Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Fenyves Mária Annunziáta
(1932- )
Hajnaltól éjszakáig, éjszakától hajnalig...
Hajnalodott és kékes-szürke-ezüst volt az ég alja keleten. A Hajnalkák bontogatni kezdték szirmaikat. Talán elkérték a hajnali ég kékjét, azért voltak olyan csodálatosan szép kékek?
 
A hajnali harmat már kínálta frissítõ nedûjét, hogy még szebbek legyenek a korán kelõ virágok, virágkelyhek. És egyre több és több Hajnalka nyitogatta szirmait a felkelõ nap egyre fényesedõ, melengetõ sugarai elé.
 
A Gyöngyvirágok, mint gyöngyfüzérek ültek a zöld levelek rejtekén fehér fejecskéikkel, és csak itt-ott látszott egy-egy illatos gyöngyöcske, harangocska.
 
A Labdarózsák lágyan ringtak a gyenge szellõ ölelésében, vagy néha tán labdázott velük a szél? A szellõ?... Talán még mosolyogtak is, hogy ilyen gyönyörû viráglabdákat tarthatnak a tenyerükben... öleléssel?
 
A csillagvirág vidám hószínû csillagszirmain meg-megpihent a felkelõ napsugár. Fénylettek a virágok.
 
A szívlevelû orgonák - lilák, fehérek - illataikkal a májusi estek, éjszakák édes, forró óráit hozták vissza, amikor azt mondják; május és szerelem! Amikor csókra vágyik a száj és szebben dobban a szív. S szólnak a kedves dalok. "Hallod kicsi lány, május éjszakán, mit susog az orgonavirág?"... "Orgonák, lila orgonák"... "Ma este várlak"... "Májusban az orgona virágzik, májusban a szívünk csókra vágyik", vagy "Orgonák, lila orgonák mondjátok meg, hogy szeretem"... Micsoda régi kedves dalok. S elmerengünk. Miközben május küldi illatárját, a mámorító illatokat a szellõk szárnyán. Igen! És viszi, hordja a szellõ, s közben szalad az idõ és már az alkony szépséget cserél az esttel, majd az éjjel. Ilyenkor a lélek halkan szól a képzeletszárnyán, lant-dalával, lant-szavával ebben az illatterhes levegõben...
 
De azért az Estike gyengéd illatát az esti szellõ itt-ott még átkarolja. Simogatja, mert tudja, hogy ez az Estikének oly jól esik. Hiszen csak esténként nyílik halványsárga ruhájában és az éjszakán át világít. Olyanok egy-egy tövön, mint kis mécsesek, aztán reggelre becsukódnak, elhervadnak, elalusznak. Sok-sok gyönyörûséget szerezve annak, aki látja õket. De csak hajnalig! Mindig csak hajnalig!
 
Aztán a hajnallal egy új nap kezdõdik, új színek játszanak, új fények gyúlnak, új illatok szállnak, mert ilyen a csodás ez a Nagy Természet hajnaltól éjszakáig, éjszakától hajnalig, ha megérezzük, hogy ez a sok szépség nekünk is szól. Neked is, ki meglátod, s nekem is, ki leírtam. Mert a szépség mindenütt ott van csak  észre kell venni, vennünk...
Ez az írás 2019. szeptember 29-én került a NapSziget honlapjára.
 
Fenyves Mária Annunziáta további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Õsagárd utca 18. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/900-8553
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón