vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Múlt, jelen és jövő
Biztosan sokunkban megfogalmazódott már az a gondolat, hogy a múlt, a jelen és a jövő oly összetartozó fogalmak, amelyek egymástól szét nem választhatók, egyik a másik nélkül nem létezik, egyiknek sincs önálló léte.
    Aki a múltat megtagadja, aki legyint arra, mi értelme azzal foglalkozni, nincs annak semmi haszna, az a jelenét, saját létét tagadja meg. 
    De ennél semmivel sem rosszabb, ha a jövővel tesszük ugyanezt. Ha nem törődünk a jövő nemzedékkel, ha önzőek vagyunk, csak a mi jólétünk, a ma érdekel, mi még jól éljünk, amit csak lehet, használjunk ki, s hogy aztán mi lesz majd az utókorral, az már kit érdekel. Ahogy egy negatív szlogenben is halljuk: utánam a vízözön. 
    A mi létünk a múltban gyökeredzik, s a jövő létének gyökere mi vagyunk. 
    Ha elődeink önzőek lettek volna, ha mindent kihasználtak volna, feléltek volna, amit csak lehetett, akkor ma nem lenne földünk, környezetünk, életterünk és nem lennénk mi sem.
    Mindent, ami körülvesz bennünket, azoknak is köszönhetjük, akik ezt meghagyták nekünk, s nem élték fel, nem szipolyozták ki a természetet, nem mocskolták, szennyezték azt, nem pusztították el az élővilág egy részét, s azt a környezetet sem tették tönkre, melyben a földi élet megterem.
    Nem pazaroltak, dorbézoltak szüntelen, tisztelték a természetet. 
    Akik már elköltöztek e földről, a bennünk lévő génjeikben most is jelen vannak, itt élnek velünk, abban a jelenben, mely számukra jövő volt, melyet nekünk s maguknak hagytak meg. 
    Itt él a kultúrájuk, a művészetük, a tudáskincsük, melyet felfedeztek, ápoltak, fejlesztették, s átadták nekünk – és maguknak. 
    Az Egyesült Európa igen sokszínű. Sok-sok nemzet kultúrája él együtt, s ha ez meg is marad, ha nem fojtják el mesterségesen a nemzeteteket, kultúrájukat, ha megmarad identitásuk, iskolapélda lesz akkor ez az egész emberiségnek, az együttélés békességben, szeretetben, a másik elfogadásában. 
    Akkor járunk el helyesen, ha nem engedjük értékeink elsorvasztását, ha nem engedjük soha egyetlen kormánynak, egyetlen hatalomnak sem, hogy mindent, ami nem pénzen mérhető, hanyagoljon, sutba tegyen, s csak egyetlen értéket tartson szem előtt: a vagyont.
    A múlt, a jelen és a jövő egyetlen egységként, egy fogalomként is felfogható, oly szoros közöttük a kapcsolat. Ne mellőzzük hát egyiket sem, tiszteljük mindhármat.
Hardy F. Gábor
A cikk 2004. szeptember 25-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón