Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955- )
Nevettetni és nevetni csudijó
Már reggel hét órakor elkezdõdött a nappali szanatórium konyhájában a sürgés, forgás, hogy 8 kg lisztbõl délután negyed kettõre elkészüljenek a farsangi és csöröge fánkok.

Míg sültek a fánkok, addig összegyûlt a pszichiáter szobájában a szórakoztató kis csapat. Az utolsó pillanatban még jöttek az új ötletek. Szegény pszichiáter haja szála már az égbe állt, izgult, hiszen a szereplés sikere az õ munkáját is fémjelezte. Sem próba, sem fõpróba nem elõzte meg a fellépést. Mindenki igyekezett az általa megvalósítandó figurára összpontosítani, s mikor megérkezett a fõorvos asszony a vendégeivel, elkezdõdött a mûsor. Már az elsõ fellépõ produkciójára elkezdõdött a nevetés, s végig a mûsor alatt önfeledten nevetett mindenki. Elfeledkezve arról, miért is vannak itt. Szorongás, félelem, a démonokkal való küzdelem tovaszállt.

Nem csoda, ha az ország mindenféle tájáról érkeznek ide betegek, már olyanok is, akikrõl máshol már lemondtak. Országos híre lett a kisvárosi pszichiátriai rehabilitációs osztálynak. S felteszem a kérdést, mentálisan beteg, aki egész délelõtt sütött, egy egész hadseregnek való nem is akármilyen farsanghoz illõ ennivalót? Mindenki a fánkok receptjét kérte. Mert ilyen finomakat még nem is ettek.

S a mûsor próbák nélkül, mindenki önmagát adva rögtönözve nevetést csalt ki az arcokból. ÕK IS TALÁN MENTÁLIS BETEGEK?

Igen, de gyógyultak. Ha nem tudnánk, hogy melyik osztályon is fekszenek, illetve a nappali szanatóriumba bejárnak, senki meg nem mondaná, hiszen õk a "bolondok". Kérem szépen a "bolondokat" nem itt kell keresnünk!

Szerencsére az orvostudomány annyit fejlõdött, hogy igaz, gyógyszert kell szedniük, de a magas vérnyomás, cukorbetegség esetén is gyógyszeres kezelés szükséges. Nem beszélve a rákról, ha valakirõl kiderült, még alig mertek velük kezet fogni, hátha ragályos, s mindenki kerülte õket.

A mentális, pszichózisos betegek megítélése sajnos a múlt, s az azt megelõzõ század idõszakánál megrekedt. Abban az idõben beszéltek, tébolydáról, "bolondok házáról". Egyszerûen nem tudtak a betegekkel mit kezdeni. S ma, mikor már aki felismeri magán illetve a környezete észleli, hogy gond van, s kezelik a betegségüket, képesek dolgozni. Van aki, komoly diplomájának megfelelõ állást vállalva  bizonyítja, igen teljes értékû ember. Nem csak a diplomás, hanem mindenki a maga végzettségének megfelelõen eleget tud tenni a kötelességének.

Gondolkodjunk el, ki képes a nevetésre? Érzelmi megnyilvánulásra, önfeledten, elfeledve, miért van itt?

Még szólnom kell a nappali szanatórium intézményérõl. A gyógyult betegek bejárnak dolgozni, kiveszik a részüket a munkából, legyen az bármilyen munka a varrástól, a takarításig. Értéket állítanak elõ, ami eladható, így hozzájárulnak a kórház bevételéhez. Nem kerülnek pénzbe, össze sem hasonlítható a szociális otthonnal. Sokakat mentettek már ki onnan.

S sorsuk megváltozott, igen újból ember lett belõlük, Ez a jövõ! Dolgoznak, mivel a munka fiatalon tart mindenkit, a munkakapcsolatok, amik az élethez hozzátartoznak, hasznosnak érzik magukat. Az orvostan hallgatóknak ajánlatos meglátogatni, egy ilyen intézményt is, ahol nem csak a betegségek súlyos szakaszát ismerhetik meg, hanem felépülés stádiumát is.

Legyen ez példa, s olyan szakmai gárda, aki itthon keresi a gyógyítás lehetõségét, s nem külföldön próbál érvényesülni, hiszen ott mindig idegen marad, mert minden országnak megvan a saját kultúrája, míg itthon otthon vagyunk.

Hosszú utat írtam le a nevetéstõl az itthon maradásig, de ahogy a költõ írta "itt élned, halnod kell".

Ez az írás 2017. március 4-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban 
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón