Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Tátos Gyöngyi
(1943- )
Gazfickók
Már közelített a horizonthoz a nyári nap. Géza bácsi a szorgalmas kerti munkákat elvégezve egy kis pihenésre szánta el magát az árnyas teraszon lévõ nyugágyban. Kicsit el is bóbiskolt fáradtságában. Amikor feleszmélt, két kis unokájában gyönyörködött. Szeretettel nyugtázta, hogy milyen jól megérti egymást a két unokatestvér. Olyan kedvesen el tudnak játszani, mintha ikrek volnának. Éppen a kerti locsolóslaggal bíbelõdtek, és úgy vélte, hogy éppen õt utánozzák locsolás közben. Elnevette magát, ahogy kitolt pocakkal mereven tartotta a 9 éves Csabi a locsolócsövet. Péter nagy lépésekkel követte a csövet a csapig és utána a fejéhez kapva elfutott. Csabi is eldobta a csövet és indiánüvöltéssel a másik fele vette az irányt.
 
Géza bácsi megnézte az óráját és a két gyerek látása is figyelmeztette, hogy ideje locsolni, mert az esti mesére nem végez. Amit szigorúan az unokáival nézett minden este. Ha nem szóltak neki, hogy MACÍ!, nagyon megsértõdött. Kinyitotta a kerti csapot és baktatott vissza a slaghoz, amit Csabi elhajított. Nem nagyon töprengett, csak furcsa volt a számára, hogy az egyik gyerek a ház sarkánál bujt el, a másik a cseresznyefa törzse háta mögül leselkedett.
 
- Most meg bújócskáznak? - kérdezte magától, amikor a slagot megnyitva nem jött a víz a csõbõl. Megrázta, próbálgatta, de semmi eredmény. Ledobta a földre a csõ végét és elindult mellette a csapig, amikor a középtájon látta maga mellett, ahogy a csõ keresztmetszete egyre duzzad. Meredt szemekkel nézte és nem jutott el a tudatáig a látvány valósága. Mikor a következõ másodpercben a csõ megrepedt és a duzzanatból éles sugárral zúdult rá a hideg víz. Kétfelõl két fiú csilingelõ, huncut nevetése ébresztette tudatra és elkezdett szaladni a 10 éves Péter után, aki közelebb volt hozzá. De nem sikerült nyakon csípni.
 
- Elkaplak, te átok fajzat. Tûnjetek a szemem elõl. Ne is lássalak benneteket - kiabálta csurom vizesen, mérgesen, ahogy elzárta a csapot, hogy kiderítse a gazfickók csínytevését. A locsolócsõ végébe egy kavicsot kalapáltak bele, ami elzárta a víz útját. Nekilátott kipiszkálni a követ, de nem sikerült. Szét kellett szerelni a locsolófejet és utána megszüntetni a repedést. Már a locsolást csak mese után tudta elvégezni. De mikor bement a nappaliba, elõtte elkiáltotta magát. Be ne merjetek jönni a mesére, mert megjárjátok. Egyedüli haszna az volt, hogy csendben, nyugalomban tudta megnézni a Frakk következõ epizódját. Senki nem dumált bele, nem volt piszka-túrás hancúrozás. A mese végén kényelmesen a hûvös naplementében elvégezte a locsolást és közben azon gondolkodott, hogy igazán ötletes kis lurkók az õ unokái. Van fantáziájuk és még humoruk is hozzá. Már nem haragudott.
 
Míg háttal állva locsolt a csínytevõk csendben osontak be a házba és bementek társasozni a szobába.
 
Nagyapjuk nem láthatta õket, mert be volt csukva az ajtó. El kezdte õket keresni a kertben, és már-már kétségbe esett, hogy világgá szaladtak.
 
- Mi van már, itt a kártyaparti ideje, hát senki nem ül az asztalnál? - kiáltott a teraszon, hogy még a messzi szomszéd is hallotta. Várta a hatást, de semmi. Kissé leverten feladta a keresést. A legnagyobb meglepetésére a két csibész ott ült vigyorogva az asztalnál.
 
Kiskunlacháza, 2016. június
Ez az írás 2016. október 17-én került a NapSziget honlapjára.
 
Tátos Gyöngyi további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón