vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Bemutatkozik az Óvodai Élet
A kulturális tájékoztatás felé is nyitott az óvodapedagógusok lapja
Az Óvodai Élet című, országos terjesztésű óvodapedagógiai szakfolyóirat – 15 éves múlttal maga mögött – a kor kihívásainak és az olvasóközönség igényeinek megfelelő mindenkori változás- és megújuláskészségével méltán vívott  ki rangot és elismerést a szakmai közvélemény előtt. A kéthavonta megjelenő folyóirat 2007 januárjától formai és tartalmi kivitelezését illetően egyaránt minden eddiginél nagyobb változáson megy keresztül, abból kifolyólag, hogy kiadásáért ettől az időponttól kezdve a COMMITMENT Kommunikációs Iroda Kft. felel. 
  
  
    A változás már a formai megjelenés tekintetében is szembetűnő: a lap B/5 méretben, megújult külsővel jelenik meg. A nagyobb oldalméret több cikk közlését teszi lehetővé, ez a lehetőség pedig utat nyit a tartalom kibővítésére. 
    A szakmai információnyújtás mellett a kulturális tájékoztatás felé irányuló törekvéseket a 2007 januárjában kialakított új rovatstruktúra hűen tükrözi. A lap első felét kitevő hír- és riportblokk továbbra is a legjelentősebb és legidőszerűbb eseményekre figyel. A Hírek rovat az előző lapszám óta eltelt időszak eseményeit tekinti át röviden. A Tallózó az óvodákkal kapcsolatos témákat ollózza ki más lapokból. A Beszámoló a jelentősebb szakmai eseményekről – konferenciákról, projektekről stb. – tudósít részletesen. Ugyanitt szaktanulmányok, riportok, általános érvényű útmutatások és újdonságok is helyet kapnak. A Négyszemközt rovat a szakma egy-egy kiválóságával, gyakorlati szakemberekkel és olyan óvodapedagógusokkal folytat átfogóbb, mélyebb beszélgetést, akiknek értékes tapasztalatai a kollégák segítségére lehetnek. A Fórum szakmai programelőzetest közöl.  
    A lap második fele a társasjátékhoz, foglalkoztatáshoz ötletet adó rovatainkkal indul. A Játék az együttjátszáshoz ad segítő ajánlásokat, az Ötlettár pedig különböző technikákat, módszereket, eszközöket sorakoztat fel. Levelező rovatunkban folytatódik a Mit tegyek, ha a gyerek…? című sorozat, a pszichológus tollából származó pszichológiai tanácsadás. Az Eszme-csere az óvodapedagógusok egymás közötti tapasztalatcseréjét kívánja segíteni, helyi tevékenységek, módszerek, innovációk közreadásával.  
    Ebben az összeállításban ettől az évtől kezdve egy további jelentős újdonsággal találkozhatnak olvasóink: egy közvetlenül nekik szánt rovattal kitárjuk kapuinkat a szülők előtt. Várjuk, szívesen fogadjuk és közöljük leveleiket, véleményüket, választ keresünk a kérdéseikre, és tervezzük, hogy a későbbiekben író-olvasótalálkozókat, klubnapokat szervezünk. Tesszük ezt azért, mert tudjuk: az első hat-hét év a legfontosabb időszak az ember személyiségének a kialakulásában. Ebben az időszakban kívánatos, hogy a családi nevelés és az óvodai nevelés kiegészítse egymást a gyermekek személyiségfejlődésének segítése érdekében. Minden olyan kezdeményezést, amely a két színtér, szemlélet- és szokásegyüttes egymást erősítő tevékenységét segíti, támogatandónak tartunk. Szülői szemmel rovatunkkal ennek jegyében indítjuk el a szülőkkel való intenzívebb párbeszéd gyakorlati megvalósítását. 
    Ezt követően olyan, a mindennapi élethez nélkülözhetetlen témákat is szóba hozunk, mint a kulturális ajánlók. Ajánló rovatunk könyvek, filmek, CD lemezek, színházi előadások híreit gyűjti csokorba, verseket, meséket, mondókákat kínál. Szabadidő rovatcímünk alatt olvasóink tippeket találnak kiránduláshoz, környezetvédelemhez, természetvédelemhez. Az Egészség rovatban orvosok, logopédusok, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyermekvédelmi felelősök, jogászok, védőnők tollából kaphatunk hasznos információkat. 
    Az Óvodai Élet felelős kiadója: Endrődy Orsolya. Alapító-főszerkesztő: Villányi Györgyné. Felelős szerkesztő: Varga Gabriella. Munkatársak: Angyalfiné Varga Julianna, Birkás Péter, Devecsery László, Endrődy Szabolcs, Farkas Annamária, Horányi Annabella, Pázsikné Szilágyi Gabriella, Szieber Bernadett és Wenszky Nóra. 
    Az Óvodai Élet évente öt alkalommal jelenik meg.
A cikk 2007. március 25-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál