vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
IRODALOM, KÖZÉLET – TÁNCMŰVÉSZET
Húsz éves az Eudoxia 20 Alapítvány
Az „EUDOXIA 20” koncepció: A magyar kultúra és kiemelt egyes kiválasztott szegmenseinek civil forrásból történő szervezeti feltételeinek megteremtése, és a módszer továbbadása és terjesztése.
    Az Eudoxia 20 Alapítvány ott volt különböző egyéni és közösségi művek születésénél, úgymint könyv, lap, poszter, műalkotás, iparművészeti művek, szabadegyetem, galéria, fesztivál, iskola, színház – és még folytathatnánk a sort.
    Az „EUDOXIA 20”, mint közművelődési koncepció és gyakorlat tavaly novemberben volt húsz éves. 1986 novemberében Jámbor János vezetésével alakult  EUDOXIA XX Rákospalotai Irodalom és Múzeumbarát Kör (RIMK EUDOXIA XX) néven az 1974 óta működő, 1945 után Pestszenterzsébeten alakult és 1974-ben betiltott ÁTLÓK Művészcsoport egy részéből létrejött FORRÁS KÖR Alkotócsoport és a STRONCIUM 86 Baráti Társaság tagjaiból. 15 éve az Eudoxia 20 alapítványi formában folytatta tevékenységét Eudoxia 20 Irodalom, Tudomány, Művészetpártoló és Családsegítő Alapítvány néven és a névvel jellemzett tevékenységi körrel. 10 éve pedig Budapestről az Alapítvány áthelyezte székhelyét Dunakeszire. Azóta Dunakeszi székhellyel folytatja az Alapítvány a tevékenységét.
    Az évforduló tiszteletére rendezett díszelőadás az Alapítvány alapítói, munkatársai és önkéntesei, valamint a meghívott vendégek és a verőcei közönség előtt a Verőcei Művelődési Házban került megrendezésre.
    Ignéczi Gergely az Eudoxia Táncszínházról szóló rövid bevezetője után bemutatásra került a „Keresztanya” című táncszínházi mű. Előadta az Eudoxia Táncszínház társulata. A mű szerzője a táncszínház tánckara volt. Ezt a művet a tánckar mintegy ajándéknak szánta az alapítók részére.
    Titkári beköszöntő következett Jámbor János részéről. Témája az Eudoxia 20 eddigi „zászlóshajói” voltak.
    Ezután a József Attila-díjas Pósa Zoltán „Reneszánsz élet Dunakeszin” című írását olvasta fel Bágyi Anikó. Díjkiosztás következett, valamint az alapítói jubileumi oklevelek kihirdetése. A díszelőadást a „Tánc szívhangra” című produkció zárta a Nap és Hold Táncegyüttes előadásában zártkörű fogadás kíséretében. A résztvevők mindannyian az Alapítvány tevékenységét átható bölcseleteket emelték ki, mint az Alapítvány küldetését meghatározó legfontosabb jegyeit.
 
 
AZ EUDOXIA 20 ALAPÍTVÁNY KÜLDETÉSE
 
Ezt jeleníti meg az Alapítvány jelmondata, amely így hangzik: „Alkotó emberért vagyunk, az a fontos, hogy mű szülessék.”
    Eudoxia 20 Alapítvány fő célja tehát, hogy alkotás szülessék. Minden eszközével azt segíti, hogy művek, értékek jöjjenek létre. Ebben a tevékenységében három bölcselet vezérli. Az első az úgynevezett Firenze-eszme, ami azt jelenti, hogy Dunakeszit (lakóhelyüket) egy reneszánsz Firenze típusú, szellemi életben pezsgő kisvárossá szeretnék alakítani civil szerveződésekkel. Ezt szervezik produkcióikkal és programjaikkal. A második bölcseletük a magánérzet-közérzet egysége. Ez azt jelenti, hogy az embert és az alkotását ember és környezet kölcsönhatásában vizsgálják, és nemcsak az alkotóművészt, hanem a környezetét is segítik azért, hogy a mű létrejöjjön. Megtalálják azokat a megoldásokat, amelyeknek az összhatása végül is a mű megszületése lesz. A harmadik egy kilátó szemlélet, amely arról szól, hogy ebben a szétszakított hazában ki kell látni a mostani határainkon túlra, mert a testvéreink ott vannak. Nem szabad semmi olyat tenni, amely az ő sorsukat nehezíti, és minden olyat meg kell tenni, ami arra szolgál, hogy együtt lehessünk, és végül mindenképpen egységesülni tudjunk olyan politikai keretek között, amilyet ennek meg tudunk szabni a jövőben.
A cikk 2007. június 23-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
és a
TÁNCMŰVÉSZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál