Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Hajdrik József
(1951 - )
Levél az exhitveshez
(Egy el nem küldött vallomás, prózaversben)
Miként szólíthatnálak szebben: - Kedves! Ki a múltam voltál ragyogón - csodaszép -. Míg az idõ át nem rohan rajtunk végleg, leírom neked e próza-költeményt.
  
Kétleném, ha mégis érdekelne téged, mennyire megbánt lett vétkem; a bûnöm! A vádszavak hada hamar utolért, s a józanság mámorával ma is érted küzdök!
 
Tépetten bujdokol számban a konok szó, amióta zöld szemedben elveszett létem. Lázad borzongását magamban hordom, így félem a jégbe mártott éjjelt! Opálkönnyed dúlt lelkednek gyöngye, dísz a flancos ingem habos zsabóján. Zakómból átivódott testembe csepp csöppje, s mint ékszer villant rám a valóság!
 
Hidd el, nem hiába voltak a napjaim nélküled, titokban ott melegedtél a bõsz õszben. Velem voltál a felhõk illatában s madárszárnyak alá rejtettelek féltve. Cipeltelek csonka holdam foltos ladikján s te dacból, nem tûrted el vágyam! Könnyen elengedtél, én az égig szálltam, volt aki hegynek, mások szélúrfinak láttak!
 
M'ért hagytál el? Vagy hagytalak a sárban? Talán mert hitted - mint tenyered -, jól ismersz! S én nem mentem többé utánad, a pillangó szerelmektõl elhíresült kába! Imaszóra bírom ma a szám, pöröm van a Sorssal! Nem értem, mért hullt életünk méltatlanul romba? Ne mondd hát, hogy nem hiányzom soha, még akkor sem ha azt vallod: - "A kaméleon nem változik, csak a színeváltás sora!"
 
A veszíteni nem tudók szíve vérzik így! Lázong sebem, de jól vigyázz, mert az évek mindent belefirkálnak a Létbe. Ezüst hajjal - kedves -, miként jutna eszedbe, hogy vétkeim felpakold egy keresztre, s bal lépteim megbocsásd! Legyél hát irgalmas vigasz, míg körbe nem zár a Fény rácstalan ketrece. Vagy elhiggyem, miként volt valakinek szálka a szemében, szép regénk egysége? Kérlek, csak a "nem" szó maradjon ajkad mögé zárva, s akkor nem leszünk ujjal mutogatott, eszelõs két árva!
 
Vágyom, hogy olvasd soraim, ha felnõtt benned a szándék, hiszen lélekmelengetõ lenne ez a megszentelt ajándék! Szívedbe préselt mag volna, melyben ott lapul a termés. Illõn, rímcsokorba szedve küldeném neked, ha merném! Micsoda ünnep lehetne a holnap, ha tudnám a lapomra örömkönnyet hullatsz! Virágos oltár lehetne kezed e zsoltárnak, míg tenyered indái fonnák az örökbe. - Oh, bár csak hinnél az újraírt körökben - ?! Létünk, ekkor erõs szálakból szövõdne újra, a szívedbe szúrt szómmal, angyalok serege zúgná, a madarak szárnya suhogná: - mennyire Szeretlek!
 
Esetlen csókunk buján szült bája, mintha elsõ lenne majd a vetetlen ágyban! Elhitetném veled, hogy szeretsz!... hogy szerettél? Nem távolodtam el, te nem közelítettél! - Vagy mára már mindegy - ?! Nem mindegy? Tudom, az írást magam kedvére rovom! Sorsom hol bírom, ott még kijavítom! Becsessé teszem az idõnk pillanatát, az elveszni látszó gyöngyszemek klárisát! Míg a pörgõ homok a szûk résen átzuhan, összedõl az oltár, ami elõtt - rég volt -, boldog igent mondtál!
 
Jaj, de ki mondja el kedvesemnek szavaim sorát? Ha lefut a perc homokórám torkán, és a jövõt kívánni nagyon is késõ, lassan véges számokat vés kõbe a vésõ! De addig? Lelkemben zúg valami köszönetféle, s szívem zaja zeng emberien szépet! Tudom, többé soha, nem jön vissza semmi! Így a vétkesnek kell mindenért fizetni! A vén égbolton meteorok szálltak, a "Csodát" kívántuk, való tisztasággal! Oktalanság lenne kutatnom, melyik csillag hazudott szemünkbe?! Bocsáss meg szívedbõl, mást nem kérek cserébe!
  
Agyõ kedves, csak hagyd meg lényed nekem sóvárgó reménynek - mindhalálig - !
Ez az írás 2013. március 24-én került a NapSziget honlapjára.
 
Hajdrik József további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón