Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Lám Etelka
(1949 - )
Anna és a tigrisek*
A tigrismama és kölykei éppen kijöttek a vízbõl, ahol hûsöltek, mert melegen tûzött a nap, és szerettek úszkálni. Amint kiértek a tópartra, egy nagy dörrenés és egy golyó süvített el a tigriskölykök felett, amely megsebezte az anyaállatot a hátsó lábán. Így az állat riadtan és idegesen vonszolta magát egy hûvös szikla mélyedésébe, ahová a két kicsi is követte. Egy orvvadász, aki már régóta figyelte a családot, úgy érezte, elérkezett a pillanat, hogy leterítse a szép nagy vadat. De szemébe tûzött nap, és rosszul célzott. Itt elég sok sziklás terület volt, és nem lehetet áttekinteni az egész terepet. A férfi nem tudta, hogy más is látta gonosz cselekedetét. 
  
Anna, a fiatal leány, aki a szüleivel élt itt, sokszor kilovagolt a környékre, és mindent látott és hallott, éppen akkor ért a tó partjára, amikor ez szörnyû esemény történt. Apja és anyja itt dolgoztak a rezervátumban, mint állatorvosok. A megdöbbenéstõl nem talált szavakat. Itt tilos volt vadászni, és a tigrisek védett állatok voltak. A legfájdalmasabb, hogy ez a galád ember rálõtt egy olyan állatra, akinek kicsinyei vannak. A lány nagyon szomorú lett, de eldöntötte, hogy megmenti a tigriscsaládot. Anna a Vihar nevû lován ült, és az ölében volt Maki majom is, akit mindenhová magával vitt. 
  
Az orvvadász, mikor meglátta a lányt, egy bozótosba bújt el. Gondolta, jobb, ha megvárja, amíg a lány eltûnik, és aztán folytatja a tigris-keresést, ami nem nehéz, hiszen a vérnyomok mutatják az utat. De Anna nem volt ijedõs: már sok mindent látott és tapasztalt. Elõször is megkeresi a tigriscsaládot. Intett Makinak, aki leugrott az ölébõl, és elkezdett kutatni, minden kis zugot megvizsgált, és rövid idõ után már meg is találta õket egy sziklabarlang bejáratánál. Anna odalovagolt a sziklákhoz, majd leszállt a lóról. Elõkapta vizeskulacsát, és futva rohant a tigriscsaládhoz. Megállt az anyaállat elõtt, egymás szemébe néztek, és a leány tudta, hogy õt nem fogja bántani ez a szép, de sérült állat. Sok vért veszített, de csak a lába sebesült meg, így biztosan rendbe fog jönni. Anna körbenézett, és talált egy kókuszdióhéját üresen. Gyorsan töltött bele vizet, és a tigrisanya elé tette. De az nem akart inni. Anna ekkor észbe kapott, és a két kis kölyök elé tette le a vizet. A kicsik szomjasok voltak, és mikor eleget ittak, akkor a mama is ivott. 
  
Anna közben gondolkozott, haza fog lovagolni, és segítséget hoz. Maki majd itt marad: vigyázni kell a tigrisekre. A vért falevekkel sepregette szét, próbálta eltüntetni a nyomokat, ahogy tudta. Maki megkapta a kulacsot, és felmászott egy közeli fa tetejére, hogy figyeljen, és próbáljon segíteni, ha veszély leselkedik a tigriscsaládra. A majom a fa tetejérõl látta a férfit, amint elbújt egy bokorba, és így a lány kicselezhette, mégpedig úgy, hogy a sziklák között lovagolt el, ahol az orvvadász nem látta. Elég gyorsan haladt Villámmal, és úgy félóra alatt haza is ért. Szüleinek mindent elmesélt, és egy terepjáró autóval indultak vissza a tetthelyre. Anna mutatta az utat. 
  
Közben a férfi igen csodálkozott, hogy nincs semmi mozgás, és nem látja a lányt. Így elõmerészkedett, és elindult a vérnyomokon, amik egy idõ után megszûntek. Körbenézett, és egy sziklavonulatot látott, és mivel õ is úgy gondolkozott, hogy a sebesült állat csak egy ilyen helyen húzódhatott meg, elindult abba az irányba. Hamarosan Maki is észrevette a férfit. Hangosan kiabálni kezdett, és csapkodta a fák ágait. A tigrismama is megérezte a veszélyt, felállt, két kis kölykét egyenként felemelte, és bicegve beljebb vitte a hasadékba, s ott gyöngéden megnyalogatta õket. Majd elindult ki a szabadba, hogy szembenézzen a támadójával. Az orvvadász is meglepõdött, mikor meglátta a gyönyörû nagy tigrist, ahogy ott állt elõtte. 
  
A férfi elõkapta a fegyverét, de nem volt ideje elsütni, mert megjelent Anna a szüleivel. A lány papája felszólította a férfit, hogy adja meg magát, mert úgyis felismerik, és mindenki õt fogja keresni. Felszólították, hogy szálljon be a kocsiba. A férfi szó nélkül engedelmeskedett. Látta, hogy nincs esélye a menekülésre. A tigris kapott egy altató injekciót, így el tudták szállítani a két kicsivel együtt. Anna nagyon boldog volt, hogy sikerült megmenteni a tigriscsaládot, hiszen egyre kevesebben vannak a Földön. 
  
Maki felugrott Anna ölébe, és boldog volt, hogy továbbra is õ a házi kedvenc. Mivel sokat segített Annának, kapott banánt és sok-sok ölelést az egész családtól. A tigrismama hamar felépült, és elégedetten nyaldosta kicsinyeit, miután visszakerült a tó partjára, ahol az otthonuk volt. 
  
Svédország, Göteborg, 2013. november 25. 
  
*A fenti írás elsõ helyezett lett a Barátok Verslista pályázatán.
Ez az írás 2014. március 19-én került a NapSziget honlapjára.
 
Lám Etelka további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón