Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Farkas Szabolcs
(19.. - )
A gondos nagymama
Ó, istenem! El sem hiszem! - ujjongott hangosan Eszter. - Megvan, megvan, megvan - folytatta tovább.
 
Volt is oka ujjongni. Már hónapok óta gyûjtötte pénzét egy új farmerre. És most megvan. Kétszáz lej tényleg nem kevés pénz, de a mostani, világos szakadt farmer nagy népszerûségnek örvend a diákok körében. Több célt is szolgál. 
 
Leesik majd az álluk, mikor holnap meglátják az új farmerom -, mondta magában, miközben a tükör elõtt vizsgálgatta magát. Szakadt volt a nadrág... a térdkalácsnál, és a combrésznél is, ami igen kihívóvá teszi a nõket. A fiúk szemében feltûnést kelt, a lányok körében pedig némi befolyást gyakorol, ugyanakkor egyesek szemében lángra gyújtja az irigység tüzét is. 
 
- Eszti, vacsora! - kiáltotta a nagymama.
 
- Azonnal megyek, nagyi - felelte Eszter. Eszében sem volt vacsorázni, nem is volt éhes. Maga a farmer látványától betelt, elég volt ahhoz, hogy egy jót aludjon, a holnapra gondolva. 
 
A feszes farmer igencsak kiemelte idomait. Nem mintha amúgy sem lett volna szép. Eszter csodálatos lány volt, nagyon jól nézett ki. Káprázatos volt, ahogyan az a szép fekete haja alá hullott a vállain. Tengerkék szeme ellenállhatatlan csábítást csalt elõ a fiúkból. 
 
- Gyere már, te lány! - mondta a nagyi, és hangja egyre közelebb hallatszott. Úgy tûnt, hogy a szoba fele tart. 
 
- Egy perc és ott vagyok - válaszolta gyorsan Eszter, és a másodperc tört része alatt lehúzta szakadt farmerét, abban bízva, hogy a nagyi nem látja meg, mert ha mégis, akkor nem csak a tucatnyi kérdések tömkelegével kell majd szembenéznie, hanem egy alapos fejmosással is, a farmer borsos ára miatt. A nagyi csak annyit tudott, hogy nem volt olcsó nadrág, de ennél fogva nem is kérdezett semmit a ruháról, bizonyára bosszantotta az egész. Eszter összefogta nadrágját, és kifele haladva, szépen, csendben letette a folyosón lévõ fotelre. 
 
Vacsora után igencsak álmosnak érezte magát, és bárhogy is próbált a tv-ben lévõ filmre koncentrálni, nem tudott. Végül, felülkerekedett az álmosság a lányon, és úgy döntött, hogy elteszi magát holnapra. 
 
Este volt már, késõ este. Eszter szobájából halk zene szûrõdött ki. Zavarta már a nagyit, nem tudott aludni tõle. Ezek a mai fiatalok - gondolta magában - egyre csak hanyagabbak lesznek. Lassan benyitott a lány szobájába, és kikapcsolta a tv-t. Belepte a sötétség a szobát. 
 
Ahogyan haladt visszafele a folyosón, megakadt a szeme az új farmeren. 
 
Hát ezzel meg mi történt? Most vette, és máris kiszakadt? Atya gatya, hát hol járnak ezek? - mondta hangosan a nagyi meglepõdve. - Ezért még holnap számolunk a kisasszonnyal. Na de akkor most mi legyen?
 
A nagyi tudta, hogy nincs más iskolás nadrágja itt az unokájának, aggodalom fogta el, ha a nadrágra nézett. Mégsem mehet szakadt nadrággal iskolába, még azt hinnék, hogy nincs egy rendes ruhája. - gondolta magában. - Meg kell foltozni... de hát azért elkél egy jó néhány folt ide. - mondta, olyan hangnemben, mintha valaki lett volna mellette.
 
Nem csak jó néhány folt, hanem jó sok idõ is kellett, amíg az összes lyukat befoltozta. Éjfél is elmúlt, mire végzett. No, így már normális nadrágnak néz ki, való igaz, egy kicsit tarka, de ezzel nem lesz baj, amilyen divat van most...
 
Visszatette a nadrágot a helyére, majd nyugovóra tért õ is. 
 
Reggel hatalmas ricsajra ébredt, el sem tudta képzelni, hogy miért kiabál unokája. Azonnal sietett Eszter szobája felé, hogy megtudja, mi a baj. Eszter ott állt a fotel elõtt, arca tûzpiros volt a méregtõl, és a nadrágját bámulta. Reményvesztettséget lehetett kivenni a szemébõl.
 
- De hát... rosszul foltoztam valamit? Maradt még lyuk a nadrágon?
 
- Mamaaaaa...
Ez az írás 2013. március 25-én került a NapSziget honlapjára.
 
Farkas Szabolcs további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón