vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
MŰVÉSZETTERÁPIA
A felszabadító zene
Gondolatok a zeneterápia hatásáról
                                               „Régi tapasztalat: a zene  gazdagítja a kedélyt,
                                                 nemesíti az ízlést,  fogékonyabbá tesz  más szépségek iránt.”
(Bárdos Lajos)

Könnyen felvetődhet az emberekben a kérdés, milyen terápia az, mely a megelőzéstől a helyreállítódásig alkalmazható? Hogyan működik, hogyan hat? Mi is egyáltalán a zeneterápia?
 

A  zeneterápia olyan eljárás, mely a zenét, mint eszközt alkalmazza a megelőzés, a személyiségfejlesztés, önismeret, korrekció, gyógyítás, és a rehabilitáció területén.
 
A zene hatását már évezredekkel ezelőtt is ismerték és célzatosan alkalmazták, nyugtatás, altatás, vagy kedvező kedélyállapot elérése, szellemi fogékonyság növelése céljából.
    Már az indiai bölcsek is tudták, hogy az emberi lelket zenével is lehet harmonizálni. Hasonló nézeteket vallottak a zenéről a perzsa és kínai bölcsek is.
    Ie. a VI. században Pitagorasz hárfajátékkal pihentette diákjait – kitisztította a gondolataikat- Mindezek mellett, kimutatta, hogy a zene matematikailag is követhető hangfrekvenciák harmóniáját rejti magába. Írásai utalnak rá, hogy tanulmányozta a hangok „működését”, a zene hatását.
 
Hogyan is hat a zene? De hogyan hat a hang az emberre? – kérdezhetjük.
    A két féltekének eltérő, egymást kiegészítő szerepe van. A bal félteke inkább a ráció, a logikai gondolkozás alapján segít megérteni a világot, míg a jobb félteke segítségével képek, fantázia, ösztönös megérzés felhasználásával értjük meg a világot. Itt található a kreativitás, a képalkotás, a érzelem és a zenei élmény feldolgozásának helye. A bal, a logikus elemző, a jobb a szintetizáló, kreatív terület. A jobb félteke a „muzikálisabb”, ez elsősorban a dallamok felismerésében mutatkozik meg. A bal félteke elsősorban ritmusazonosító. Ezek lényegében tanult tulajdonságok és az agy érésének következményei.
 
A zenei élményeknek és a beszéd, írás kialakulásának magzati gyökerei vannak ugyan, de Hámori könyve alapján megtudhatjuk, hogy legalább 10 éves korig hatékonyan fejleszthető a muzikalitás által a bal agyfélteke és annak funkciói., így a beszéd és az írás képessége is. Ennek nagy a jelentősége a diszlexia, diszgráfia prevencióban is.
 
A zene, a preverbális világból segít rátalálni a megfelelő közlésekre, vagy azok megértésére. Enyhet ad a bajban, társ az elhagyatottságban, elviselhetővé teszi a bánatot és megoszthatóvá az örömöt.
   Összetett, csodás és törékeny, de nem veszélytelen ez a varázslatosnak tűnő módszer. Éppen ezért kell speciális úton-módón elsajátítani a zeneterápiát. Alapos zenei és pszichológiai jártasság kell ahhoz, hogy a kívánt módszerrel a kívánt célt, hatást érjük el.
    A zeneterápia nem egy magnetofon működtetése, nem egy zenedarab meghallgattatása, a zeneterápia tudomány, melynek különféle alkalmazási területei vannak.
    Ha az oktatási repertoárjába helyet kaphat a zeneterápia, pontosabban ennek olyan elemei, amelyek a problémás részfunkciókat „különös” úton, másként fejlesztik, akkor nagyon szép eredményeket lehet elérni a funkciók kiegyenlítődésében, a harmonizálódás területén egyaránt. 
    Hasonló a zeneterápia hatása a felnőtt betegek esetében is, csak itt legtöbbször nem felkeltésről, hanem felelevenítésről van szó. Pl. agyvérzés utáni afázia a esetében a zeneterápiás beszédrekonstrukció nagyon ajánlott. Ugyanis a, melódia segíti bekúszni a beszédhangokat, a megértést és a reprodukciót egyaránt segítve.
   Látható, hogy ez a módszer, a zeneterápia segít a megelőzésben, gyógyít, ugyanakkor az életminőség-javítás gazdag tárházát is magában olvasztja.
 
A zene valóban felszabadít, nem csupán hangulatilag, hanem a fejletlen, szunnyadó képességeket is. A zene eltávolítja a gondokat, én-erőt ad, az átélhető öröm élményével vesz körül.
    A csend által kap értéket a hangzás, a hangzás által kap lehetőséget a lélek. A harmonikus lélek adja az élet értelmének élményét. 
    Ez a zene lélekformáló, felemelő varázsa!
 
Adjuk ezt meg minél előbb a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
 
Dr. Konta Ildikó Mária
klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, 
kiképző zeneterapeuta, az MZE alapító elnöke
A cikk 2006. szeptember 22-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés a
MŰVÉSZETTERÁPIA
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál