vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
A Nagy Könyv
    Rohanunk mindannyian. Én is, te is, ő is. 
    Ugyan már, Nagy Könyv! Nem azt mutatják a statisztikák, hogy egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasunk? Én kimondottan elégedetlen vagyok magammal, mert havonta csak 4-6 könyvet tudok elolvasni. Ennyire van időm. Kiskoromban gyakran láttam magam felnőttként, hatalmas könyvtáramban a rengeteg könyv között… Hát, sajnos itt még nem tartok. Nincs könyvtáram, de könyvtárba rendszeresen járok. Élvezem, amikor elveszek a sorok között, amikor a húgom másfél óra után azt mondja, hogy otthagy, menjek haza egyedül, mert én még mindig keresek és válogatok és ő nem hajlandó kivárni a következő másfél órát is. Én nem ülök bambán reggel (pedig sok emberhez hasonlóan én is 5 órakor kelek, hogy 8-ra beérjek a munkahelyemre) a héven, a villamoson, mindig olvasok valamit. Hazafelé is. Ma reggel, amikor leszálltam a hévről, iszonyú felhőszakadás volt, a kabátom alá tettem a kölcsönkapott könyvet, hogy ne ázzon meg, a villamoson pedig továbbolvastam. Én rengeteget olvasok, mégis szörnyen keveset! 
    Az anyuka, aki munka után még fél órára leviszi a gyereket a játszótérre, azután összeüt egy gyors vacsorát, bedob egy adag ruhát a mosógépbe, és amíg a vacsi fő, addig takarít… Ő olvas? Dehogy olvas, örül, hogy vége a napnak, talán megnéz egy részt valamelyik sorozatból, esetleg még az esti film elejét is látja. Ő szavaz a Nagy Könyvre? Azok a gyerekek, akik hazamennek a suliból és akár késő éjszakáig az interneten lógnak, ők olvasnak? Azok a gyerekek, akik nem ismerik Hakapeszi Makit, a Futrinka utcát, a Vizipók Csodapókról még nem is hallottak…, de a Jakupcsek Gabi műsorában kedvenc témakörük a Harry Potter és nem csak az uniós csatlakozás évét tudják, hanem a napot is, pontosan…? Ők szavaznak a Nagy Könyvre?
    A külföldi könyvek kategóriájában biztosan az elsők között lesz a Harry Potter és a Gyűrűk Ura, ami nem lenne baj, ha a többségnek legalább a fele nem divatból olvasta volna!!! Kunderára vajon hányan szavaznak majd, hányan olvasták legalább egy könyvét? Hány szavazatot kap vajon Twist Olivér és mennyit Merle? És Abigél? Áááá, látták filmen. Igaz, azt nem tudják, hogy egy-két esemény csak a könyvben olvasható, mert nem került vászonra… Karinthy hányadik helyen végez? Kosztolányi? Képtelenség lenne felsorolni az igazán nagyokat.
    Kíváncsi vagyok a szavazás eredményére… De én akkor sem szavazok… Én inkább olvasok tovább… Vagy írok… Nekem mindkettő lételem…
Ötvös Anikó
A cikk 2005. június 4-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón