Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
A lavina fogságában - XLVI.
A búcsú

Elkövetkezett a vízválasztó másnap. Georges fölébredt és ahogyan szokás volt, neszkávéval ébresztette Susannet. - Drágám, itt az idõ, hogy ellátogassunk a tengerpartra. Tudom, a szíved vágya volt a tenger, de mint jó feleség, alkalmazkodtál hozzám, s ezért mentél bele, hogy a Loire menti kastélyokat látogassuk meg. Andreaut is biztonságban tudom, mert Bernard biztos, hogy nagy segítségére lesz, ott van Susanne, aki a szerelmével új életet ad élete értelmének. - Hogyan jutunk el a tengerpartra, gondoltál már erre? - Rossz elõjelnek vette Susanne ezt a hírtelen elhatározást. - Nem érzed talán jól magad? - kérdezte Susanne, s mint egy nyitott könyv olvasott férje arckifejezésében. - Nézd, õszinte leszek, a tengerparti kirándulás után fölhívom édesapámat, repüljön ide Párizsba, s vigyen bennünket haza. Bizonytalanul érzem magam, közeleg a vég - szomorúan válaszolt. Susanne nem akarta mutatni elkeseredését, csak a fürdõszobában engedte meg magának, hogy könnyei potyogjanak. - Drágám, ne gondoljál rosszat - szólt Georges. - Látom, hogy sírtál, nem tudsz becsapni, egyszer szembe kell néznünk a valósággal, én elmegyek, de tudd, veletek leszek mindennap. - Mikor találkozunk a többiekkel? Javaslom, menjünk be a szanatóriumba, s kérdezzük meg, hogyan is utazhatnánk el, méghozzá a Földközi tengerpartra. Méltó búcsú lenne Franciaországtól. Így is tettek. Mikor korán reggel megjelentek, Andreau és Bernard már gyakoroltak, mert Andreau megkapta az intelligens mûvégtagot, elõször a kétoldalú korlát között. Hallották, ahogy Bernard bíztatja. Bátran lépjél rá, ne féljél nem veszted el az egyensúlyodat. S ha mégis elszédülnél meg tudsz kapaszkodni. - Odaérkezett a gyógytornász is. - Szép jó reggelt, örömmel tapasztalom, hogy gyakorolnak. Meglesz az eredménye, s egy új Andreau születik meg, aki még sportversenyeket is nyerhet.
 
Georgesnek kapóra jött a gyógytornász, s elõadta abbéli kívánságát, hogyan tudna biztonságosan eljutni a kis csapatnak a tengerpartra. - Beszéljék meg Philippevel, Etiennel, biztos lesz rá megoldás, még a kisbuszhoz sofõrt is biztosítanak. Önök nagyon jó betegeink voltak, mindenki megszerette magukat, még a zsörtölõdõ Mathilde fõnõvér is.
 
Minden simán ment, a szanatórium ajándéka volt ez a kirándulás a tengerpartra, a homokos part Nizza közelében ideális helyszínnek bizonyult. Az ég kékje összeolvadt a gyönyörû tenger színével, oly tiszta volt a víz, hogy a mélyére simán le lehetett látni.
 
Andreaunak ez volt az elsõ hosszabb sétálós útja, s úgy nézett ki, menni fog a dolog és önállóan úgy tud majd közlekedni, hogy senki sem fogja tudni, hogy mûvégtagot visel.
 
Egész közel mentek a vízhez, s hallgatták a tenger morajlását, a hullámok kicsaptak s megízlelték a tenger sóját. Susanne nem tudott betelni a látvánnyal s elképzelte, milyen is lenne a férjével és megszületett gyermekükkel, és egy kutyával sétálni egy esõs délután, ez azonban csak álom maradt. Titkon remélte, hogy áldott állapotba került. A kis csapat tagjai fogták egymás kezét, s mindenki a könnyeivel küszködött, mert tudták, vissza nem térõ pillanatokat élnek át.

Ez az írás 2016. április 30-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón