kell még a hullám?  
    Halló, információs viharba kerültem, mi a teendő? 
    Marokmarcsa mobil, mobil marokmarcsa. Fülbedugható változattal. Félsz, hogy magadban beszélsz? Nem félsz, hogy magadban beszélsz? Úgy látszik, bolondot csinálnak belőlünk. Hülyére vesznek.  
    Mobiltelefont minden tinédzsernek! És ők hülyére veszik Magukat. (A számlát a papa fizeti.) 
Mobilromantika. Fejlesztés a (sz)ámítás vonalán. Az üzenet átfut a rózsaszínnel bevont telefonon. És célt ér. És már mondja is a drága a (kis)kebelbarátnőnek, (cirka 15 évesen) úgy, mint egyik Brad Pitt-rajongó a másiknak: „Milyen romantikus ez a Gábor! Olyan szép SMS-t küldött nekem...” 
    Marokmarcsa mobil, mobil marokmarcsa. Húszéves suhanc utazik Héven, mellette egy öreg néni ül. A suhancnak „kapása van”, a néni pedig a szívéhez kap: „Kapcsolja ki! Kapcsolja ki azonnal!” A srác alig zavartatja magát: „ Semmi, csak egy öreg nyanya rinyál itt... (Mily gyönyörű élet szülte posztmodernitás: nyanya rinyál...) Folytatja. A mamóka levegőért kapkod és izgalmában sírva fakad: „Kapcsolja ki! Nem érti, hogy megöl!” A fiú bosszúsan leteszi a gépet és odafordul szomszédjához: „Na mi van?” 
     A néni még mindig alig tér magához, elfúló hangon mondja: „Pész-, hhh…, pészmékerem van… 
     „A dohányzás súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét!”

 
Vissza a főoldalra