vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Lajtai Kadocsa Klári)
 
MŰVÉSZETTERÁPIA
15 éves a MOTIVÁCIÓ Alapítvány!
2006. május 6-án – köztársasági elnökünk feleségének, Sólyom Erzsébetnek a fővédnökségével kiváló gálaműsor keretében emlékezett meg fennállásának 15. évfordulójáról a Motiváció Alapítvány. A rendezvény színhelye a Magyar Telekom akadálymentes székháza volt, célja pedig, hogy bizonyítsa: „a művészetben a siketek hallanak, a vakok látnak, a bénák járnak, minden fogyatékosság teremtő és magasrendű erővé válik”.
    „Amióta világ a világ, a művészet összehozza az embereket. Egybegyűjt, jelképévé válik a közös céloknak. Szolgálja a lelket, és ha kell, szolgálni is hív. Ezért külön öröm, hogy a Motiváció Alapítvány ma a művészet szerteágazó eszközeivel, zenével, tánccal, színházzal, képzőművészettel ünnepli ezt a különlegesen értékes közösséget. Ehhez kívánok az Alapítvány elhivatott szakembereinek és mindenkinek, akikkel itt együtt ünnepelünk, sok erőt, örömöt, szép sikereket!” 
    Ezekkel a szavakkal köszöntötte fővédnökként Sólyom Erzsébet a támogatókat azon a műsoros gálaesten, amelyet a Motiváció Alapítvány rendezett a fogyatékossággal élők támogatóinak tiszteletére. A műsorban fogyatékossággal élő művészek mutatták meg, hogy az emberi akaraterő, a céltudatosság és a kitartás képes legyőzni a testi hátrányokat is. Az elmúlt 15 év azt is bebizonyította, hogy a társadalom önzetlen tagjai sokféle módon segíthetik a fogyatékossággal élőket. A Motiváció Alapítvány a fogyatékossággal élők önrendelkező életvitelének támogatására jött létre 1991-ben.
    A műsorban elsősorban olyan művészek léptek fel, akik valamilyen testi fogyatékosságuk ellenére kiváló művészeti tevékenységet folytatnak. Sokan közülük természetesen amatőrök, de vannak közöttük nemzetközileg ismert és elismert előadóművészek is.
    Az érkezőket Nagy Bendegúz kerekesszékes fotóművész dél-amerikai portrékiállítása várta. A rendezvény háziasszonya Für Anikó színművész konferálásával zajló műsor első részében kerekesszékes és vak „manökenek” mutatták be a Teleki Blanka Szakközépiskola ruhatervező osztályának sportos, mindennapi, alkalmi ruháit, kosztümeit és öltönyeit.
 
 
    A divatbemutató részei között felléptek a „Daloló kezek” műsorszámmal a SINOSZ Fővárosi Tolmácsszolgálat munkatársai, továbbá a Duci Kezek, valamint a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi táncegyüttes tagjai. A gálaest második részben a vak Szluka Lydia szép énekét hallhattuk, majd Barkó Tamás hárfajátékát. Tardy Balázs színművész Karinthy egyik prózáját adta elő. Láthattuk  Sáfrány Margit jelnyelvi verselőadását, Király Pál pantomim-etűdjét és a Tánceánia Együttes izgalmas, mozgás- és táncterápián alapuló modern balettjét. A műsort a világhírű zongoraművész, Érdi Tamás Bartók műveivel zárta. (Szerkesztő-rendező Köves Tamás.) A Gálaest utáni fogadás elkészítésében és felszolgálásában az Összefogás Ipari Szövetkezet értelmi fogyatékos és halmozottan sérült munkatársai segédkeztek.
 
További képek és információk a www.motivacio.hu honlapon láthatók.
A cikk 2006. június 14-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés a
MŰVÉSZETTERÁPIA
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
skype-nevünk: napsziget, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
a Magyar Művészeti Portál