Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón:2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
A lavina fogságában - XLII.
A lovaglás

A négyes csapat elindult, útba ejtve Charlotte kedvenc helyét, ahol elidõztek egy darabig, Bodri társaságában. Örömet okozott nekik, hogy Bodri ide-oda szaladva élvezte a szabadságot s mindenkihez odament egy kis simogatásra. Az arcokra mosoly ült. - No de megyünk, várnak a lovak - szólt Andreau, aki már bot nélkül is könnyedén sétált. Georges azonban nem dobhatta el a botot, bár rövid távon õ sem használta, lépésrõl-lépésre mutatkozott a fejlõdés, s ezt megkoronázta a lovaglás. Egy kicsit bennük volt a félsz, hiszen Bodri sokkal kisebb volt, mint egy ló, s ekkor még nem sejtették, hogy nem az állat mérete a fontos, hanem a ragaszkodása, s a ló nem is olyan félelmetes, mert igazodik a hátán ülõ személyhez, vigyázva rá, hogy még véletlenül se okozzon problémát. A busz megállt, hogy leszálljanak, már várta õket a kis járgány, mikor feltûntek a lovak, tudták végállomáshoz értek. - No, megérkeztünk - szólt a sofõr. Kikászálódva eléjük jött a terapeuta. - Isten hozta Önöket - mosolyogva fogadta a kis csapatot.

A négy ló felnyergelve békésen, türelemmel várta a pácienseket. - Készítsék elõ az almákat, mert elsõ lépésben adjanak valami kis nassolni valót, megdicsérve, simogatással, érezze a ló, ki a fõnök, értelmes állat, igazodni fog a különbözõ betegségekhez. Érti, amit mondanak, s a dicsérõ szavak csodákat tesznek. - Mielõtt felülnének, egy kis történeti csemege.

Tudják, mikortól beszélhetünk az állatterápiáról? - hangzott el a kérdés. Ivette, büszkén mesélte a történetet. - Amerikában úgy 1960 körül, egy pszichiáter gyógyított egy beteg kisfiút, illetve csak próbálkozott, mert a gyermeket nem tudta szóra bírni. Úgy alakult, hogy a kutyáját nem tudta otthon hagyni, ezért bevitte magával a kórházba. S mint hûséges társ, követte az orvost, aki belépett a kis beteg kórtermébe. A háttérben figyelte, mikor kutyusa odament a gyermekhez, Johnhoz s fejét rátette a kisfiú lábára. Egyszer csak  John elkezdte simogatni, majd megszólalt. Megható pillanatok voltak ezek. Három hónapi küzdelem helyett varázsütésre a kutyus oldotta meg a helyzetet. Ekkor jelent meg az elsõ publikáció az állatterápiáról. Nagy sikert aratott, s követték módszerét számos országban, még Magyarországon is bevezették. A lovas terápia, jó, mert ha azt nézzük én, mint mozgáskorlátozott nem vagyok egyforma veletek, de a ló hátán mindegyikünk peckesen ülve egyformák leszünk. - Köszönöm a történet elmesélését - szólt a terapeuta. - Tudni kell még, hogy a lovaglás minden izmot megmozgat, s javítja az egyensúly megtartását - egészítette ki az epizódot. - Az elõkészítés után  ki lesz a bátor, aki lóra száll? - Ivette bevállalta. - Ketten is segédkeztek, s hipp-hopp ott ült fenn a ló hátán. - Húzza ki magát, majd érezni fogja a szabadságot, s az izmok dolgozását. - Ivette kurjongatott: - Szabadnak érzem magam. - Indulhatunk? - Igen -, s körbe vezetve, nem hogy egy kört, hanem mindjárt három kört is mentek. A többiek fölbátorodva Ivettét látva, segítséggel mindenki lóra szállt. Mosolyt csalt az arcokra, minden rosszat feledve, önfeledten boldognak érezték magukat.
 

Ez az írás 2016. március 12-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az
Elsõ Közlés Írások
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK* * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 

...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
Vissza a főoldalra

Mûvészek és mûvészetek a világhálón