vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
2005 – A VERS ÉVE
 
József Attila centenárium
A magyar versirodalom egyik legmarkánsabb, legjelentősebb képviselőjének, József Attilának a születési dátuma a költészet napja. 
2005, a költő születésének századik évfordulója méltán lehet a költészet, a vers éve.
 
Az évforduló megünneplésének gondolata kiváló, és a magyar irodalomhoz méltó gondolat. A centenárium azonban sokkal több lehetőséget kínál, sőt követel tőlünk, mint pusztán emlékezést a költőre. A 2005-ös esztendő hatékonyan vezetheti vissza a verset az emberhez, a mindennapokba, a társadalom részévé válik, ha az egyén aktívan részt tud venni az állam, a társadalmi szervezet által kínált programban. Ezért a Magyar Versmondók Egyesülete megrendezi a József Attila Centenárium jegyében A Vers Évét.
 
2005-ben bebizonyítjuk Kányádi Sándor hitvallását:
„A vers az, amit mondani kell…”.
 
A Magyar Versmondók Egyesülete az irodalommal, költészettel, vers- és prózamondással, a színházművészettel és a társművészeti ágakkal foglalkozó intézmények és társadalmi szervezetek felé felhívást tesz közzé.
 
Várjuk azon közép- és felsőoktatási intézmények, művelődési házak, galériák, alkotóházak, egyesületek, alapítványok és alkotóközösségek jelentkezését, amelyek csatlakozni szeretnének A Vers Éve programsorozathoz.
 
A programok célja a tény elfogadtatása: a vers a mindennapi, emberi gondolat mesteri megfogalmazása. Ha egy számítógépes programot naponta használunk, mert elfogadtuk azt, hiába nem mi teremtettük a nyelvezetét, miért ne használhatnák a verseket érzéseink, törekvéseink kinyilatkoztatására? A költő is ugyanazt érezte, amit ma egy tanár, egy fodrász vagy szakács, csak jobban értett a megfogalmazáshoz. Merjünk a vershez nyúlni!
    Az általános célkitűzéssel a vers új utakat, új formákat találhat magának az új világban, egy új nemzedékben.
    A kultúrát eddig nem próbált módon gazdagíthatjuk: a befogadóval.
    Az évtizedek óta eltűnt (és letűnt) előadóművészetet föltámaszthatjuk: új Latinovitsok nőhetnek, a kor mentalitásához igazodva; új költők és írók vehetik át a stafétát, a kortárs költészet ismertté válhat. Talán idolokká válhatnak a valóban értékes emberek is.
 
És végső soron teret adhatunk egy természetes folyamat természetes felzárkózásának, gyorsulásának: az irodalom, a költészet évek, évtizedek munkáját foghatja össze, és vetítheti előre.
 
A Vers Éve számos kulturális programot kínál: találkozók, televíziós és rádiós műsorok, gálák, fesztiválok sora várja majd a költészet és a versmondás iránt fogékony közönséget.
    A programok egy része hagyományos, más része vadonatúj, modern, 21. századi szellemiségű.
    A rendezvényeken teret nyer a Kárpát-medencei magyarság versmondó társadalmának kapcsolattartása, és annak új alapokra helyezése.
Mindebben médiapartnerünk: a több ezres példányszámú, negyedévente megjelenő folyóirat, a Versmondó (www.versmondo.hu).
    A Vers Éve számos rendezvényt, médiaelemet és kiadványtervet tartalmaz, amelyek részleteit decemberben teszi közzé a Magyar Versmondók Egyesülete.
    A Magyar Versmondók Egyesületének szakértő bizottsága december közepéig bírálja el a programleírásokat, és a kiválasztott programszervezőkkel együttműködési megállapodást köt. Ennek keretében publicitást biztosít a rendezvényeknek, arany, ezüst és bronz fokozatú besorolástól függően szakmailag, és anyagilag vagy barter módon támogatást nyújt (egyéni egyeztetés szerint, meghatározott keretek között).
 
Részletek: www.vers.hu
 
Üdvözlettel:
Dr. Lutter Imre
A Vers Éve programigazgatója,
a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke
A cikk 2004. november 15-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón