vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Sándor Richárd)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Egy szubjektív, de mégis objektív tudósítás
5. Temerini Jelmezes Farsangi Utcai Karnevál és Bőgőtemetés
(2006. február 26.)
Lassan véget ér az idei farsang. Pontosabban, szerdán, március elsején éjfélkor megkezdődik – a vasárnapokat nem számolva – a húsvéti ünnepet megelőző negyven napból álló  nagybőjt. A böjt és a bűnbánat ideje, ami, hamvazószerdával veszi kezdetét és nagyszombat éjszakájáig, illetve húsvétvasárnap hajnaláig, Úr Jézus feltámadásának napjáig tart. 
    Ezt az időszakot, a nagyböjtöt előzte meg a leköszönésre készülő  farsang, amit lehetőségeinkhez mérten idén is kihasználtunk. Nem véletlenül írtam – hogy lehetőségeinkhez mérten, mert nem csak a mulatságok, bálak száma  csökkent le – igaz, volt újjáéledő is –, de valamennyin az azokon való részvételekkel is gond volt, amire a szervezők nagyon panaszkodtak. 
    Az igaz, hogy a megtartottakon nem hiányzott az igazi báli hangulat, a zenekarok húzták a talpalávalót, nem hiányoztak az értékes tombolanyeremények sem. Csak kevesebb alkalommal és kevesebben bálaztak. 
    Az idei farsangi idénynek azonban – ezeken túl, hogy volt katolikus farsangnyitó bál és holnap, kedden  este az ifjúsági otthonban lesz hivatalos, egyházinak is mondható, éjfélig tartó farsangzáró bál is, meg szombaton, igaz a farsangon túl a TSK-bálját tartják majd – idén ötödik alkalommal került megrendezésre az Első Helyi Közösség és a Bécsben élő, de temerininek valló Pásztor család kezdeményezte és nagyobb részben  szponzorálta jelmezes bőgőtemetést is tartalmazó Temerini utcai jelmezes farsangi karnevál. Ami hivatalosan először az akkori községi önkormányzatnál, majd az Első helyi közösségnél nyert létjogosultságot. 
    Amit a temeriniek az első pillanattól kezdve magukénak  éreztek, éreznek, és nyugodtan mondhatjuk, érezni fognak a jövőben is. Amely évről évre nem csak a résztvevők, illetve a szemlélők  számában, hanem tartalmában, jelentőségében is gazdagodik. 
    És lesz a  miénk, temerinieké,  és az erre az eseményre haza-, illetve idelátogató vendégek közös ünnepe. 
    Mint ahogyan volt ez vasárnap is. Még a hideg, szeles, télies időjárás ellenére is. 
    A rendezvényre hazajövő Pásztor családban az elmúlt hétvégen nagy volt a sürgés-forgás. Különösen szombaton este és éjjel, hisz a  negyven kilógram lisztből majd háromezerötszáz farsangi fánkot el kellett készíteni. Úgy kellett időzíteni, hogy azok vasárnap reggelre kisüljenek, így azok sütéséhez késő délután kezdtek hozzá, és hajnali órákban tértek pihenőre az ügyes háziasszonyok. A tésztát ezúttal is a Hofy-cuki pékei készítették el. 
    A teafőzés vasárnap délutánra maradt. És maradt az izgalom, hogy a Gondviselő, a fönntiek milyen körülmények között teszik lehetővé az utcai farsangi karnevál és a műsor megrendezését. 
    Mert, hogy a rendezvény mindenképpen megrendezésre kerül. Hisz a Pásztor család kezdeményezése hagyománnyá vált. Ezt már tavaly is tudtuk. Hogy az öt évvel ezelőtt elültetett mag termékeny talajba került, az akkori szakadó eső jól megáztatta a földet, erős, életképes csíra fejlődött ki, a gyökér megerősödött, és már komoly faként áll sziklaszilárdan. Példaként. 
    Biztos volt, hogy a település apraja-nagyja az Első helyi közösség, illetve a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület  hagyományápoló és művelődési életének irányítójának, Szabó Tóth Gabriella  szakavatott koordinálása mellett nagyban készült a rendezvényre. 
    Tudtuk azt is, hogy a karneváli menet a községháza előtti térről délután egy órakor indul. Meg azt is, hogy nagyon sokan jelmezben vonulnak majd a menetben. 
    Csak azt nem tudtuk, hogy a napokkal ezelőtt megváltozott időjárás, a visszatért tél a farsangi játékokra, bohóckodásokra, mókákra, táncokra és a karnevál egyik fő attrakciójára, a bőgőtemetésre  mennyire lesz kihatással. Mert, a pénteki és szombati esős, hideg, szeles idő és a meteorológusok előrejelzése ráijesztettek a szevezőkre, akik helyesen úgy döntöttek, hogy a piactéren esetleg felállított nagyméretű emelvény helyett, a színházteremben kerüljön sor a zárórendezvényre, a „gyász-szertartásra”.
    Úgy tűnik, hogy a Föntieknek is kedves a temeriniek farsangzárónak is mondható akciója, hisz az utcai felvonulás idejére valamelyest barátságosabb lett az időjárás,  nem volt se havas eső, sőt nem volt olyan igazán hideg, téliesnek mondható a szél sem, s ennek köszönhetően több mint háromszáz – pontos számolás eredményeként hivatalosan is 333 jelmezbe öltözött gyermekből, ifjúból, fiatalból, felnőttből álló farsangi karneváli menet alakult a központban és indult meg nagy-nagy csinadrattával, a farönköt húzó angyal-legényekkel, a nagybőgőt vivő ördög-leánykákkal, jelmezes ovisokkal, általános iskolásokkal és felnőttekkel Oláh Sándor bácsi fúvószenekarának muzsikája kíséretében. Egész úton, a menetet többszáz – legalább kétszer-háromszor annyi – szemlélő köszöntötte, amely a Petőfi Sándor, a Népfront, a Kossuth Lajos, a Nikola Pasics utcákon és a piactéren át haladva nagy-nagy üdvrivalgással vonult be a színházterembe. 
    A  hétszáz ülőhelyes terem zsúfolásig megtelt, a szülők ölbevették gyermekeiket, hogy minél többen ülhessenek, de még így is többen állva kísérték végig a műsort, sőt sokan az előtérben szorongtak.
Ilyen előzmények után, kellemes hangulatban és környezetben, köszöntötte és nyitotta meg Milinszky József, az  Első helyi közösség Tanácsának elnöke és Pásztor Éva az 5. temerini farsangi utcai karnevál zárórrendezvényét, a bőgőtemetést. Az alkalomhoz illően, a száz farsangi fánkból álló tortán, igaz ezúttal is csak egy kis segédlettel, többszöri próbálkozásra, ünnepélyesen is meggyújtották a temerini utcai jelmezes farsangi karnevál 5. születésnapját jelölő öt gyertyát jelképező 5 konfettiágyút. 
    A hivatalos bőgőtemetést alkalmi mókás farsangi műsor előzte meg, amelyben a Csicsóka és a Rezeda énekcsoport, a tehetséges fiatalokból álló Motolla népzenei együttes, a Kurilla Melinda vezette  Flamenco, illetve a Szirmai Károly MME tánccsoportja, Szabó Árpád és a Véka zenekar, valamint Oláh Sándor bácsi vezette TEFU nevű temerini rezesbanda szórakoztatták a közönséget és saját magukat. Majd következett Csuhi páter atya (Balogh Sándor) és Görczi kántor (Ádám István), valamint  a siratóasszonyok hada, hogy búcsúszertartás mellett eltemessék a nagybőgőt. 
    A „búcsúszertartást” követően színre lépett Guszton László triójának két tagja (a harmadik tag éppen katonai szolgálaton van), akik olyan jó hangulatot teremtettek, hogy valóságos farsangi karneváli forgatag született,  amilyenben az Illés-napi fogadalmi ünnepünk mellett csak nagyon ritkán van részünk. 
    Ilyenkor, télvíz idején évente egyszer. Legalábbis ötödik éve: a temerini farsangi utcai karnevál idején. 
Ha pedig megéheztünk, vagy megszomjaztunk volna, erről a Pásztor család ezúttal is gondoskodott: finom farsangi fánkkal, forralt borral és meleg teával kínálgatták a jelenlevőket. 
    A temerini farsangozókat és a vidéken élő, de hazalátogató vendégeket. 
    A Pásztor házaspár, Antal és Éva ötlete és javaslata alapján  öt  évvel ezelőtt megálmodott farsangzáró rendezvény idén is nagyon jól sikerült. Még ilyen időjárási viszonyok közepette is. A település központjának utcáiban és a   színházteremben
    De az sincs kizárva, hogy a Föntiek, a Gondviselő  akarta éppen így.  Hogy az idei, az ötödik hagyományos Temerini jelmezes farsangzáró utcai karnevál éppen erről legyen emlékezetes. 
    Hogy az idei meleg, bennsőséges hangulatú – családias legyen. 
    Mert 2006. február 26-án valamennyi farsangozó egy családot alkotott Temerinben. Egy nagy Család voltunk mindannyian. 
    És jó volt hozzátartozni, tagjának lenni ennek a Családnak. 
    Még műsorvezetőként is. 
Varga József (Temerin)
A cikk 2006. április 17-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón