vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Istenhez felfutó szándék
Pósa Zoltán költői estje
Biblia és magyar mondavilág, szerelem és Istenhez fordulás, hazaszeretet és emlékezés jellemzi 
Pósa Zoltán József Attila, Bertha Bulcsú-díjas író-költő, Szellemi Honvédelem-díjas újságíró, a Magyar Nemzet főmunkatársa Alászállás című új verseskötetét. Az író-költővel Csontos János költő, a Magyar Nemzet főmunkatársa beszélgetett február 15-én este  Budapesten, a Polgárok Házában. 
  
Pósa Zoltán
 
Pósa Zoltán
  
Halkan duruzsoló teltház fogadta a Visi Mihály utcai Polgárok Háza imatermébe lépőt csütörtökön. Pósa Zoltán író-költő  megjelent verseskötetét, az Alászállást mutatta be Csontos Jánossal folytatott dialógusban. Csontos kérdésére, hogy a hazafias, magyar témájú versei nem korszerűtlenek-e, az alkotó elmondta, mindig vállalni kell hitünket. Amikor nem fenyeget vész, akkor is emlékeznünk kell arra, hogy honnan jöttünk, sose feledkezzünk meg róla. Megtudhattuk, hogy bár prózaíróként tartja számon őt a nagyközönség, a lírában is otthon van: már regényeinél is az író kezét a költő fogta. 
    Valóban, főműveként számon tartott Aranykori tekercsek című nemzedéki nagyregényének szubjektív hangvétele, logikát és ok-okozatot átlépő nyelvezete már megmutatta a lírikus Pósa erejét. Csontos megfogalmazása szerint irigylésre méltóan könnyedén kezeli a versformákat, magyaros vagy időmértékes verselésben egyformán otthon van. Kiemelte azt is, ahogyan a magyar őstörténet és mondavilág a Bibliával egybefonódik, ahogy Kelet és Nyugat népeként szimultán jelenik meg a magyarság a kötet darabjaiban (Csodaszarvas, Hazám, Jézus népe, Kehely, avagy a Grál titka), de filozófiája ennél is összetettebb. Az elméleti sokféleség Pósa sajátja, filozófiai virtuozitással kezeli a témákat, és nemcsak regényeiben, de verseiben is. „Uram, megbonthatatlanul, / Teljességgel Tenmagad vagy”, mondja az Átlényegülésben a költő, aki maga is ilyen megbonthatatlan egységnek teremtette saját világát. A változékonynak tűnő többszólamúság mögött egyetlen hitrendszer, egyetlen, örökifjú ember elkötelezettsége áll. Saját bevallása szerint a Biblia és a Mondák könyve már gyerekkorától alakítja jellemét, de nyilvánvaló, hogy művészetének filozófiai megalapozottsága ennél sokrétűbb. Így kerülhetnek egy kötetbe Pócsi Mária, Eli, eli, lama sabakhtani, Református hippizsoltár címmel versei. Sokféle téma, de egyszerű, könnyed verselés. A szinte már nyers, esetenként provokációnak szánt, vagy a kánon széttörésére törekvő művek mellett a tiszta szerelem és az Istenhez felfutó szándékot mutató vallásos darabok követik egymást a kilenc fejezetből álló kötetben, a költő sokoldalúságának bizonyítékaként. Pósa művészete az említett Aranykori tekercsekben mutatta meg magát teljes erejében, de olyan kiváló alkotások, mint a Menekülés négy sávon, vagy a Mediterrán tintabura is a kész, letisztult stílusú alkotót állították elénk. Az új verseskötet a lendület töretlenségét, az alkotás újabb formáinak keresését is példázza. 
    A hangulatos est folyamán Molnár György, Ordasi Éva és Szentpéteri Eszter színészek olvasták föl a művész alkotásait, Sashegyi Zsófia és dr. Lukácsi Huba énekes pedig dallal, zenével tette emlékezetessé az eseményt.  
Urbán Péter
A cikk 2007. március 18-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál