Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Szilágyi Hajni
(1971 - )
Cseppenet
... avagy, egy cseppnyi szösszenet ...
Valamikor, valahogy odakerült, és most várakozik. Az, hogy pont ott, az is csak a véletlenen múlt. Nincs sok ideje. Tudja. Néha rácsodálkozik a világra. Ez a dolga. Elfogadóan hallgatja, nézi a körülötte zuhanó cseppeket. Sokszor keményen megharcol a fennmaradásáért. Nem tudja, mennyi ideje van. Talán órák, ha szerencsés napok, hetek. Ezt viszont nem õ dönti el. A létezését sem õ kérte. Körülnéz. Nincs egyedül. Kicsik, nagyok, soványak, kövérek, formásak. Hiába születnek együtt, egymás mellé, mindegyiküknek külön-külön kell megkapaszkodni a percekért. Örök harc. Vannak érzései, álmai, de kit érdekel, hogy most éppen fordítva látja a világot, kit érdekel, hogy neki is mindennap küzdenie kell, hogy nem is olyan boldogság ez az egész napi lógás. Próbál beletörõdni abba, amit kapott. Lehet, a többiek egyhangúnak találják ezeket a napokat, õ békésen figyel, hallgat. Minden rezdülést, érintést megérez. Szereti a nappalokat, a nyüzsgést. Este az utcalámpa ad némi fényt, bár éjszaka semmi érdekes nem történik. Elnémul, ködbe borul a város, és csak a merészebbek indulnak a hideg sötétségnek. A holnapjai bizonytalanok, létezése bármikor zuhanásra kész. A fagyos éjszaka hamar betakargatja csenddel a várost. A zord hajnal gyorsan végigrohan az ébredezõ utcákon. Így megy hetek óta.
 
Reggel egy fura kinézetû madár ébresztette fel, nem éppen a legszebb hangjával, de szerencsére hamar abbahagyta. Nézte õt, próbált emlékezni, hátha járt már arra. Szokatlan, idegen volt a madár is, és a dallam is. Semmin nem csodálkozott, talán ez is része lehet az idõ múlásának.
 
A mellette lévõk vajon hallották a reggeli látogatót, vagy csak neki tûnt fel, hogy ez a nap nem úgy indult, ahogy a tegnap, vagy a tegnapelõtt. A felhõk szigorú rendben sorakoznak felette, eltakarva a napot. Õ azokban a szomorú felhõkben is talál szépet. Órákig képes elnézegetni õket. Néha szétnyílnak felette, s valami finom pelyhek esnek rá. Az maga a csoda. De most nem hull semmi. A rések közt a nap leselkedik kifele.
 
Miközben álmait, holnapjait rendezgeti, egy tizenéves fiúkból álló kis csapat gyülekezik köré. Nem fél tõlük, büszkén mosolyog rájuk. Élvezi, amikor a reszketõ fény sejtelmesen megcsillantja szépséges formáját. Az egyik srác közelebb megy hozzá, megsimogatja. A fiú szemei felcsillannak, majd egy hirtelen mozdulattal rácsap. Ideje sincs ellenkezni. Felszisszen, roppan, reccsen. Beleremeg a fájdalomba, mintha kettétörték volna az életét abban a pillanatban. Álmaira gondol. - Semmi gyengeség - mosolyodik el, de közben érzi, ahogy az apró cseppek végig folynak rajta, s belezuhannak a semmibe. Mintha sírna… A világ egyre kisebb lesz körülötte. Próbál harcolni az erõsödõ nap fényével. Keservesen belekapaszkodik az ereszaljába. Körülnéz, gyengének érzi magát, a nap is elvakítja. Társait sem látja, csak azt a fura kinézetû madarat hallja, aki reggel ébresztette. Vele szemben ül most is. Egy csupasz ágon hintázik, és szemtelenül újra és újra dalra fakad. Már nem zavarja. Csak semmi gyengeség - mosolyodik el ismét, hisz neki még annyi álma van. Zuhanásra kész Jéghegynyi álmok, valahol az örök télben...
Ez az írás 2013. március 20-án került a NapSziget honlapjára.
 
Szilágyi Hajni további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón