Vissza a főoldalra
 
ONLINE MÛVÉSZETI, KULTURÁLIS FOLYÓIRAT
(világhálón: 2001. március 1-jétõl, nyomtatásban: 2002-2010 között)
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
ELSÕ KÖZLÉS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Bandi Katalin - vers, Szénási Sándor István - próza)
 
Ballonyi Vigh Nóra
(1962 - )
A becsület ára
Vannak, akik azt mondják, hogy a becsületnek nincs ára. Megfizethetetlen kincs, és  ha egyszer elveszted, akkor mindent elvesztettél, amiért érdemes élni.  
  
Hinni akarom, hogy eleink erkölcsi tanítása még most, napjainkban is aktuális.  Hinni  akarom annak ellenére, hogy azt látom, a körülöttem lévõ világ már más normák szerint él. Farkas törvénynek titulálják, a gyenge jellemet, a másik emberen való  gusztustalan nyerészkedést. Ma azok az emberek a menõk, aki embertársukat minél jobban meg tudják károsítani, hogy aztán nevetve  meséljék egymás között: - nézd már micsoda balek! 
  
Nekik mindig kell valaki, akit bele lehet tiporni a sárba., akit meglehet szégyeníteni, akitõl  el lehet venni valamit, fõleg ha lerí róla, hogy kényes a becsületére. Hát akkor fizessen, ha olyan hülye! 
Így gondolhatta az a szuzukis házaspár is, aki mellett véletlenül leparkoltam  egy áruház tömött parkolójában. A kiszállás során a vállamra akasztott ridikülömmel, hozzáértem a szuzuki tükréhez, amely abban a pillanatban elindult a föld felé, és csak azért nem esett le, mert valami drót még megtartotta. Engem még úgy tanítottak, hogy vállalni kell tetteim következményét, még akkor is, ha azok kellemetlenek rám nézve. Mivel megítélni nem tudtam, hogy a kárt én okoztam-e vagy sem, egy papírt vettem elõ, nevem és telefonszámomat megadva, ha én vagyok a hunyó, hát vállalom a költségeket. Mire megírtam, megjelent a tulaj. A papírt elrakta, és kért, hogy kísérjem õt el a közeli szervizbe, hogy megállapíthassák, hogy mi történt. Vele mentem. A szerelõ egyértelmûen közölte, hogy a kárt nem én okoztam, látszanak a tükrön olyan külsérelmi nyomok, amik egy komoly ütközésre utalnak, és ugye egy nõi válltáska nem képes ilyen mértékû sérülést okozni, sem elszínezõdést a mûanyag burkolaton. Ezt hallva visszakértem a cetlit amit írtam, ha nem én okoztam a kárt, akkor miért fizessek. Ekkor már minden voltam csak úriasszony nem,  válogatott mocskokat zúdítottak rám, és kétségbe vonták nem csak a jó szándékomat, hanem a becsületességemet is. A papírt nem voltak hajlandók visszaadni, hacsak ki nem fizetem az új tükör szerelését, elvégre õket kár érte, és nekik jár a kártalanítás,  ha mástól nem, hát tõlem.  A szerelõ véleményét meg sem hallgatták.  Nekem tízezer forintomba  került, hogy visszavegyem tõlük a saját kezem írását, és közben hallgathattam hogyan szidalmaznak, mert a munkalapra ráírattam, hogy semmiféle más költséget átvállalni nem fogok. Ezt becsületsértésként, gyanúsításként élték meg. Na de mit szóljak én? A saját csapdámba estem, tisztességes akartam lenni, helyette balekká váltam.  
  
Nem tudom mit mondhatnék. Talán azt, hogy máskor meggondolom,  legyek-e becsületes. De magamat ismerve legközelebb is a belsõ hangra  fogok  hallgatni. Így csak bizakodom, hogy még mindig mi vagyunk többen, mi, akik még ismerik az értékét a becsületnek.
Ez az írás 2014. május 23-án került a NapSziget honlapjára.
 
Ballonyi Vigh Nóra további írásai az Elsõ Közlés Írások rovatban
 
visszatérés az 
Elsõ Közlés Írások 
rovathoz
 
Aktuális írások
Elsõ közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
  Az írásokkal kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt alkotásakat
e-mail címünkre valamint az 1172 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3. postai címre várjuk!
Szerkesztõségi forródrót és SMS-küldési lehetõség: 06-30/520-1428
 
...ami a NapSzigetbõl kimaradt...
 
Vissza a főoldalra
 
 
 
Mûvészek és mûvészetek a világhálón