Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1950 - )
Egy megszakított élet!
- Vetkõzzön le, még a papucsából is lépjen ki, majd elkísérem a székig - mondta az ápoló. Andrea anyaszült meztelenül lépett be a terembe, s elborzadva látta, hogy legalább hét nõgyógyászati szék volt egymás mellett, mint valami mészárszék. Bátortalanul fölfeküdt a vizsgáló székre. Bekötötték az infúziót. Helyi érzéstelenítõt alkalmaztak. S futószalagon, egy más mellett zajlottak a beavatkozások.
- Hogy-hogy terhes lett? - förmedt rá a nõgyógyász. S több sem kellett Andreának, az érzéstelenítõ hatásától szómenése lett. - Mégis mit gondol, van egy fiam, s a férjem féloldalára lebénult, s újra kellett mindent megtanulnia. A szexuális életünk kisfiam fogantatásától megszakadt. Én hiába szedtem a szoptatás alatti fogamzásgátlót, egy év után a szedését abbahagytam. De tudja nem bánom, hogy most terhes lettem, mert a férjem így érezhette, hogy még mindig férfi, különben is csak egyszer voltunk együtt - fakadt ki önmagából Andrea. - Miért mindig a nõket kell felelõsségre vonni. A férjem orvos volt, s õ sem védekezett, különben is ez a gyermek szerelem gyermek lett volna, de fölmértem a helyzetem, s két lábon a földön járva, nem vállalhattam még egy gyermeket. - S csak beszélt ömlött belõle a szó. A teremben megfagyott a levegõ. Az orvos meg kiabált. - Ne beszélje ki a titkait. - Én nem beszélem ki, csak összevissza beszélek. - kiabálta Andrea. Teljes kétségbeesés, s az utolsó mondat már akkor tört ki belõle, mikor már a hordágyon volt. - Mit képzel, ha a férjem meghal, kinek kellek én, ilyen beteg ember gyermekével! - ordította most már torka szakadtából Andrea. Nem gondolta ezt az utolsó mondatot komolyan, csupán az, hogy ilyen esetekben, mindig a nõket hibáztatják. - Ez a terem egy mészárszékekbõl álló gyilkos hely! - vergõdött Andrea, nem hitte el, hogy ilyen megalázó helyzetbe kerül. A betegszobába betolása után, egyfolytában beszélt. Beszélt arról, mennyire félt, s nem is volt fájdalmas, de ez a hely középkori borzalmas hely! S jött az orvos röhögve, majd Andrea elhallgatott, s a másik betegágyon fekvõ nõtõl kérdezte - Hogy van? - Egyfolytában beszél - volt a válasz. - Nem baj - mondta az orvos. Majd a professzortól kezdve, az összes orvos becsõdült a szobába, mint valami cirkuszba, s egymástól kérdezték: - No mi van? - Elérkezett a másnap, mikor hazaengedték.
 
S ezek után, mély depresszióba esett. - Úr Isten Mit tettem. - Megölettem az újabb gyermekem! Hiszen egy nõi szervezet a fogantatásától kezdve tudat alatt átalakul a terhesség, s szíve alatti gyermek fogadására. Átalakulnak a hormonok mûködései! Nagyon durva beavatkozás ez. S ezt a folyamatot, egy erõszakos beavatkozás megszakította, szinte egy kicsit a magzattal együtt meghalt.
 
Elhatározta, hogy többé ilyen nem fordulhat elõ, s csak imádkozni tud azon nõkért, akik ilyen vagy amolyan komoly okból kénytelenek abortuszt végeztetni. Csak könyörgöm, ne ilyen középkori megalázó helyzetben történjenek a beavatkozások. S ha teheti, mindenkit lebeszél az abortuszról.
Ez az írás 2014. március 5-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón