Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Fuchs Izabella
(1949 - )
Naplójegyzet
Egy régi nyár
Ülök a hajnali csendben. A ház, és jelenlegi lakói alszanak. Csepereg az esõ. Az erkélyen a cicák ébredeznek, lustán lépkedve hosszan nyújtózkodnak. Mosakodnak. Rám néznek és kikerülnek. Nem tudják ki ez a fekete alak, számukra óriás, aki itt kint ül, a színpompás rózsakert mögött. Ül csendben, ír és rajzol. Jaj-fákat. 
 
Közben bennem, ott belül valami vagy valaki sír. Megszeretett magányomban elmúlt és elszalasztott szerelmekre gondolok, elemzem életem, amin már nem lehet változtatni. A nyaralás eseményeire gondolok. Mennyire elszoktam a társaságtól! Magányos és hóbortos emberré váltam? Az elmúlt este jár az eszemben, nem vettem észre, hogy újonnan felvett szokásaimmal zavarom barátaimat. A figyelmeztetõ jeleket azonnal észrevettem és visszahúzódtam. Az ember úgy megszokja az egyedüllétet! Soha nem lehetünk önfeledtek, meggondolatlanok? Soha nem engedhetjük el magunkat, csak akkor, ha magunk vagyunk, egyedül. Esetleg, ha olyan társra találunk, aki mellett megtehetjük. Én nem leltem rá..
 
Tudatomban a következõ hetek, hónapok feladatai követik egymást. Seregnyi a tennivaló. Munka nélkül semmit nem ér az életem. 
 
Melankólia. Az esõ csendes kopogása hangulatom kísérõ zenéje. Ma este hazautazom. Haza, otthon, kuckó, búvóhely -, ahol magam lehetek. Nem zavarok senkit. Nem ártok senkinek. Élem a magam megszokott, munkával teli csendjét. Bezárkózom, mint mostanában egyre gyakrabban. Nem ilyen életre vágytam, Istenem!? Hol véthettem el a lépést, hogy így alakult? Nem találtam még rá. Minden fájdalom ellenére, egyedül lenni jó. Tudom, hogy sok hibám van. Társaságban elfelejtem, hogy milyen egyedül is vagyok, ez kit zavarna? 
 
Miért is van bennem a vágy, hogy fákat rajzoljak? A fák, kicsavarodott testük, nyújtózkodó karjuk - vértestvéreim. Minden egyes kéreg a törzsükön, minden egyes felfelé nyújtózkodó jaj-kiáltás águk visszatükrözi vágyaimat, fel, fel a magasba, a csillagok közé mennék, hogy ott megnyugodjon örökké háborgó, lázadó énem. A test semmi, csak a látszat, ami belül van, az a lényeg. Tudom, várnak rám szeretteim, de azt is tudom, türelmesnek kell még lennem. Talán vár még rám idelenn néhány lecke. A fenti világ már kinyitja olykor kapuit és reménysugarat villant fel. Így van ez, ha egyre több szeretetted vár rád odafönt. Egész életedben küzdesz, harcolsz, tanulsz. Ki kell érdemelni a halált. Ez a végsõ feladat. Jutalom, vagy büntetés, azt mindenki maga dönt el azzal, hogyan éli le az életét. Ha eljõ az idõ, szeretném elhamvasztani ezt a ruhát, amit megkaptam születésemkor. Szeretném, ha majd a hamvakat szétszórnák az erdõben, a fák közé. Mai álmaimban gyakran járok egy földön túli kertben, bokrok és fák között. Ott vagyok boldog. Remélem, ha elmegyek, megértik majd...
 
Gyönyörûek a rózsák. Fehérek, sárgák, vörösek. Az egyik különlegesen szép - narancssárga színben pompázik. Ha beszélni tudnának, ha érthetném - vajon mirõl mesélnének? A vegetáriánusok nem esznek húst, mert élõlény. A növények is élnek! A természet maga a csoda. Akkor lennénk méltóak mi emberek a természethez, ha csak annyit vennénk el tõle, amennyi a létfenntartásunkhoz elegendõ. Ülök, magamban és egy belsõ hang ezt súgja: "Írj, mert különben megfulladsz." Írok a csendben. Eggyé válok a kerttel. Béke ölel át.
 
Balatontördemic egykoron
Ez az írás 2014. február 27-én került a NapSziget honlapjára.
 
Fuchs Izabella további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón