vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Ötzi a százhalombattai Régészeti Parkban
(2004. augusztus 22-ig)
ÖTZI, AZ  5300 ÉVES HEGYLAKÓ
 
Május 23-án 11 órakor nyílt meg a százhalombattai Régészeti Parkban Eőry Béla: „Ötzi, az 5300 éves hegylakó” című kiállítása, amely Európa legősibb múmiája teljes ruházatának és felszerelésének rekonstrukcióját mutatja be. A megnyitó után Eöry Béla tárlatvezetést és bemutatót tartott.
 
    Eőry Béla 1940. október 10-én Pécsen született.
    Több mint 30 évvel ezelőtt a numizmatika révén kezdett mélyebben megismerkedni a történelemmel, s azután fokozatosan fordult a régészet különböző korszakai felé az érdeklődése. Évek során jutott el a neolitikumig, azaz a kőkorszakig, s mintegy 22 éve foglalkozik kísérleti régészettel, 21ezer darabos régészeti gyűjteménye van. 
    A régészetnek ez az ága a szakma, illetve az érdeklődők számára feltárta elsősorban azt, hogy az adott korban az adott munkaeszközökkel milyen folyamatokat mennyi idő alatt lehetett elvégezni. Például megtudhatjuk, hogy egy kőbaltával hogyan és mennyi idő alatt lehetett kivágni egy fát, vagy hogyan lehetett megépíteni egy 50 méteres házat.
    A 90-as évek végén Százhalombattán, a Régészeti Parkban egyebek mellett Eőry Béla épített először korabeli módszerekkel őskori házakat. 
    Ötzivel való megismerkedése:
    1998-tól kezdett érdeklődni Ötzi iránt. A Százhalombattán töltött időszak alatt keltette fel az érdeklődését, s már ott elkészítette bemutatásra nyári öltözetét. Akkor kezdődött, s napjainkig tartott, amíg elkészültek a szerszámai, fegyverei. Ötzi egy kő- rézkori ember, akinek – a tudomány szerencséjére – a ruházata is fennmaradt. A mai értelemben véve harisnyanadrágot is hordott.
    Hogy sikerült megismernie a leletanyagot?
    1991-ben találták meg Ötzit az Alpokban, s a tudományos kutatások anyagaiból számos szakkönyvet olvasott, s onnan vette az adatokat, a méreteket. Elsőként a korabeli eszközök, szerszámok rekonstrukcióit készítette el, amelyekkel a ruházatot és a fegyverzetet tudta rekonstruálni. 
    Eöry Béla Ötzi teljes eszköztárát, ruházatát és fegyverzetét saját kezűleg a korabeli technika színvonalán álló eszközökkel elkészítette. Dokumentálta minden munkafázisát és a készítés időtartamát. Az egyértelmű a kutatásokból, hogy már abban a korban is voltak, akik a különböző mesterségeket gyakorolták, a ruhakészítéstől a fegyverek gyártásáig, csupán a javítgatásokon látszik a gyakorlatlanabb kéz beavatkozása. A kiállítás a kész rekonstrukciókon kívül a munkafolyamatok leírásába is betekintést enged.
    A Régészeti Parkban az augusztus 22-ig látogatható kiállításon még számos érdekességet megtudhatunk Ötziről és koráról. 
 
    Ötziről:
    Az Ötz-völgyi Alpok osztrák-olasz határvidékén 1991. szeptember 19-én a német Simon házaspár síelés közben egy jégbe fagyott tetemet talált. A bejelentés után osztrák hegyimentők próbálták a jégből kiemelni a holttestet. Szeptember 23-án az innsbrucki egyetem orvosának jelenlétében a közelében talált tárgyaival együtt az egyetemre szállították. Konrad Spindler régészprofesszor első becslése a halott fémbaltája alapján: bronzkori emberről van szó. A később elvégzett radiokarbon vizsgálat és a balta anyagösszetétele alapján rézkorinak (i.e. 3300–3500 év) datálták a jégembert, aki az Ötzi becenevet kapta.
    Honnan jött és hova tartott?
    A ruházatában, köpenyében kimutatott gabona, fenyőfa és magas arzéntartalom egy melegebb vidéken élő, gabonatermelő, fémfeldolgozó közösséget sejtet. Kőeszközei 30–50 km-es körzetből valók. A megtalált kökénymag bizonyítja, hogy ősz elején indult el a hágó felé.
A cikk 2004. augusztus 9-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón