Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Fenyves Mária Annunziata
(1932- )
Képek a télrõl...
Hûvös szelek simogatták a kopasz ágakat, dér hullt hangtalan és minden csillag hófehér köntösben, halvány fényben nyújtózkodott a hajnal.
 
A tegnap még lágyan ringó tó vize is befagyott, s tükörként csillogott. A nádas alig zizzent, fagyottan álltak a sárgás-barna levelek. Némelyik itt-ott, mint egy kis csokor, ahogyan a dér rájuk telepedett; így díszítette õket.
 
Szép volt ez a nagy fehérség, s élveztem a tél illatát, tisztaságát, a természet megismételhetetlen téliségét.
 
A napok rövidebbek lettek és egyre fehérebb minden. A téli szél idõnként fel-felkapta a kis levéldarabokat, s vágtatott velük hét határon át, s az ágak fájón, lázzal táncoltak, miközben a szél tépte, cibálta õket.
 
De hát ez a dolga! - így mondják.
 
A közelben álló egyetlen kis nyárfa is tépetten állott a nagy hidegben. Igen! Nagy hidegben, 15 fok, ez már igazi tél. Most ki kell várni míg a szél kissé lecsillapodik, elcsendesül, s talán lassan eljõ az is, amikor egy kicsit kiderül az ég és újra ontja sugarát a napsugár, ha nem is a melegét. 
 
Néhány nap múlva eliramodtak a felhõk és szép felhõtlen az ég, és bársonyos fekete éjszaka, ahol megjelentek az éji pásztortüzek, a csillagok, s a Hold, "az éj lovagja" is. Megjelent ezüst udvarával kecsesen, karcsún, és a levegõben a tél illata szállt: az éjszaka nyugalmat árasztott...
 
A park szélén - a déli részen -, rezgõ nyárfák magasodtak, és itt-ott egy-egy zöld-fehér csokrot tartogattak; ezek voltak a fagyöngyök, fejükön kis hósipkákkal. A park végén zöld-sárgák integettek, kis gyöngyszemek, kis ajándékok melyeket nekünk küldött a nagy természet a téli hónapokban. A fagyöngy a szeretet szimbolikus növénye, gyönggyé lett könnyek odafenn a fákon, a fagyban, a szélben, a viharban: élõ kis gyöngyök, a fák harmata, szép könnyei.
 
 
Reményik Sándor írta a fagyöngyökrõl:
 
"Ha könny a gyöngy,
a fagyöngyök az erdõ könnyei,
parányi könnyek, mozdulatlanok,
fák sudarára fagyott sóhajok,
az erdõ gyöngybefagyott bánata."
 
Ma az árnyak is mélyen aludtak az éjszakában. A csöndet megszólítanám... de minek?... hiszen itt van mellettem. Néha-néha nyöszörög egy kicsit, szorong az éjszakában. Talán túl hosszúnak tûnik neki a tél? Túl sötétek a nagy fagymerevségben? De a sötétben a fagyott levelek a szél marta fákon még alig hallhatóan zenélnek, levélnyelven.
 
A magas hegyek kötekednek a széllel, keményen állnak zivatarban, viharban, nappal és éjjel. A hópihéket lebegteti a szél, s a jégmadár éjjelente virágokat fest a nagy fagyos télben. Jégvirág nyílik, s a tört virágkebleket szorongatja a tél. A napsugár ilyenkor nehezen kél és hamar megy el... hálni megy. 

A szépségeket ringató természet csendje csodás! Csodásak a havas rétek, erdõk, mezõk, hegyek, völgyek, a ködös hajnalok, a reggelek, a rövid magányos délutánok, az estek messzesége.
 
Mesefüzért, imát morzsolgat az éjszakai szél. A természet szép minden évszakban: a szépség szigete, a szeretet pedig a szív szép ege...
 
Most csönd van, csak a hópelyhek csillogása köszönt, s e tiszta fehérség... e kristálycsodák, melyek a magasból jönnek... kis jégruhás, ködfátyolos kis csodák!...
 
A langyos szelek még messze járnak, de még itt van a tiszta fehér hó tisztaságával, szépségével...

Ez az írás 2020. február 15-én került a NapSziget honlapjára.
 
Fenyves Mária Annunziata további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/900-8553
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón