Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Lengyel János
(1973 - )
Egy nem hétköznapi ember
Egész éjjel valami furcsa lázálom gyötört. Hol egy szennyesvízû tóban fuldokoltam, hol meg lavina temetett maga alá. Többször felébredtem. A verejték patakokban folyt a testemen. Kénytelen voltam új alsót húzni és ágynemût cserélni. Nem értettem, mi lehet a rémálmok oka, hiszen mostanában jól mennek a dolgaim. A vállalkozásom sikeres, az asszonnyal végre rendeztük a félreértéseket, a fiúnk pedig kitûnõ eredményeket produkál a katonai akadémián. Most jut eszembe, hogy korábban sosem álmodtam, legalábbis felébredve nem emlékeztem semmire. De akkor most miért? Csak nem valami rossz ómen? 
 
Reggel valami azt súgta, hogy ezúttal ne autóval menjek be az irodába, hiszen a városban jó a tömegközlekedés. A külvárosi vonattal utaztam. Ott hallottam, hogy a fõúton tömeges baleset történt. Többen meghaltak és rengeteg a sérült. Hm. Furcsa, de ekkor még nem jutott eszembe, hogy összefüggést keressek a baleset és a reggeli megérzésem között. Talán nem is volt. Véletlen is lehetett.
 
A munka után hazaérve a feleségem és a barátnõje éppen vásárolni készültek. Miután üdvözöltem õket, megjegyeztem, hogy vigyenek magukkal esernyõt, mert esni fog. Nem is emlékszem erre, csak azért jutott eszembe, mert hazaérve megjegyezte, hogy igazam volt. Nem hallgattak rám, és bõrig áztak, amíg az áruháztól elértek a kocsiig.
 
Az elkövetkezõ napokban számos furcsa eset történt körülöttem. Mintha megéreznék dolgokat. Látni kezdtem a jövõ egyes darabjait, csak nem tudtam mihez kezdeni ezzel. Igazából még tudatában sem voltam mi is történik velem. Na és az álmok. Minden éjjel álmodtam. Megviseltek, összezavartak. Reggelente fáradtan ébredtem. Figyelmetlen és morcos voltam. Többször kerültem konfliktusba a környezetemmel. Éreztem, hogy valami megváltozott. Megváltoztam, és nem tudtam az okát. Ez bosszantott.
 
Zavaros álmok, zavaros képek. Nem tudtam értelmezni õket. Hiába kerestem az összefüggéseket. Egy éjjel magas házakat láttam. Sok ember az út mindkét oldalán. Integettek, vidámak voltak. Fekete autók kanyarogtak az utcán. Nagy nyitott kocsiban házaspár. Õk is integettek. A tömeg a férfit ünnepelte. Lövések dördültek. Emberek szaladtak izgatottan. A férfi teste véres. Az arcát nem láttam, de tudtam, hogy meghalt. Éreztem a halál szagát. 
 
Másnap újra nehezen ébredtem. Siralmas arc nézett szembe a fürdõszobai tükörbõl. Úgy döntöttem, szabadnapot veszek ki. Nem volt kedvem kimozdulni a lakásból. Végtelen fáradtság vett erõt rajtam. Nem akartam emberek közé menni. Hirtelen farkaséhes lettem. Megreggeliztem. Az álmok rengeteg energiámat emésztettek fel. Dél körül nyugtalanság vett erõt rajtam. Úgy éreztem, ki kell szellõztetnem a fejemet. Egy kínai vendéglõben ebédeltem. Aztán moziba mentem, az Óriás-t vetítették James Deannel a fõszerepben. Hét óra lehetett, amikor hazaértem.
 
Enni adtam a kutyának. A feleségem és a gyerekek az anyósomnál voltak. Magamra maradtam a gondolataimmal. Egy whiskyvel próbáltam oldani a feszültséget. Kevés sikerrel. Bekapcsoltam a TV-t. Perecet majszoltam, amit még a belvárosban vettem. Kezdetben nem is figyeltem az adást, csak a magány karvalyát akartam elhessegetni a ládából szóló emberi hangokkal. Révületembõl arra ébredtem, hogy ismétlõdõen ugyanazok a képkockák peregnek a képernyõn. Valami szörnyûség történt. Merényletet követtek el az elnök ellen! Az elnök halott! Micsoda!?
 
Ismerõs volt a képsor. A házak, a tömeg, a kocsik, a házaspár, a véres fejû férfi. Belém hasított a felismerés. Reszketõ kézzel nyúltam a whiskys üveg után, mire az önmagától elindult a kezem felé.
Ez az írás 2013. január 31-én került a NapSziget honlapjára.
 
Lengyel János további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón