Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Cserenkó Gábor
(1978 - )
Változatok
1.
 
  Felfigyelt a lányra Péter, aki ma is eljött standja elé. Péter könyveket árult lenn a parton. Nem ez volt az állandó munkája, ezt csak a nyár hozta magával. A könyvárusítás csak ideiglenes, mondta.
  A lány már egy ideje ott lapozgatta a könyveket, némelyiknek csak a címét futotta át, de volt olyan, amibe bele is olvasott. Péter figyelte a lányt, ahogy olvas. Várta, hogy letegye a könyvet, és elkezd?dhessen valami beszélgetésféle.
  Megszólította.
Kiderült, hogy a lány nem vár senkit, csak szeret olvasni, és megnéz minden helyet, ahol könyveket árulnak. Bemutatkoztak, a lányt Évának hívták. Beszélgettek, beszélgettek, és egyszer csak arra jöttek rá, hogy már alkonyodik, annyira elment az idõ.
  Péter megkérdezte Évától, hogy ma este mit csinál. Mondta a lány, hogy "ma este programom van, de késõbbre megbeszélhetünk valamit". Megbeszélték, és elköszöntek egymástól. Péter vigyorogva szedte össze a könyveket.
  Azóta már össze is költöztek.
 
 
2.
 
  Felfigyelt a lányra Péter, aki ma eljött a standja elé. A lány már egy ideje ott lapozgatta a könyveket, némelyiknek csak a címét futotta át, de volt olyan, amibe bele is olvasott.
  Péter figyelte a lányt, kereste az alkalmat, mikor szólíthatja meg. Nem szokott õ ilyet, de úgy érezte itt ez a lány, és többet kell, hogy tudjon róla.
  Megszólította.
Elkezdtek beszélgetni, kiderült, hogy a lány szeret olvasni, és megnéz minden pavilont, standot, ahol könyveket árulnak. Péter megkérdezte a lányt, hogy mit csinál ma este, de "ne haragudj, barátom van", volt a válasz.
  Késõbb látta is õket, kézen fogva ment egy marconával.
 
 
3.
 
  Felfigyelt a lányra Péter, aki ma is eljött a standja elé.
  Figyelte a lányt, kereste az alkalmat, mikor szólíthatja meg. Nem szokott õ ilyet, de úgy érezte itt ez a lány, és többet kell, hogy tudjon róla.
  Megszólította, elkezdtek beszélgetni, kiderült, hogy a lány szeret olvasni. Közös témát is találtak, az irodalom és a film mindkettejük kedvence volt. Péter vagyok, mondta késõbb a fiú, Éva vagyok, így a lány. Meghívhatlak vacsorára, kérdezte a fiú. Ne haragudj, van barátom, jött zavarba a lány. Nekem is, sütötte el a fiú, de a lány nem értette, elpirult. Elköszönt és továbbment.
  Másnap egy közértben látta a lányt, odament hozzá. Ostromolta, dumált neki, fõzte, hogy menjen el valahová kettesben vele. A lány kitért az útjából.
  Harmadnap az utcán, negyednap a piacon, ötödnap a parton, mondta el ugyanezt a lánynak, aki végül beleegyezett, egy találkába. Kiderült, nincs is barátja, azt csak õ "akkor hirtelen úgy" mondta. Sorozatos beszélgetéseik, találkozásaik során a lány megkedvelte a fiút.
  Késõbb szerelmesek is lettek.
 
 
4.
 
  A lány felfigyelt a fiúra, aki a könyveket árulta. Barátnõit bízta meg, hogy tudják meg ki ez a srác. Kiféle? Van-e barátnõje?
  A srácot Péternek hívták, itt lakik a faluban, nincs barátnõje. Ezután a lány addig sündörgött a pultja elõtt, míg Péter észre nem vette.
  Megismerkedtek, beszélgettek, késõbb randevúztak, sétáltak a parton, együtt vacsoráztak, moziba mentek, szórakoztak, vasárnap közösen fõztek. Összejöttek.
  Azóta már össze is költöztek.
 
 
5.
 
  A lány felfigyelt a fiúra. Lapozgatta a könyveket, volt olyan, amelyikbe bele is olvasott, közben figyelte a fiút, aki almát evett. Valamit kéne kezdenem, hogy észrevegyen, gondolta, mindjárt kérdezek tõle valamit.
  De ekkor megjelent egy másik lány, aki odament a fiúhoz, átölelte, megcsókolta.
Itt a kóla, amit kértél.
 
 
6.
 
  Péter árulta a könyveket, s arra gondolt mindjárt letelik az a fránya munkaidõ.
  Éva megállt a könyves stand elõtt, s nézegette az antikvár könyveket. Nini, Szolzsenyicin, és mind a három kötet! Amikor bezzeg a szakdolgozathoz kellett volna, akkor nem tudtam megszerezni. Hát most már nem veszem meg, mondta magában, és továbbment.
Ez az írás 2014. július 10-én került a NapSziget honlapjára.
 
Cserenkó Gábor további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón