vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Négyszáz Fülszöveg a Magyar Rádióban
A Fülszöveg, a Magyar Rádió Könyvkínálója (amelyet a Művészeti Főszerkesztőség munkatársai készítenek) 2006. november 22-én 400. adásához érkezett.
    Színvonalas olvasnivalót ajánlani a leghallgatottabb rádiós hírműsorban. A Magyar Rádió Reggeli Krónikájában a Magyar Szép és Szakírók Egyesületének jóvoltából a magyar könyvkiadás reprezentatív köteteiről beszél közel négy percben egy-egy ismert személyiség: színész, zeneszerző, muzsikus, táncos, képzőművész, sportoló, énekes… A kezdeményezés – miszerint nem a bennfentesek beszélnek az irodalomról, hanem a jól kiválasztott olvasók – nagy sikert aratott. Mindez jelentős plusz feladat, nagy kihívás a beszélgetésekhez megszólalókat kereső riportereknek, hiszen az önmaguk számára is szokatlan feldolgozásokat kell vállalniuk.
    2003. december 1-én, hétfőn, fél nyolc után néhány perccel Balassa Iván A szomszédos országok néprajza című könyvéről (Mezőgazda könyvkiadó) Novák Ferenc Tata koreográfus beszélt elsőnek. A Reggeli Krónika szerkesztői, műsorvezetői és nem utolsó sorban a technikai munkatársak támogató, elfogadó figyelme, szakértelme garantálta a műsor jó fogadtatását, a két szervezeti egység közötti harmonikus együttműködést, amely a Magyar Rádió keretein belül is ritkaság. Azóta a hétfő, a szerda, a péntek reggeli műsor szerves részévé vált a mindig szakszerű, mértékadó és ezzel együtt is az érdekességekre figyelő összeállítás.
    A könyvkiadók és a műsorkészítők között kialakuló közvetlen kapcsolat erősítette azt a bizalmat, amely a minőségi irodalom minél markánsabb jelenlétét és a piaci szempontokat igyekezett közelebb hozni egymáshoz. A Fülszövegben megszólaltatott könyvek kiadói között megtalálhatók a szakma klasszikus kiadói, jelen vannak a szellemi rendszerváltás legjobbjai, a fővárosi, a vidéki és a határon túli könyvkiadók is. Az egyházi könyvkiadókkal, a tankönyvkiadókkal és az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és a nyugati szórvány könyvszakmai képviselőkkel szemben még jelentős tartozásai vannak a Fülszövegnek.
 
Antall István
 
Antall István
 
    A sorozatot Jósvai Lídia és Antall István indította. Utóbb Jósvai Lídiát jelentősebb műsorai elszólították ettől a munkától, azóta Antall István mellett Vágó Péter vállalta a műsorszervezés javát. A beszélgetéseket készítők csapatát a Krónika és a Művészeti Főszerkesztőség közötti megállapodás, a rendszeres gyártás gyakorlata formálta. Antall István, Bödő Anita, Filippinyi Éva, Jósvai Lídia, Kovács Gabriella, Kulcsár Katalin, Liptay Katalin, Marton Éva, Vasvári Annamária, Völgyi Tóth Zsuzsa jelentkezik rendszeresen a reggeli műsorral. Kövesdi Zsuzsanna és Oravecz Péter hosszabb idő után vált ki a csapatból, míg Házi Hunor és Szépvölgyi István az újabban kapcsolódott be a munkába.
    Közel 160 könyvkiadó 400 címét, igényes könyvét, kiváló olvasnivalóját 350 megszólaló hozta a rádióhallgatókhoz, az olvasókhoz közelebb. Sok ez, vagy kevés? Mindenesetre valami.
(a)
A cikk 2006. december 11-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál