vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
KÖNYVAJÁNLÓ
Csernák Árpád – Gerencsér Zsolt:
Felnőtté tiporva
Regény az ötvenes évekről és az 1956-os forradalomról
A XX. század legsötétebb, egyben legmeghatározóbb időszakát, az ötvenes-hatvanas éveket szerettük volna feldolgozni, a háttérben hiteles történelmi eseményekkel, dokumentumokkal, megmutatva, hogyan élték ezt meg tíz-tizenöt éves gyerekek. 
    A pszichológusok azt állítják: életünk első hat-hét éve alatt alakul ki a személyiségünk. Milyen személyiségek alakulhattak ki ebben az időben? Ez izgatott bennünket. Milyen személyiségek alakulhattak ki egy olyan korban, amikor lezajlott a II. világháború, amikor a rommá lőtt fővárost újjá kellett építeni, amikor a nyilasokból ávósok lettek, amikor Sztálin és Rákosi, a rettegés és a hazugság uralkodott, amikor munkatáborokba hurcoltak ártatlan embereket, egész családokat, amikor éjszakánként hallgattuk, lestük, mikor áll meg a mi házunk előtt a „meseautó”…, amikor meghalt Sztálin, és amikor már nem bírták tovább a magyar emberek, és kitört a forradalom… 
    Völgyesi Misi nagybátyja az orosz hadifogságból tér haza, s miközben özvegyen, egyedül neveli a gyermeket, mint ügyvéd megpróbál segíteni egyik barátján, Újvári Lászlón. Munkája leköti, nevelt fia a Széna téri gyerekek között talál új „családra”. 
    Már itt, az ötvenes évek elején megmutatkozik jellemük, emberi karakterük. Barátságok szövődnek életre-halálra. A Széna-téri fiúkból 1956-ban a felnőtt forradalmárok kis segítői lesznek, de akadnak köztük árulók, és olyanok is, akiket szüleik kívülállásra kényszerítenek. Mansfeld Péter és Völgyesi Misi komolyan veszi küldetését a forradalom leverése után is, röpcédulákat terjesztenek, fegyvereket gyűjtenek és rejtegetnek… 
    Azt szeretnénk, hogy ha egy fiatal elolvassa ezt a regényt, 1956-ot 1848 mellé tudja tenni a tudatában, a lelkében, ugyanolyan tisztán, ugyanolyan példaszerűen, vagy legalább felkeltődjék érdeklődése a kor iránt, és utánanézzen más, e témakörben íródott könyveknek. 
a szerzők
  
Csernák Árpád író, színművész 
  
Csernák Árpád 1943. augusztus 19-én született Budapesten. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán; azt követően négy évtizeden át különböző színházak tagja volt. 
    1967 óta jelennek meg írásai folyóiratokban, heti- és napilapokban. Többek között a Magyar Naplóban, a Hitelben, a PoLíSzban, az Élet és Irodalomban, a Vigíliában, a Tiszatájban, a Napútban, az Árgusban, a Lyukasórában, a Pannon Tükörben, a Somogyban. Megjelent egy elbeszélése az 1990/2-es Újhold Évkönyvben. Több antológiában szerepelt, mint például a Nem sokaság… (Örökség, Kaposi Kiskönyvtár, 2001), Az év novellái 2002, -2003, -2004, -2005 (Magyar Napló). 
    1992-ben néhány társával létrehozta és szerkesztette a Mondat című folyóiratot. 2002 augusztusában alapította a Búvópatak című polgári lapot, amelynek jelenleg is főszerkesztője. 
    Eddigi kötetei: Bemutató előtt (novellák, Mondat Könyvek, 1992), Este próba (novellák, Nap Kiadó, 1994), A névtelen (novellák, Kaposi Kiskönyvtár, 1996), Fagyosszentek (prózák, versek, Berzsenyi Társaság, 1998), Kések a párna alatt (regény, Kráter Műhely Egyesület, 1999), Felnőtté tiporva (regény, Kráter, 2003, társszerző: Gerencsér Zsolt), A vörös bohóc és más démonok (válogatott és új novellák, Magyar Napló, 2004). 
    A Magyar Írószövetség tagja. Huszonnyolc éve Kaposváron él. Két fia és két unokája van.  
  
Gerencsér Zsolt író 
  
Gerencsér Zsolt Kaposváron született 1968. október 18-án. Tanulmányait a Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolán végezte 1999-ben. 
    1991 óta jelennek meg írásai folyóiratokban és napilapokban. Többek között a Mondatban, a Magyar Naplóban, a PoLíSzban, az Árgusban, a Hitelben, a Somogyban. A következő antológiákban szerepel: Magánbirodalom (Littera Nova, 1995), Felező (III. Berzsenyi Írótábor, 1998), Holdfogadkozás (IV. Berzsenyi Írótábor, 1999), Nem sokaság… (Örökség, Kaposi Kiskönyvtár, 2001), Körkép (Magvető, 2002). 
    Munkatársa volt a Mondat című folyóiratnak, a 2002-ben indult Búvópatak című polgári lapnak pedig jelenleg is munkatársa. 
    Kaposváron él, a helyi hallássérültek iskolájában dolgozik. Egy kisfia van. 
  
A hiánypótló Felnőtté tiporva című regény a pomázi Kráter Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot 2003-ban. 
A kötet szerkesztőségünk címén is megrendelhető.
A cikk 2005. augusztus 20-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés a
KÖNYVAJÁNLÓ
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón