Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
A lavina fogságában - XVI.
Túl az életveszélyen 
  
Elkövetkezett a 14 óra, s Marie várta a betegeket. A gyógyszerek bevevése után sorra érkeztek, s kialakult a kör. Marie elmondta, ne a politikára vonatkozóan értékeljék a filmet, hanem a fõszereplõ John küzdelmét helyezzék a középpontba. - Tudják, Önök ugyanúgy megküzdöttek s ma is küzdenek azért, hogy teljes életet élhessenek. Aki a halál kapujából tér vissza, átértékeli az életet. Kritikus pont, mikor közölni kell, bizony tolókocsiban tudják csak leélni az életüket. - Mit ér az élet? Ne hasonlítsuk össze az Amerikában élõ hõsi tetteket megtevõ sérülteket velünk, akiket az állam nem úgy tekint, ahogy azt szeretnénk. - szólt Pierre. - Ne a politikát értékeljük már, hiszen mint mi ugyanolyan gondokkal szenvedünk, ne feledjük, milyen is volt az intenzív osztályon feküdni s 24 órás megfigyelésen fürkészték az orvosok. ápolók, hogy túléljük-e a halált. S választhatunk az élet és a halál között? A Jó Isten adott nekünk még egy esélyt, s igen is elsõsorban önmagunkkal kell megbirkózni azzal a traumával, hogy másképpen kell majd élnünk az életünket. - hevesen gesztikulált Ivette. 
  
Georges egyetértett Ivetttel. - Nézzetek meg engem, én ugyan nem szorultam tolókocsiba, de fiatal létemre fél oldalamra lebénultam. Újra kellett megtanulnom járni, s sajna a bal karomat nem tudom használni. S van még valami, amirõl most nem beszélnék, de szívesen cserélnék bárkivel. Mert igen is az életért küzdeni kell mindennap. - szenvedélyesen mondta a többieknek. - S ha nem békülünk meg önmagunkkal, akkor miért várjuk el egészséges embertársainktól, hogy elfogadjanak. 
  
Szót szó követett, egész hangzavar lett, egymás szavába vágva káosz uralkodott. Marie próbált csendesebb vitatkozásba terelni a szót, s elkiáltotta magát: - Egyszerre csak egy ember beszeljen. - Elbizonytalanodott, hogy a megfelelõ filmet nézette-e meg? - Mégis mit gondolnak? A film lényege volt, ahogy John küzdött, s túl az életveszélyen, napról napra újból élni akart. S ami még fontos, hogy elfogadta a pszichiáter segítségét, átbeszélve a gondolatait. - s jelentõségteljesen Andreaura nézett. Andreau csendesen meghúzódott, s csodálta Ivette hevességét, ahogy a helyzetéhez hozzá állt. Marie úgy gondolta, hogy ilyen fölzaklatott állapotban a betegeket nem engedheti el, ezért próbálta a film lényegét összefoglalni. John, nem önszántából ment harcolni, s a harcok hevességében súlyosan megsérült, s úttalan utakon került haza, ahol részt vett a rehabilitációs programban. Erõt kell meríteni abból, ahogy napról napra tréningezte önmagát, igen én élni akarok, s a világnak megmutatom, hogy teljes életet élhetek. Ezért is kezdett el pingpongozni. S eredményeket ért el. Kivívta az emberek tiszteletét, s építette az emberi kapcsolatait. Szabadidejében meditált, a barátok egymásnak adták a kilincset, s lám még talált magának egy gyönyörû nõt, aki szintén átmenetileg tolókocsiba kényszerült, mert a balesetében úgy sérült meg, igaz õ még az élettõl megkapta azt az újabb esélyt, hogy majd fog tudni járni, de átérezte, milyen is egy tolószékben ülve küzdeni. 
  
Ez volt a film üzenete. S elhihetik, a pszichiáter csak segíteni akar, meghallgatja a betegeket, s tanácsokkal látja el, a hozzá fordulókat. Könnyebb a helyzetüket elviselni, mert mi itt önökért vagyunk. 
  
Szétszéledt a csapat, s Andreau odakerekezett Mariehez, s idõpontot kért, megértette a film üzenetét, ha Johnnak is sikerült, akkor õ neki miért nem sikerülhetne egy boldog élet!
 
Ez az írás 2015. május 23-án került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón