vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Tizenöt-húsz év munka áll előttünk
Európai uniós parlamenti választási győzelmünk sokunknak más-más üzenetet hozhat. Győztünk. Nagyon győztünk, de vajon ennek a győzelemnek milyen üzenetet kell hordoznia? 
    Azt semmiképpen nem üzenheti, hogy hátradőlhetünk, lazíthatunk, többet, mint egy egészséges és szükséges pihenés, erőgyűjtés az elkövetkező évekre, évtizedekre. 
    Középúton vagyunk. Van már mögöttünk tizenöt év, de előttünk is van még legalább ugyanannyi. 
    Kacskaringós és hullámzó út volt, amit idáig megtett a polgárság, a társadalom polgári, keresztény erkölcsöt, a honfoglalástól napjainkig fellelhető valamennyi értéket, felhalmozott kultúrát magáénak valló, és ezen értékeket követő rétege.
    Nehéz út volt, s végre megtaláltuk a helyes irányt. Különösen az utolsó két évben értették meg ezrek, tízezrek, százezrek, hogy csak együtt sikerülhet. Az utóbbi két évben kérték ezrek, tízezrek, százezrek részüket a munkából, találták meg helyüket, feladatukat. Mostanra értették meg sokan, hogy csak közös munkával érhetjük el célunkat, tarthatjuk meg nemzetünk ezredéves értékeit. 
    Egy nemzet felemelkedése, jó úton történő haladása nemcsak, sőt nem is elsősorban a hivatásos politikusokon, a politikát valamilyen szinten művelő személyeken, hanem a társadalom széles rétegén, mindannyiunkon múlik, akik hisszük, hogy a talentumokat nem megőrzésre kaptuk, hanem gyarapításra, akik hisszük, hogy nem magunkért születtünk e földre, hanem a másikért, egymásért. 
    Mindenkinek megvan a saját feladata. 
    Akinek van tehetsége, hogy kezdeményezzen, az tegye ezt, kinek végrehajtás a feladata, hajtsa végre. Tegyük a dolgunk, s ne menjünk el semmi rossz mellett szótlanul, közömbösen, gondolva, hogy ez ellen mi semmit sem tehetünk. Higgyünk nagyságunkban, mert nagy földi, és még nagyobb földön túli erő áll mögöttünk. 
    Számunkra az első Európai Uniós parlamenti választási győzelmünknek azt az üzenetet kell hordoznia, hogy jó úton járunk. Nagy utat tettünk meg idáig, de nem bízhatjuk el magunkat. Most kell csak igazán dolgoznunk, hogy igazolva látjuk, a kijelölt irány jó, jó úton haladunk, már elértünk valamit, már eljutottunk néhány állomásra, de előttünk áll még tizenöt-húsz év munka. Számomra győzelmünk legfontosabb üzenete, hogy jó úton haladunk, de előttünk áll még sok év kemény, kitartó, következetes munka. 
    Egy társadalom, politika életében néhány évtized annyi, mint egy ember életében néhány év. Itt máshol van a tizedespont. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. Csak nagyon lassan, aprólékos, szorgalmas munkával haladhatunk előre. 
    Ezt sokan nem gondolták át, ők azok, akik bár mellettünk állnak, de még csak annyi fáradtságot sem vettek, hogy elmenjenek, s leadják szavazatukat. Meg kell őket győzni.
    Nem elsősorban a politikusok feladata, hogy meggyőzze őket arról, hogy nem nézhetik közömbösen saját sorsuk hova fordulását, a feladat, az igazán nagy feladat a meggyőzésben a civil szervezeteké, a polgári köröké. A polgári köröknek, a civil szervezeteknek, azok tagjainak van a legközvetlenebb kapcsolata a társadalom tagjaival, e szervezetek tagjainak kell tehát felvállalniuk a mások meggyőzésének, magunk felé fordításának aprólékos munkáját.
    Most kell csak igazán összefognunk, új és új köröket létrehozni, csoportosítani, gyűjteni magunk köré mindazokat, kik velünk együtt gondolkodnak, tudatosítani mindenkiben, hogy nem lehet közömbös, nem hagyhatja hidegen jövőnk. 
    Most van csak igazán szükség az összefogásra.
    Ne engedjük, hogy elvesszen eddigi értékeinkből, elért eredményeinkből bármi is. 
    Ne engedjünk teret az elkeseredésnek azért, mert nem azonnal történik minden, mert nincs látványos változás, mert felemelkedésünk, sorsunk jobbra fordulása, az igazi értékek felszínre törése nem máról holnapra következik be. 
    Induljunk ki abból, hogy még tizenöt-húsz év munka áll előttünk, s ha ez van gondolatainkban és nem az azonnali, látványos és nagy siker utáni vágy, akkor minden apró vagy nagyobb előrelépésnek örülni tudunk.
    Nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy 2006-ban újra a polgári értékrendet magukénak valló politikusok vegyék át az ország irányítását, sőt, az irányban is komoly lépéseket tettünk, hogy ez az irányítás több ciklusok keresztül is megmaradjon. 
    Megmaradjon mindaddig, míg lelkünkben egy visszafordíthatatlan folyamat el nem indul, belőlünk fakadó igény a jó és a szép iránt, belőlünk fakadó igény az iránt, hogy nem magunkért, hanem egymásért élünk, egymásért születtünk, csak együtt vagyunk képesek elbukás nélkül elviselni azt a terhet, mely lelkünkre ereszkedik e fizikai, földi létben.
    Csak most el ne bízzuk magunkat, csak most hátra ne dőljünk, most, hogy erőt gyűjthettünk, tudatosítsuk magunkban, hogy tizenöt-húsz év kitartó munka áll még előttünk. 
 
2004. Szent István hava 
Hardy F. Gábor
A cikk 2005. május 8-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón