vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Kis kacsa úszik fekete tóban
Kis kacsa úszik fekete tóban, de nem készül az anyjához Lengyelországba. Tiszta hülyeség is lenne tőle, mert hiszen innen is látja, hogy anyját a hínárosban himbálja döglötten a hullám...  
    – Meg mi az, hogy úszik a kiskacsa? – Csak úszna. De húzza a rohadt, olajtól elnehezült tollas testét a mocskos lé lefelé, ami még vele rémálmában sem fordult elő soha. – Na, belőlem sem csináltok kacsasültet – sóhajtotta volna még süllyedtében, de nem volt mit. Utoljára még széttátotta csőrét egy korty levegőért, de csak nehézolaj ömlött bele. Ez még a könnyűből is sok lett volna szegénynek. 
    Dr. Vörösseghy Pávián mire beért az embervédő egyesület laboratóriumába, aminek igazgatója volt, alig tudott utat törni a katasztrófa után a hatalmas nyüzsgésben. Önkéntes segítő lajhármakik csoportja szedte össze a parton heverő mozgásképtelen embereket. De sajnos a legtöbb már döglött volt. A gorillák szünet nékül cipelték a hordágyakon a betegeket. A segélyhelyen – mivel már zsúfolásig megtelt, az udvarban felállított szükségsátrakban – egy rendházhoz tartozó, szanitéc szolgálatot ellátó bóbitás csukjásmajmok mosták, súrolták megállás nélkül az embereket, hogy a méregtől megszabaduljon a bőrük.  
    Alig álltak már a talpukon, mikor végre megérkezett a várva várt kanadai különrepülő, kétszáz mosómedvével. Az emberek már domesztikált fajtáit a városban a házak közt, a parkok bokrainál, vagy éppen az úttesten szedték össze a fürge csimpánzok. Néhányan könnyes szemmel nézték a tehetetlenül szenvedő emberkéket, kik még reggel önfeledten hancúroztak, és örültek az életnek.  
    – Hát ti mit vétettek, szegény ártatlanok? – Hol van most a Nagy Égi Irányító? – kérdezte egy arra gördülő tolókocsiból egy szenilis öreg görény.  
    Pár nappal később a vizsgálat lezárult. Dr. Vörösseghy csoportjával megállapította, hogy a hatalmas környezeti kárt az új patkánydopping nevű tápszer készítési folyamatánál a kettes számú savkeverő felrobbanása okozta, ami a környezetében élő emberekre halálos anyagot tett szabaddá. Az embervilágot sújtó katasztrófát a gyártó nemzetközi konszern technikai és állati gondatlanságára vezette vissza.  
    A multicég, miután kifejezte őszinte sajnálkozását, könnyes szemmel mellényzsebből kifizette a hatalmas büntetést, amit Dr. Vörösseghy és a Pirosok világligája rájuk sózott.  
    A katasztrófa hatására az ENSZ-ben keresztül vitték, hogy ezentúl a klónozott biopatkányokat és az emberdögöket, csak higiénikus eljárás után szabad majd feldolgozni, a kisállat és makitápszer forgalomba hozatalára. Azt is nagy többséggel megszavazták és törvénybe foglalták, hogy az embervilágra halálosan káros anyagok használatát kilencvenkilenc százalékról drasztikusan csökkentik. 
    – Azért csodálatos, szívmelegítő érzés, uraim, ha az egész világ állatsága összefog, és egy akarattal egy célért dobban össze – szögezte le Dr. Vörösseghy egy nemzetközi szimpóziumon. Meghatódástól remegő hangon még befejezésképpen hozzátette, hogy a környezetszennyezés miatt elhullt emberek pusztulási arányát 0,001 ezrelékre sikerült visszaszorítaniuk. 
    A tapsvihar alatt elérzékenyült, és könnyes szemmel törölgette bepárásodott szemüvegét. 
  
Kisslaki László
Németország
A cikk 2007. június 23-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál