vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Nézőpontok
A Napsziget 2005. évi 13. számában közölt cikkre – „Összefüggések- a népszavazás ürügyén” – szeretnék reagálni.
    Én mindenképpen tartózkodnék az olyan kategorizálásoktól, hogy egy szavazás eredménye alapján minősítsek valakit „tisztánlátónak” vagy éppen „megtéveszthetőnek”, bár a szavazás eredménytelensége nekem se tetszik, sőt mi több, fáj nekem! Azonban azt is tudom, hogy nekik is megvannak az érveik, és nem intézem el őket egy kézlegyintéssel, hogy megtévesztette őket a „Média-Gorgó”, mert ezzel a kézlegyintéssel arról is lemondok, hogy esetleg meggyőzzem őket a magam igazáról.
    Szlovákiai magyarként bizony nekem is fejtörést okozott volna, hogy mire szavazzak. Természetesen, ha a szívemre hallgatok, már a kérdést se kell feltenni, csakhogy... Csakhogy vannak megfontolásra ellenérvek is.
    A helyzet szerencsére nálunk már normalizálódóban van, csakhogy még élénken emlékszem, amikor pár éve már azért is rosszalló pillantásokat kaptál, ha valahol magyarul szólaltál meg. Vagy még előbb, amikor ahhoz, hogy egy kocsi szélvédőjét betörjék, elég volt annyi, hogy a kocsinak magyar rendszáma legyen.
    Azonban, ami még ennél sokkal súlyosabb, az a szerb nacionalizmus. Mindnyájan tudjuk, hogy az elmúlt tizenöt évben hány háború okául szolgált a Nagy-Szerbia nevű rémálom. Tudjuk azt is, mert a médiában naponta olvassuk, látjuk, hogy a Vajdaságban magyarokat vernek. Most még. De ki tudja, hogy nem kap-e szikrát a gyűlöletük, hungarofóbiájuk, vagy mit tudom én, hogy mi, és akkor majd a fegyverek is előkerülnek. Akkor majd nem magyarverésekről fognak szólni a tudósítások, hanem gyilkosságokról. És akkor ki fogja vállalni a felelősséget a kioltott életekért, az otthonuktól megfosztott, szülőföldjükről elüldözött vajdasági magyarokért? Békefenntartókat küldünk, hogy védjék meg a magyarokat, vagy megkérjük a NATO-t, hogy jól bombázza meg Szerbiát?
    Vegyük tudomásul végre, hogy hol vagyunk. Magyarország nacionalizmustól sújtott országokkal van körülvéve, akik még a legtisztességesebb szándékot is félremagyarázzák! És erre csak az idő hozhatja meg a gyógyulást, mikor megtanulnak a magyarokban mumus helyett partnert látni, mert más lehetőség nem létezik.
    Most pedig pár szóban arról, hogy miért nem lehet ilyen dolgokat a politika martalékául dobni. Egész egyszerűen azért, mert vannak olyan dolgok, amelyek olyan magas szférában vannak, ahova a politika, ez az alantas földi hívság már el nem érhet (hamarjában még hitbéli kérdéseket találtam ilyennek, bár meglehet, még vannak ilyenek). Ez pedig azért van, mert ha lerángatjuk őket a napi politika szintjére, úgy járunk, mintha, urambocsá’, a legszebb ünneplő ruhánkban mennénk disznókat etetni. Így aztán azon se csodálkozzék senki, hogy azok a pártok, amelyek mindennap egymás torkának ugranak, homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselnek. Aztán az is meglehet, hogy a vita valahol gellert kap, és a választópolgár a fülke magányában egészen más szempontok alapján ikszeli be az igent vagy a nemet. Példának itt a franciaországi népszavazás, ahol a polgároknak Európa Alkotmányáról kellett szavazniuk, a politikai elemzők szerint a nemek mégis a hatalomnak szóltak.
    Akkor hát röviden ezek azok az érvek, amiket figyelembe kell vennünk, ha a népszavazás kudarcáról gondolkodunk, és nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni, mert ezzel csak azt idézzük elő, hogy máskor is ugyanebbe a hibába essünk!
Sztakó Zsolt
A cikk 2005. november 7-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón