vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
TÁNCMŰVÉSZET
Csillagszemű Gyermektáncegyüttes
Néptáncoktatás Timár-módszerrel
„Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek
megtanulhassa édesanyja beszédnyelvét. Ugyanez a jog
a játék és a tánc esetében is meg kell illesse gyermekeinket.”
Timár Sándor
 
A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes az a táncpedagógiai műhely, amelyben a  gyermekek a néptáncot anyanyelvként tanulják.
    Timár Sándor koreográfus  és  felesége  Böske 1993-ban hozták létre a Magyarországon és Európában is egyedülálló együttest, amelyben 350 gyermeket foglalkoztatnak már 3 éves kortól.
    Az oktatás a Timár-módszer segítségével történik, amely módszer a néptánc világában azt jelenti, amit a Kodály-módszer a zenében.
    Ennek lényege, hogy minél több gyermek minél kisebb korban ismerkedjen meg a még elevenen élő néptánc és népzene hagyományaival, nemcsak a színpadi megjelenítés által és muzeális értékként, hanem mint megélt tapasztalat épüljön be a mindennapi életünkbe. Erre az eleven élményre – csodálatos nevelő ereje és közösségteremtő hatása miatt – különösen a felnövekvő nemzedéknek van szüksége. A gyermekek a próbák és a színpadi szereplések során, a néptánc újraszületésének pillanataiban fedezik fel a közösségi lét öröklött rendjét. Ebben az ősi rendben a tánc-anyanyelv ismerete teszi számukra természetessé az eligazodást.
 
Az együttesről
 
A „Csillagszeműek” a magyar táncművészeti élet egyik legrangosabb társulata, rendszeresen fellépnek a Magyar Táncművészek sztárgáláján az Operaházban, részt vesznek kiemelkedő táncművészeti eseményeken, fesztiválokon. Magyar Néptánc Örökség című műsorukat a budapesti bemutató után országos turnéra vitték. Otthonosan mozognak a budapesti és vidéki színpadokon egyaránt.
 
Csillagszemű Gyermektáncegyüttes
 
    Yehudi Menuhin a Kongresszusi Központban 1996. október 26-án, a következő szavakkal adta át a Planetáris Tudat Díját Timár Böskének:
    „Önök csodálatos dolgot csinálnak a gyerekekkel! A világ minden táján így kellene tanulni a gyerekeknek énekelni és táncolni, ahogy ezt ma este itt láttam.”
    2002 nyarán a japán császári pár előtt táncoltak az Esztergomi Vármúzeumban, ősszel pedig Strassbourgban az Európai Parlamentben szerepeltek Magyarország bemutatkozása alkalmából.
    A Csillagszeműek a világ legkülönbözőbb tájain képviselik hazánkat, Európa nagyvárosaiban éppúgy, mint Új-Zélandon vagy Japánban. Mindenütt hatalmas siker és elismerés kíséri útjukat.
 
Timár Sándor 
művészeti igazgató – koreográfus 
 
Molnár István tanítványaként a SZOT Művészegyüttes, majd a Budapest Táncegyüttes szólistája.
    1958-ban megalapítja a Bartók Béla Táncegyüttest, melynek 25 éven át művészeti vezetője és koreográfusa. A 70-es évek táncházmozgalmának elindítója és legendás hírű tánctanítója.
    Hosszú időn keresztül az Állami Balett Intézet néptánc tagozatának vezetője.
    1980-tól 16 éven át a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója és koreográfusa.
    1993-ban Timár Böskével létrehozzák saját társulataikat, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttest és a Timár Kamara Táncegyüttest.
    Jelenleg mindkét együttes művészeti igazgatója és koreográfusa. Magyar Örökség Díjas, Állami Díjas, Érdemes Művész. 1999-ben – Néptáncnyelven címmel –  módszertani könyve jelenik meg a Püski Kiadó gondozásában.
    Több ezer tanítványa és követője van Magyarországon, Európában, Japánban, Amerikában, Brazíliában és Hong-Kong-ban. Legjelentősebb külföldi műhelye Japán, ahol 25 éve rendszeresen – mostanáig 45 alkalommal – vezet kurzusokat.
 
Timár Böske
művészeti igazgató – vezető tanár
 
Táncos pályafutása a Bartók Béla Táncegyüttesben kezdődik Timár Sándor tanítványaként, ahol 10 éven át szólótáncos és a Mester munkatársa.
    1981-től 15 éven át a Magyar Állami Népi Együttes szólistája és tánckarvezetője.
    1993-ban férjével Timár Sándorral létrehozza a Csillagszemű Gyermektáncegyüttest, melynek művészeti igazgatója és vezető tanára.
    Táncművészként, pedagógusként és együttesvezetőként járja az országot és a világot – töretlen sikerrel tanítva a magyar néptáncot. 
 
A táncegyüttesről további információ a www.csillagszemu.hu címen olvasható.
A cikk 2006. június 28-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés a
TÁNCMŰVÉSZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál