vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Új Katedra
 
Ingyenes szakfolyóirat pedagógusoknak
Hazánk közoktatási intézményeiben az Új Katedra című folyóirat legkevesebb egy példánya havonta egy alkalommal bizonyosan körbejár. Alkotói legalábbis azzal a meggyőződéssel állítják össze hónapról hónapra a sok hasznos olvasnivalót, hogy a tantestületek tagjai valóban kézbe veszik, átlapozzák, még akkor is, ha szakkiadványokból a tanári szobák, iskolakönyvtárak polcán akad – bár sajnos egyre kevesebb – pedagógiai szaklap.  
    Az Új Katedrát Pecsenye Éva és Barlai Róbertné alapította 1989-ben, azzal a szándékkal, hogy pótolja azt a hiányt, ami az oktatás szereplőinek –  irányítás, pedagógusok, szülők, diákok – párbeszédére ad lehetőséget. A szerkesztési munkát jóformán anyagi háttér nélkül, baráti segítséggel kezdték. Eddig négy kiadónk volt – tekint vissza az elmúlt tizenöt esztendőre Pecsenye Éva főszerkesztő asszony. – A lapot mindig megviselte a kiadóváltás, azonban minden esetben „nullszaldós” egyenleget tudtunk kimutatni. A példányszám a tizenöt év alatt ezerötszáz és négyezer között ingadozott, három évig ötezer példányban jelent meg, míg ez év októberében hétezerre, novemberben pedig nyolcezerre emeltük. A szerkesztőség évről évre fogyatkozó létszámában is – hat éve Barlai Róbertné tanártársammal ketten szerkesztettük – ebben az esztendőben következett be változás: Kádas Viktória és Varga Gabriella mellett immár több új munkatárs is részt vesz a tartalom alakításában. 
  
Új Katedra
  
    Foglalkoztunk aktuális kérdésekkel, interjúkat készítettünk neves pedagógusokkal, oktatáspolitikusokkal, igyekeztünk a közoktatástól a felsőoktatásig az oktatás teljes vertikumát bemutatni, ez év novemberétől pedig az óvodák felé is nyitottunk, hogy a pedagógiai munka még szélesebb területét fogjuk át. Foglalkoztunk oktatáspolitikával és szakmai fejlesztések bemutatásával egyaránt. Kézzelfogható segítséget nyújtottunk szakmai kérdésekben, megjelentettük pedagógusok írásait, szakdolgozatokból részleteket közöltünk. 
    A lapot ma Magyarországon minden iskola és egyre több óvoda és önkormányzat is ingyenesen kapja meg. 
    2003-ban az Oktatási Minisztériumtól hárommillió forint támogatást kaptunk – miközben a posta- és energiaköltség egyaránt emelkedett –, ezért 2004-ben három lapszámot nem tudtunk megjelentetni. Emellett nem tudtuk kifizetni a nyomdai költségeket sem, adósságunk keletkezett. Kiadóváltásra kényszerültünk: a 2004-es tanév május-júniusi számát új kiadónk, a Commitment Kft. segítségével tudtuk megjelentetni. 2004 szeptemberétől új arculattal és a régi lelkesedéssel dolgozunk tovább, minden lehetőséget megragadva (pályázatok, hirdetések) az anyagi háttér biztosítására. A szerkesztőség bővítése is a megújulás részeként valósult meg.
    Az Új Katedra – nagyon leegyszerűsítve – három nagyobb egységre bontható. Az első harmad legfontosabb témakörei: közoktatáspolitika, pedagógiai módszertan, vezetőképzés, ifjúságpolitika, szabadidő szervezés, iskolatípusok, alternatív iskolák, oktatásmenedzsment, minőségfejlesztés, pedagógusképzés, továbbképzés, pályázatok, szakmai szervezetek közleményei. A lap második harmadában hosszabb terjedelmű írások, szakdolgozatok, vitaindítók, beszámolók, neveléstörténeti leírások jelennek meg.
    Ez év szeptemberétől az Új Katedra színes, kulturális összeállítással is gazdagodott. Ez az összeállítás alkotja a lap harmadik részét. A Sulitéka – könyvtári barangolóban a pedagógiával szorosan összefüggő könyvkiadványokról, tankönyvekről, segédanyagokról, régi és új szépirodalmi illetve dokumentum művekről adunk tájékoztatást, közlünk ismertetést, recenziót. A Kottavarázs rovatban olyan előadókat, produkciókat és lemezeket ajánlunk a pedagógusok figyelmébe, amelyek rendszeresen jelen vannak óvodai és iskolai rendezvényeken, ünnepségeken, továbbá rendhagyó irodalomórák tartására is kiválóan alkalmasak. Szertenéző rovatunkban általában olyan színház- és kiállítótermekbe látogatunk el, ahol a látnivaló kapcsolódik a tananyaghoz, de legalábbis remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a pedagógusoknak. Főhajtás című oldalainkon minden alkalommal egy-egy közismert és népszerű személyiség emlékezik vissza iskola- és tanárélményeire s eleveníti fel közülük azokat az egykori oktatóit, akiktől a legértékesebb útravalót kapta. Ugyanitt kortárs szépírók műveiből és nyilatkozataiból keressük ki azokat a mondatokat, amelyek az iskolaévek egy-egy meghatározó pillanatát, eseményét tartalmazzák. Esetenként jelentkező Irodalom-birodalom rovatunkban az adott hónap ünnepeihez vagy valamely más cikkünkhöz kapcsolódó rövid prózaírásokat, képző- vagy fotóművészeti alkotásokat, olykor verseket vagy az említettekkel összefüggő írásokat közlünk. Játsszunk! és Ügyeskedjünk! rovatainkban az óvodásoknak és a kisiskolásoknak ajánl időről időre újabb és újabb játék- és kézügyességi ötleteket Devecsery László kollégánk. 7határ című barangolásunk során országot, világot járunk, és beszámolunk arról, hogy mit láttunk, illetve kirándulási tippeket adunk. A lapot záró Tarkabarka összeállításnak fenntartott oldal minden egyéb felvetés, kérdés, javaslat, közlemény és felhívás, programajánlatok és levelezés helye, ahonnan esetenként a humor sem maradhat el.
    Állandó rovatainkon kívül természetesen közlünk egyéb írásokat is, amennyiben azok nem politikai indíttatásúak. Mint ahogy eddig is igyekeztünk a szakma szintjén maradni, ezt kívánjuk tenni továbbra is. Ugyanakkor vitáknak helyt adunk, szívesen vesszük a több lapszámon keresztül tartó véleményütköztetéseket. A választások előtt megjelentetjük a parlamenti pártok oktatáspolitikai programját is.
A cikk 2005. december 11-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón