Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Lám Etelka
(1949 - )
Lala a bohóc
Az ezüst félhold bevilágított az ablakon keresztül, hucut szemekkel ránevetett Lalára, aki éppen felöltözött, sminkjét is befejezte. A táskájába újra bepillantott és a pinpong labdák mellett ott illatozott egy csokor piros rózsa, melyet kedvesének szánt. Gondolatai szárnyaltak és szívében a pacsirta dalolt. Elõadás után átadja Krisztinának a virágokat, így tervezte. Még egyszer megnézte magát a tükörben, minden rendben volt. A szíve õrülten zakatolt, a lábai remegtek, az arca kipirult, és még jó, hogy ez nem látszik az arcán. A festék eltakarja, s elmosolyogta magát.

Megszólalt a hívó csengõ és elindult, mint minden nap, felvidítani a kicsiket és a nagyokat, hisz minden korosztály élvezte a vidámságot. Már hallotta a gyerekek sikongását, rájuk koncentrált. Amint kilépett a porondra végig páztázta a sorokat, megpillantotta a lányt és megnyugodott. A gyerekek a székekrõl felállva tapsoltak neki. Lala elõvette a pinpong labdákat és szédületes sebességel dobálta és idõnként eltûntette a nagy kockás zsebeiben. Majd a nagy piros orrára is feltette a labdákat és egyensúlyozott velük. A  sárga cipõi mint két úszó ladik, kacsázott, totyogott benne. Nevetett és mókázott már, egy másik dimenzióban volt, sok örömet adott a gyerekeknek.

Mire befejezte mûsorát, mindenki kacagott és tapsolt. Lala öszegyüjtötte a pinpong labdákat és betette a táskájába. Ekkor elõvette a piros rózsacsokrot, szemmeivel megkereste Krisztinát, de hirtelen a mosoly lefagyott arcáról, szinte megszédült, megingott az egész porond. A lány mellett ült egy fiú és szorosan összefonódva fogták egymás kezét. Semmi kétség, összetartoznak.

Lala egyre szorosabban tartotta a csokrot és nem is érezte, hogy megszúrta a rózsatövis az egyik ujját, lassan egy-egy csepp vér hullott le a padlóra. Egy kis pöttöm kislány haja égnek meredt, mint "Pipi Langstrump-Hosszú Harisnyás Pipi", merészen bekiabált: Bohóc bácsi  kikapja a szép rózsákat?

Lala arca falfehér volt a maszk alatt, a pacsirta hangja, mely mindig ott trillázott a szívében, elnémult és valahová messzire elrepült. A szomorú szemû bohóc fogta a vörös rózsákat és szálanként kidobta a sikongó, kacagó gyerekek közé.

Göteborg, 2015. március 28.

Ez az írás 2016. június 16-án került a NapSziget honlapjára.
 
Lám Etelka további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón