vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Angyal a Hargitán
Sok éve már, azon a december előn meghívás érkezett a kicsi székely faluból, mennénk át egy havas téli Hargita nézőbe a csíki medence fölé magasodó szent hegy – Piricske nevet viselő – teraszán meghúzódó kis házba. Rövid tanakodás után elindultunk, vittük a maradék ország üzenetét, jóféle tüzes borok – s amolyan gyengébb forralni valók – formájában. Ahogy maradtak mögöttünk a kilométerek, úgy tisztult a világ elhagyva a szürke, ködös csontig hatoló nyirkot. Hűvösödött, a székely vidékre érve pedig a hó is szállingózni kezdett a gyülekező felhőpárnákból. Udvarhely házai már fehér hósipkát öltve köszöngettek vissza. Orbán Balázs szobra is fehérbe burkolózva, mintha csak egy pásztor ember kifordított subáját kanyarította volna a vállára, s állt a vártán, a főtéren. Ki a városból már erősen szürkületben, neki a hegynek. Most már a fenyők közül a szél ki-kirontva hordta a havat minden irányból az utazó felé. Lopva oldalra sandítva az Asszony arcát kémlelem, rezdületlen, kicsit mintha bátorítón mosolyogna is, nincs itt semmi baj, haladunk, ha nem is a megszokott tempóban. Az a néhány kilométer, ami még előttünk van, igazán semmiség, ezt olvasom róla. No azt a húsz kilométert, amíg élek nem feledem. 
    A sötétben, a szikrázó fehér csík, a szűz hó egybefüggő szőnyege, se az út széle, se a közepe, néha egy szembe jövő óvatoskodó, hogy azután hosszú percekre csak a motor zaja halljék. Jó kis autó vagy, mondogatjuk és paskoljuk a műszerfalat, mintha csak az erőt szolgáltató lovak nyaka lenne. Azután a csendbe egyszer csak belehasít a telefon hangja, szól az aggódó barát: merre tartunk? Küldjék-e értünk az erdészet terepjáróját? Merthogy a kicsi házhoz önerőből sose jutunk fel. Hát, ha lehet, persze hogy jöjjön, s amikor a piricskei elágazáshoz érünk, ott vár a gép, s mintha az égiek is kegyelmeznének, a havazás is szűnni látszik. Elöl az eke, hátul a kötélen vontatva mi. Pár száz méter hegynek föl, alattunk a csíki medence és Szereda fényei pislákolnak. A kicsi ház ablakain barátságos fény hívogat az utolsó kanyar után, az ajtóban a csicsói „pap bácsi”, és a többi kedves barát, ropogó tűz, a vaskályha tetején hurka és kolbász sül, perc alatt feledjük a havat és a zimankót, előkerül az Isten hozta-szilvórium, vidámság, öröm, igaz barátok, fénylő tekintetek. 
    Áldás, étkezés a hazai meleg bornak való, a világ dolgai. Nézem az Asszonyt, nyugalom és béke az arcán. Aztán valaki rikkant egyet, s kabátba bújva ki a ház elé a végtelen fehér éjszakába, énekelünk régen és sose hallott dalokat felhevülten, igaz örömmel. Lassan éjfélre jár, már csak egyen-ketten viszik a szót. Ki-ki a takaró alá húzódik, s az alól pislog egyre laposabban. Átellenben szól az Asszony: hallod te is, hallod? – kérdezi, s hangjában kis huncutság bujkál. Mit? – kérdem én. Hát az angyal szárnyának suhogását, itt a rengeteg erdő közepén ilyenkor karácsony táján sok dolguk akad, válogatni kell a gyermekek karácsonyfáit. Értem én, hogyne érteném, mondanám félálomban, és hallom, határozottan hallom azt a semmihez sem fogható neszezést, amelyet csak az angyalok szárnyai képesek kelteni, s amelyet szorgos munkájuk közben az erdei fenyők válogatásával okoznak, hogy minden jó érzésű emberhez eljusson az örömhír, Megváltó született.
Weinwurm Árpád
A cikk 2005. december 19-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón