Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Egy férfi naplójából - III.
Szerencsére az anatómiai vizsgán már túl voltam, minden évben elõfordultak az igazán fontos tantárgyak, s bizony mondom, az egyik legnehezebb egyetem az orvostudományi kurzus volt. Mondtam is mindig Andreának, ha lesz egy fél órám, elvégzem a jogi egyetemet is. A barátaimmal versenyt futottunk a krimik gyûjtésében, s az akkor még egyedüli antikváriumban szereztük meg a legértékesebbeket. Természetesen mindet elolvastam, s már az elején meg is oldottam a bûntényt. Késõbb majd beszélek még errõl, hogyan segítettem Andreát az államvizsga dolgozat megírásában. Szó, mi szó, az életem egyik legboldogabb idõszaka volt. Az egyetemisták vidám felnõtt életét éltem, rátaláltam a szerelemre, kell több ennél? Hát nem. A boldogság bennünk van, s mindennek lehet örülni. Igaz, számomra nagyon fontos volt a szerelem megélése. Elõzõ kapcsolatom tönkrement, mikor megtudta, milyen betegségben szenvedek. Ez volt számomra a legfontosabb, hogy titokban tartottam Andrea elõtt, bár az évfolyamtársaim tudtak errõl. Már megint a betegség. Szeretnék inkább vidám dolgokat írni. Andrea már akkor nagyon ügyes volt, maga varrta a ruháit, kötötte, így tudott spórolni. Nem volt költekezõ, a ruhaanyagok meg nagyon olcsók voltak (stilisztikából megbukom a volt szó lépten-nyomon használásával).

Abban az idõben csak a német nyelvû Burdából lehetett szabásmintát venni, igaz nem tudott németül, mégis a jelek szerint erõsítette az én meglátásomat, hogy kisze-kusza vonalakból hogyan lesz szabásminta. Máig nem értem. Mikor megismerkedtünk, akkor már az orvosi könyvtárban dolgozott, ott azonban nem zavartam soha. Mikor leszek én keresõ orvos? Remélem majd megérem és érezni fogom a munka ízét. Andrea 18 éves korától dolgozott, s szülei nem tudták taníttatni,  így járhatott esti egyetemre. Végzése után nem sokkal megszüntették az esti kart, s csak a levelezõ kar maradt. Így megfosztották a tanulókat az egyetemi élet szépségeitõl. Andrea lelkesen mesélt az elõadásokról, a sok érdekes esetrõl, láttam rajta, hogy nagyon érdekli. A pécsi egyetem volt a legvérengzõbb  jogi egyetem, míg Pesten 5-öst kaptak, addig a Pécsin talán a 3-mast ütötte meg, nagyon nehéz volt jó jegyeket szerezni. Szégyelte is magát a munkahelyén, míg Pécsett jó ha hármast kapott. Tudta, hogy változóan teljesített, Az évek során bebizonyította, hogy érdemessé vált a doktori címre.

Kissé elkanyarodtam a szerelemtõl, az olvasók talán azért értékelik, hogy bepillantást kapnak az akkori egyetemi életbõl.

Ez az írás 2018. szeptember 22-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón