vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Bemutatjuk a BÚVÓPATAK
polgári, kulturális és társadalmi havilapot
Higgye el nekünk az Olvasó: szemernyi elfogultság sincs bennünk, amikor megtesszük a következő kijelentést: egy olyan, a kultúra iránt elkötelezett magyar embert, művészt és bátran mondhatjuk: hazafit ismertünk meg a Kapos partján, aki meggyőződésünk szerint példaértékűen cselekszik nemzeti felemelkedésünkért, s teszi mindezt halkan, szerényen, elismerést és dicséretet nem várva. 
    Csernák Árpád író, színművész, szerkesztő, közel harminc éve él Kaposváron. A Magyar Írószövetség lapja, a Magyar Napló regionális szerkesztője. Jóllehet írásai a hatvanas évektől kezdve megjelennek különféle lapokban, önálló kötetei csak a rendszerváltozás után jelenhettek meg. Színészként a hetvenes években önálló irodalmi estekkel járta az országot, sokszor csak templomokban engedték fellépni műsorával. Lengyel Balázs így ír róla: „Végigkövetve Csernák Árpád írói útját, világosan felfedezhetők ennek a pályának kemény nyomvonalai, egyértelmű, zárt karaktere. Hogy ez a pálya, ez az írásmód kétségbeejtően kegyetlen, önmagával, a világgal kíméletlen, ez tény. De az is tény, hogy ez a pálya a mai magyar irodalomnak modern, formabontásokkal telített, a tudatregényekkel és az utánuk következőkkel rokon külön útja. Létrejött általa valami más, valami sajátos kezdeményezés, ha tetszik egy rés, egy ajtó vagy ablak, igaz, sivár világra, ahol a létezés érthetetlen, az ember egyedül van és reménytelenül társtalan. Olyan világ ez, amilyen, de az író legsajátosabb sajátja és igaznak igaz. Ez pedig, jól tudjuk, éppen nem kevés eredmény.”
    2003-ban, a forradalom évfordulójára jelent meg Felnőtté tiporva című regénye a Kráter Műhely Egyesület kiadásában, melyet Gerencsér Zsolttal együtt írt, és amelyben Mansfeld Péternek és 1956 gyerekhőseinek állít emléket. Tavaly év végén pedig a Magyar Napló gondozásában látott napvilágot Csernák Árpád legújabb válogatott novelláskötete, A vörös bohóc és más démonok címmel.
    De Csernák Árpád nemcsak színművész, aki ma is fellép, verset mond, ha hívják, s nemcsak író és szerkesztő: immár a lapalapítás és főszerkesztés is szorosan hozzákapcsolódott a nevéhez.
    2002-ben Búvópatak címmel polgári, kulturális és társadalmi havilapot alapított azzal a céllal, hogy az irodalom, a művészetek és a hiteles történetírás eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-etikai értékrendet. A lap mutatványszáma Kaposváron 2002. augusztus 16-ára, a kaposvári polgári körök első összejövetelére készült el, és – nem titok – hatalmas szerepe volt a kaposvári önkormányzati választásokon a nemzeti oldal győzelmében. 
    Az indulás óta az alapító főszerkesztő mögé egyre több író, költő, újságíró sorakozott azzal az erkölcsi-szakmai igényességgel, amit ars poeticájában a lap megfogalmazott. Munkatársai, rendszeresen publikáló szerzői között található: Király Lajos, Farkas Judit, Hegyi Béla, Papp Árpád, Sarusi Mihály, Gerencsér Zsolt, Bakay Kornél, Vallató Géza, Szijártó István, Kerék Imre és még sokan mások. A lap arculattervezője és tipográfusa Csernák Bálint.  Mára „Kaposvár a dunántúli régió szellemi műhelyévé vált a Búvópatak kulturális és társadalmi folyóirat életre keltésével” – fogalmazta meg a lap egyik alföldi olvasója.
    A folyóirat a főszerkesztő otthonában készül, fizetett alkalmazottak nincsenek, a főszerkesztő, a szerzők honoráriumban nem részesülnek.
    Még 2002-ben alapítványt hoztak létre a lap kiadására, ez a közhasznú szervezet próbálja előteremteni hónapról-hónapra a pénzt a dologi költségekre. A közhasznú szervezetet támogató magánszemélyek, cégek, polgári körök és nem utolsó sorban az igényes olvasók segítik a lapot abban, hogy ne fenyegesse a megszűnés veszélye. A Búvópatak így a csodával határos módon immáron negyedik évfolyamát kezdhette meg idén, s olvasói tábora is növekszik, nevéhez méltóan, akár a búvópatak. Somogy és Zala megye városaiban az újságárusoknál is kapható.
 
Akik érdeklődnek a Búvópatak iránt, megrendelhetik a buvopatak@freeweb.hu elektronikus címen, a 7401 Kaposvár, Pf. 353. postacímen vagy a 82/310-656-os telefonszámon, bővebb információt pedig a www.buvopatak.fw.hu címen található honlap kínál.
 
Farkas Judit, Varga Gabriella
A cikk 2005. április 28-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón