Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
Kutyaterápia
A kórterembe besütött a nap. A kis-nagy leány szótlanul feküdt. Nem kívánt senkivel sem beszélni.  Már napok óta, mikor bekerült az osztályra, csendben bóbiskolt, mintegy az álomba menekült. Az orvos tudta, hogy nagy traumán esett át, de hiába minden, a kis-nagy leány bezárkózott. Nem tudatosult benne, hogy az autóbaleset kapcsán elveszítette édesapját. Õ és édesanyja túlélte a balesetet. Édesanyja kisebb sérüléseket szenvedett a kórházból már hazaengedték, s a kis-nagy leány komolyabban nem sérült meg, de számára rettenetes látvány volt édesapja összeroncsolódott teste. 
  
- Az élet igazságtalan - gondolta magában -, mert biztos, hogy édesapja nem vétett hibát, s akaratlanul balesetet szenvedtek. Édesapjához nagyon ragaszkodott. Õ volt édesapjának a szeme fénye. 

Fölfoghatatlan volt számára az eset, s úgy érezte nem képes senkivel sem beszélgetni. Az orvos az üvegajtón figyelemmel kísérte a kis-nagy leány viselkedését, s tanácstalan volt, mert még enni sem kart a kis-nagy leány. 
  
Az orvos beszélt az édesanyjával arról, hogy mit tehetnének. Édesanyja mondta, hogy a kis-nagy leánynak van otthon a Zigi nevû kutyája, aki nagyon nyugtalan és õ sem akar enni sem. S ekkor támadt az orvosnak az ötlete: 
 
- Hozza be a kutyát, meg játékot és majd meglátjuk, hogy lesz-e javulás. 
 
Édesanyja úgy is tett. S Zigi, egybõl a kis-nagy leány ágyához ment. Föltette melsõ tappancsait az ágyra és orrával bökdöste a kis-nagy leányt, aki kinyitotta a szemét. Zigi egy kedves kis morgással köszöntötte a kis-nagy leányt. Õ meg csak nézte hosszasan. 
 
Az üvegajtón keresztül figyelték, hogy mi fog történni. Elõször úgy tûnt, hogy semmi. De Zigi nem adta fel. Elfutott a labdájáért és odaejtette a kis-nagy leány mellé. Õ hosszasan nézte Zigit, majd egyszer csak megfogta a labdát és eldobta. Ziginek több se kellett, futott a labdáért és visszavitte a kis-nagy leányhoz, majd újból leejtette az ágyra. Ekkor a kis-nagy leány megsimogatta Zigi fejét, s mintha a szája sarkából egy mosoly tûnt volna fel. 
 
Az üvegajtón túl az orvos már nagy izgalomban volt, hogyan is töri meg a kutya a kis-nagy leány bezárkózását. Az ebéd ott volt az asztalon, de mivel a kis-nagy leány föl sem akart kelni, ott hûlt ki. Zigi nem hagyta annyiban - vakkantott egyet, mintha mondaná: föl kis-nagy leány, föl, nézd az élet szép, hiszen süt a nap. S buksi fejét a kis-nagy leány mellkasára tette. A kis-nagy leány ekkor megsimogatta Zigit. Zigi unszolására fölült az ágyon. 
 
Az orvos és édesanyja aggódva figyelt. 
 
Zigi odavitte hozzá a kis tányérját, s lökögette, mintegy kifejezve azt, hogy éhes. 
S ekkor megszólalt a kis-nagy leány: - Éhes vagy? Ott az ebédem, mindjárt odaadom, s fölkelt, hogy megetesse Zigit. 
 
Ekkor az orvos belépett a kórterembe.- Ugye, már látom, nagyon aranyos kutyád van. 
 
S a kis-nagy leány megszólalt: - Igen, tudom. - Te is éhes vagy? - kérdezte az orvos. S a kis-nagy leány válaszolt: - Igen. 
 
Ekkor édesanyja hozta a kedvenc ennivalóját a kis-nagy leánynak, s szorosan átölelte. 
 
Az orvos megnyugodott, hogy a kis-nagy leány átlépett a holtponton. 
 
Az orvos elhatározta - mivel az ilyen súlyos esetekben segít egy kutya -, hogy ezek után a pszichiátriai gyógyításban alkalmazni fogja a kutyaterápiát.

Ez az írás 2014. március 22-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón