vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Erzsébet Királyné Emlékév
Gödöllőn
170 esztendővel ezelőtt született Elisabeth von Wittelsbach in Bayern hercegnő, 150 éve járt először hazánkban férjével, Ferenc Józseffel együtt Elisabeth osztrák császárné, és 140 éve annak, hogy 1867-ben Erzsébetet Magyarország királynéjává koronázták. 
  
A három évfordulóhoz kapcsolódva rendezzük meg az 
  
Erzsébet Királyné Emlékévet.
  
És még egy fontos évforduló: 140 évvel ezelőtt, 1867. február 20-án, a mai sajtótájékoztató napján nevezte ki Ferenc József a kiegyezés utáni magyar kormány minisztereit, gróf Andrássy Gyula miniszterelnökkel az élen. 
  
 
Az Erzsébet-kultusz hazai központjában, a Gödöllői Királyi Kastélyban, a királyné kedvelt pihenőhelyén, 2007-ben gazdag, változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. 
  
A megemlékezéshez csatlakozik a Gödöllői Városi Múzeum, amelynek épületében működött az Erzsébet Királyné Szálloda, a Gödöllői Városi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum, ahol egykor Erzsébet budai lakosztálya volt. 
  
A Budapesti Történeti Múzeum június 8-án kiállítással emlékezik meg az uralkodónőről, a  Gödöllői Városi Múzeum  állandó kiállítását újítja meg több eddig nem látott tárggyal az Emlékév alkalmából, a Gödöllői Városi Könyvtár a könyvnap egyik rendezvényét a Kastélyban tartja, vetélkedőt  és szavalóversenyt rendez  a királyné tiszteletére. 
 

 
A Gödöllői Királyi Kastély rendezvénysorozata
az Erzsébet Királyné Emlékév tiszteletére:

A Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállítási termei 2007. február 13-án nyíltak meg újra, a másfél hónapos felújítás után, Erzsébet királyné egykori – a fényképek alapján – hűen rekonstruált lakosztályával és személyes tárgyaival. Az állandó kiállítás is tartogat meglepetéseket. Két ismert szalonban is arra vállalkoztak a szalon vezetői, Czédly Mónika (gödöllői D’Elia Esküvői Ruhakölcsönző Szalon) és Héjja János, hogy elkészítsék két-két híres Sisi-ruha pontos mását, amelyeket kiállítás céljából kölcsönadnak a kastélynak. Ezeket az öltözékeket – Czédly Mónika Erzsébet koronázási ruháját és a Winterhalter-képen megörökített gyémántos toalettjét, a Héjja Szalon pedig a menyasszonyi- és egy magyaros díszruháját varrja meg – a kastélyban felváltva állítjuk ki, így mindig megcsodálhatnak az Emlékév alatt a látogatók egy-egy dekoratív, látványos öltözéket a királyné ruhatárából. 
  
Az Emlékév folyamán minden korosztály számára igyekszünk valamilyen érdekes programot kínálni, és három, az ünnepségekhez kapcsolódó versenyben való részvételre bíztatjuk az érdeklődőket. Részleteket a mára elkészült Erzsébet mikrosite-on találhatják meg az Interneten barangolók. 
  
A gyermekek fantáziáját szeretnénk megmozgatni a koronázással kapcsolatos rajzversennyel, amelyből kiállítást tervezünk április 29. és május 20. között. 
  
Erzsébet hasonmásversenyt hirdetünk: keressük azt a kb. 170 cm magas, sudár testalkatú, 18–35 év közötti hölgyet, akinek arca, egész lénye, kisugárzása legjobban emlékeztet Erzsébet királynéra, s aki kellő műveltséggel és jó kommunikációs készséggel rendelkezik . A június 1-jén megtartandó nyilvános döntőn fogja a jelentkezőkből kiválasztani a neves szakemberekből álló zsűri az Erzsébet Emlékév Királynőjét, aki június 7-től kezdve az Emlékév „arca” és szóvivője lesz.  
  

  
A harmadik versenyt az év második felében rendezzük: fiatal, pályakezdő divattervezőket kérünk fel, hogy a 19. század második felének viseletétől megihletve tervezzenek ruhákat, amelyeket neves divatszalonokkal közösen valósíthatnak meg, és decemberben bemutathatnak. 
  
Május 25-én nemzetközi tudományos konferenciát szervezünk, amelyen neves osztrák és magyar tudósok tartanak előadást a kiegyezés jogi hátteréről. Előadóink lesznek többek között: Dr. Wilhelm Brauneder, a Bécsi Egyetem Jogtörténeti Intézetének igazgatója, Dr. Máthé Gábor a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, illetve Dr. Mezey Barna az ELTE ÁJK tanszékvezető egyetemi tanára. 
  
Az ünnepségek csúcspontja a 2007. június 7. és 10. között a Koronázási Hétvége lesz. Ekkor nyílik meg az Erzsébet királyné kultuszát bemutató kiállítás, sok olyan tárggyal, amelyet eddig a látogatók nem láthattak. Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon címmel egy újonnan megjelenő könyvet ismertetünk, amelyet Kaján Marianna és Kovács Éva állított össze a Múzeum gyűjteményéből. 
  
  
A hétvége programjában minden korosztálynak kínálunk érdekességet: játszóház, elsőnapi bélyegzés, bolhapiac szerepel többek között kínálatunkban. A királyné szenvedélyes lovas volt: nem maradhat el a női nyerget használó dámalovas egyesületek látványos bemutatója. Bécsi Dallamok címmel operettgálát rendezünk a Monarchia korszakának legszebb dalaiból. 
  
Június 16-án Családi Napot tartunk, az egészséges életmód népszerűsítésére, fitnesz- és kozmetikai szakemberekkel. Nem véletlenül: Erzsébet saját korát megdöbbentő módon, korunk gondolkodása szerint vigyázott híres karcsúságára: diétázott, egészséges ételeket kedvelt, és sokféle sportot űzött a szertornától az úszásig. 
  
A Múzeumok Éjszakáján június 24-én éjfélig látogatható a kastély, kosztümös tárlatvezetés és sok más, a kiállításokhoz kapcsolódó program is várja a látogatókat. Ez alkalomból vendégünk Brigitte Hamann asszony, Erzsébet legkiválóbb kutatója, életrajzírója, aki előadást tart Erzsébet királynéról. 
  
Augusztusban játékos vetélkedőt rendezünk, amelynek keretében a látogatók az állandó kiállításban elrejtett, oda nem illő tárgyakat kereshetik meg. Jellemző a vetélkedő címe: A királyné napszemüvege 
  
Szeptember 7-én Nyitott Estet tartunk. Az érdeklődők szakmai vezetéseken vehetnek részt, amit az Erzsébet királyné mítosza c. kiállítás rendezői tartanak. 
  
Szeptember 30-án a királyné kedvenc kutyáinak emlékére ír farkaskutya-bemutató lesz, 
az Állatvédelmi Nap keretében.  
  
  
November 18-án a királyné névnapja alkalmából a Sisi Baráti Kör a királyné kedvenc dalaiból tart muzsika-estet Szerenád Erzsébetnek címmel, a díszteremben pedig Erzsébet-estélyt rendezünk. 
  
A királyné születésnapját a hagyományos Adventi Kastélynapok keretében ünnepeljük meg. 
  
Végül gyermekfoglalkozásokkal felidézzük azokat a szép karácsonyokat, amelyeket kedvenc gyermekével, Mária Valériával töltött egykor Gödöllőn. 
  
  
Az Emlékév hivatalos honlapja: http://www.kiralyikastely.hu/erzsebet 
  
A legnagyobb honlapgyüjtemény Erzsébet Királynőről: http://www.erzsebet-kiralyne.lap.hu
A cikk 2007. május 8-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál