Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Weiler Eszter
(1955 - )
Az érzelmek iskolája
- Szeretsz? - kérdezte a lány. - Szeretlek! válaszolta a fiú. S ez az egyetlen szó mi mindent takar. Mikor alakul ki bennünk a szeretni, szeretve lenni? Már a csecsemõkorban, a megszületés pillanatában magunkban hordozzuk az érzelmeket. Sõt, mit több, még a kismama pocijában, a fogantatás pillanatától, érzi a gyermek, ha szeretik, s várják. S a megszületett gyermek sírással jön a világra, de az édesanyja szívdobbanása, rögtön megnyugtatja a gyermeket. S a szoptatás, ami minden egyes nap közelebb hozza a gyermeket az édesanyjához, a világhoz. Vissza nem térõ pillanatok, mert kialakul az érzelmi kötõdés a világhoz.
 
- Azonban nemcsak a szeretet, mint pozitív érzelem, hanem a negatív érzelmek is kialakulnak. Nem is hinnék a szülõk, mennyi érzelmet tanítanak meg gyermeküknek. Az érzelmi kifejezés tanítható? A gyermekek ellesik szüleiktõl az érzelmi megnyilvánulásokat.
 
- Ahogyan a szülõk viszonyulnak a külvilághoz, egymáshoz, mint valami program, elraktározódik a kisdedek érzelmi világában.
 
- A személyiség kialakulásához fontos a biztonságot adó érzelem teli család. Természetesen, tilos az érzelmi zsarolás, a torzult érzelmek kinyilvánítása. Következetes érzelemmel kordában tartani a gyermekek fejlõdését. Minden változás csorbul, vagy fejlõdik az érzelmek tengerén, s ez elsõsorban a család, s másodsorban a közösségek, legyen az bölcsõde, óvoda, iskola, a társakhoz foglalkoztatókhoz, a tanárokhoz való viszonyulás.

- A mai eszemmel tudom, hogy életünk végéig tanuljuk az érzelmeket, s minden életkorban az akkor aktuális fontossági fokon éljük meg az érzelmeket. Nem vagyok pszichológus, de úgy érzem, az érzelmi gazdagság, az érzelmek iskolájában más és másként alakul, de mindig meg marad, az,az örök kérdés: - Szeretsz? - s a válasz: - Szeretlek.

Ez az írás 2014. május 24-én került a NapSziget honlapjára.
 
Weiler Eszter további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón