vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Megkezdődött…
Percek óta állok a nyitott erkély ajtóban, és kifelé bámulok a hóborította csendes utcára. Hátam mögül, a hálószobából a „Nazareth” szól: „Dream on…” Igen, tovább kell álmodni, de mit is? 
    Tavaly szilveszter este még a karácsonyra kapott „Ismerős Arcok” kazettát hallgattam az öreg Telefunkenen. És sokadszori meghallgatás után, hirtelen, talán kezdtem megsejteni valamit idős házaspár barátaim és a gimnáziumi osztálytársaim fájdalmából: „Fiam nélkül nem vagyok már semmi…” sírt a magnószalag. Akkor én is sírtam. 
    Üres a Hévízi út, csak néhány maga elé meredten bámuló „máséves” bukdácsol néha át a havas utcán az idei esztendőbe. Most egy madár vitorlázik méltóságteljesen keresztül a láthatáron a komor, szürke felhők alatt. Szürke minden, mint az elmúlt éveink. Csak a hó fehér, de a fák és az autók már újra meztelenek. 
    A szemközti ház tetején egy „világra látó” – vagy tán inkább a világot lelkileg szennyező? – készülék V-alakú antennáján szürke varjak gubbasztanak szimmetrikusan elhelyezkedve az antenna két puszta ágán. Lehetnek vagy tucatnyian, s csak ülnek szürkén, némán, moccanatlanul és közönyösen. Lehet, hogy mi is így ülünk, élünk tehetetlenül a mára átjárhatatlan árokkal elválasztott egyszer volt „Anyaország” két partján, s már nem halljuk, nem értjük, amit a túlparton mondanának, üzennének nekünk? Már csak a hazugságokat, üvöltést, káromkodást, szitkozódást vagy a röhögést halljuk meg a túloldalról? Már régen nem csak a szerelmet kellene átvinni a túlsó partra… De ki viszi át? 
    Csend, nyugalom és béke honol a környéken. Vagy talán a halál lopakodik hozzánk közelebb, kihasználva még kábult álmunkat az újév első reggelén? De nem, hirtelen egy vakítóan fehér, talán egy dankasirály érkezik a Duna felöl, s letelepszik a szemközti ház egy másik antennájára. Újra csend, mozdulatlanság, s mintha a sirály engem nézne. Mit akarhat tőlem? - gondolom magamban. Már több mint tíz éve lakom itt, de még sosem láttam sirályt az erkélyemről. Igaz, nem is igen szoktam, mint most, újév reggelén, csak lenni és szemlélődni, nem törődve az örökösen egymást kergető percekkel, a múló idővel. Kis idő múlva vijjogva jön egy újabb sirály. Csak nem a párja? – kérdezem magamban izgatottan. Hogy talált ide, hisz még mobiltelefonja sincs? Köröz néhányat, s letelepszik a másiktól egy-két méterre ugyanazon az antennán. Lenyűgöz ez az „egymásért való” ismeret, ami idevezérelte ezt a madárpárt a fagyos Duna partról. De most hirtelen az elsőként érkező mérgesen, dühösen vijjogva felrebben és szinte eszelősként, egyenesen nekirepül a másiknak. Majd egymást űzve, hajszolva és sikoltozva eltűnnek a szürkeségben valahová a 2006. esztendőbe… 
    Bemegyek, becsukom az erkélyajtót és lehalkítom a magnót. Valószínűleg már így is felvertem a szomszédokat.  
    Újra egyedül vagyok, mint egy évvel ezelőtt azon az ó-újévi hajnalon, amikor félig részegen, kába fejjel olvastam az akkor még alig ismert lánytól a szilveszter este érkezett sms-t: 
  
  „Itt az újév, új jót hozzon, régi jóktól meg ne fosszon! 
  De ha új jót nem is hozhat, vigye el a régi rosszat!”  
  
    Hozott. Őt is, bár őt már el is vitte, ha nem is messzire… 
    És hirtelen rádöbbenek, hogy mekkorát tévedtem. Hiszen nem, az idén már nem vagyok egyedül, velem van Jézus! 
    Elkezdődött az Úr 2006. esztendeje… 
  
Tyentés László
Óbuda, 2006. január 1.
A cikk 2005. január 9-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón