vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
A költő és a sorsa
Borongós áprilisi napon temették a költőt. Enyhén, siratósan szitált az eső, nem volt hideg, de kabát azért még kellett. A virágok szirmairól, a koszorúk szalagjairól szivárványos vízcseppek hullottak a földbe, csapzott madarak hallgatták az elhangzott beszédeket, a gyászzenét néha rigófütty kontrázta. A temetői fák többsége még csak a rügyeit bontogatta, de voltak olyanok is, akik már zöld levelekkel bólogattak vissza a szélnek. A természet, amelyet a költő annyira szeretett és oly sokszor meg is énekelt, körülölelte a gyászolókat. Csendes búcsúztatás volt. Hangos sikolyok, megrázó teátrális gesztusok nélkül folyt le a szertartás, ahogy szerette volna. Sokan kisérték utolsó útjára, és bár munkanap volt, komoly emberek sokasága adta meg a végtisztességet a költőnek, aki kevés elismerést kapott életében. Legalábbis jóval kevesebbet a megérdemeltnél és a babérkoszorút sem adhatta már át neki senki, ami pedig régen megillette volna. Rövid földi útján halk szavú alanyi költő volt, nem felkiáltójeles, dörgedelmes követeléseket hangoztatott, ihletett igéi nem a rangos felkapaszkodottak felé célzott hangos dicshimnuszok voltak. Nagyon fiatalon egy eleve bukott harcban, az igazak táborában vívta a lehetetlent, és a hatalomra jutott gazok meg is büntették érte. Na nem nagyon, hiszen majdnem gyerek volt még, így csak a nyelvét vágta ki a hóhér hatalom. Néhány hónapra bezárták, néhány évtizedig nem szólalhatott meg. Egy költőnek ez is halál, tudták ezt az okosok jól. 
    Aztán jött egy félfordulat, már-már mindenki, maga a költő is reménykedett, de ez a reménység is elbukott. Újabb félfordulat következett (együttesen ez már 360 fok ugyebár) és haladt tovább minden a régi útján, a régi elnyomók vezetésével. Ő megint kimaradt a díjazottak, az elismerést learatók tömegéből. Bevallom, költőnkből amúgy igazából hiányzott valami, ami pedig jellemző a művészlelkek legjobbjaira is. Nem tudott irigykedni, tolakodni. Szerette, olvasta költő, írótársai alkotásait és még a gyengécske művekben is megtalálta az értéket, a jót. A biztatást, a szeretetet nem csak hirdette, hanem gyakorolta. Én csak tudom, mert velem is ezt tette. 
    Azért egy tisztelő jó barát és néhány értő segítségével a költő is kiönthette a lelkét. Megírhatta érzelmeit, kiadták néhány vékonyka, nem csak becsében, de külalakjában is szépmívű kötetét. Szavai, élete nem hullottak a feledésbe, a semmibe. 
    Költőtársak! Felelős írástudók, kik a Nemzet minden terhét hordjátok, és Atlaszként akarjátok emelni, megtartani ezt a széthulló Földet! Egy hű harcostársatok gyenge válla elporladt, már csak a lelke szól hozzátok A CSEND HANGJÁN. Mint varázsszót ismételjétek százszor és százszor: 
  
Vakvágányon utazunk
Arasznyi lét-időben,
és mintha tudnánk mi végre
jött fel a Nap az égre.
 
Bár csak kábítjuk magunk,
mégis jó hinni,
célja van annak,
hogy itt vagyunk!
  
Talán, ha mélyen belegondolunk ezekbe a szavakba, és hisszük is ezeket a sorokat, mégis megváltozhat minden. 
    Most pedig vegyünk búcsút JASPER GYULÁTÓL, aki ugyanolyan csendesen, mint ahogyan versei szóltak, mint ahogy élt, türelmesen viselt szenvedés után elment. Nem csak évtizedekig mellette álló élettársát, rokonait, barátait érte veszteség, de gyászolhatja mindenki, aki tettekkel vagy akár csak szavakkal jobbítani igyekszik ezt a világot. 
  
  
ZUHANÓBAN
 
Dárdaként merednek rám a percek
az emlék tépte, gyöngyöző időben
Ifjúságom, mi tengermélyre hullt,
a csend örvényeivel üzenget
 
Szárnyaim helye viszket!
Mit tehetek szárnyatlanul,
Károgó varjak seregében?
 
Csomós Róbert
 
 
További információk és versek az elhunyt költő honlapján: 
Jasper Gyula honlapja
A cikk 2005. május 8-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón