Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
A lavina fogságában - XLIV.
Andreau és a professzorok
 
A Húsvéti mûsor nagyon jól sikerült! A betegek szívükbe zárták õket. Georgesnek eszébe jutott Philippe beszéde, hogy keressék fel azokat a helyeket együtt, ahol Susanne jól érezte magát. Susannak eszébe volt, s fel is készült a témából, hogy elkápráztassa a kis csapatot.

Beszólt a kórtermekbe: - Gyertek, mert be szeretnék számolni arról, hogy mi is tetszett legjobban Párizsban. - Jó, oké, megyünk - voltak a válaszok, s a szokott helyükön összegyûltek. A kiállítások közül a francia impresszionisták festményei tetszettek a legjobban - kezdte a mondókáját Susanne. - Tudjátok, hogy Édouard Manet nevéhez kötõdik? Fölfedezte az újszerû látásmódot. Szerinte a vizuális jeleknek megvannak az önmagukban megálló rendje.

Az 1863. évben két botrányt is kiváltó képe jelent meg. Az egyik Reggeli a szabadban, a másik Olympia címû festmények, melyek kiállításra kerültek. A színekre épített térhatást a kromatikus elemekkel hangsúlyozza. Manet munkásságán túl megvolt még egy elõfeltétele az új stílus kialakulásának. Egy tehetséges festõcsoport megszületése. Tagjai péntekenként a párizsi Guberbois kávéházban jöttek össze. Ott voltak többek között Manet, Monet, Pissarro, Degas és a híres fényképész Nadar. Az 1860 évektõl nemcsak tájképeket festettek, hanem figurális plein air kompozíciókat is. Hivatalosan Manet Zene a Tuileriák kertjében címû festménye volt a kezdõpont a várost bemutató festmények sorában. 1854-tõl jutottak el Franciaországba a japán mesterek - Susanne azonban elhallgatott, mert Andreaut hívatta Etienne, mivel Stephan és Schulz professzorok már várták.

S utána lépett be az orvosi szobába, - Bonjour! - üdvözölte a jelenlevõket. A professzorok is üdvözölték, s leültek. - Stephan kezdte a mondókáját, kicsit elképedve: - What is Your opinion about the new leg? Nézze Ön egy kiválasztott ember, sokan irigyelnék az Ön helyzetét, mert ingyen tesztelheti a mûvégtag használatát. Számítunk az Ön észrevételeire, mit, hogyan korrigáljunk, hogy minél tökéletesebb lehessen. Ezzel a sorstársainak lenne nagy segítsége. - Andreau ezt fejmosásnak vette, s zavarban volt. - Tudják minden újtól viszolygok, és Bernard, aki már jól tudja használni ezt az új végtagot, azzal kecsegtetett, hogy 1 év is beletelik abba, hogy olyan állapotba kerüljek, mint jelenleg õ. - Ekkor Schulz kapcsolódott be a beszélgetésbe. - Mi hosszú utat tettünk meg idáig, s értetlenül állok, mert ha jól tudom Ön sportember, hová lett az akaratereje. az életben mindenért harcolni kell. Ezt Önnek magyarázzam? Össze kell szednie magát, s rábízni a szakemberekre, hogy úgy fejlõdjön, minél hamarabb elérje azt a szintet ami az adott esetben elvárható. Szépen kérem Önt, segítse munkánkat, ha már önmagáért nem is tenné. - Köszönöm Önöknek, Thank You very mutch, remerciement - hálálkodott Andreau. Mintha, hályog hullt volna le a szemérõl. - Köszönöm, hogy lehetõséget kaptam, s azon leszek, hogy legalább olyan jó állapotba kerüljek, mint Bernard. - Etienne fõorvos ajánlotta, hogy vegyék be a társaságukba, töltsenek több idõt együtt, így át tudja adni Bernard a tapasztalatait, amivel már neki nem kell megbirkóznia. 

Andreau fölállt, igyekezett kihúznia magát, s a maga tempójában, ügyelve arra minél kevesebbet bicegjen, elhagyta a fõorvos szobáját.

Ez az írás 2016. április 16-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón