vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Barátok Verslista
Mottó:
Ahhoz, hogy életünk megvilágosodhasson, tiszta gondolatokra van szükségünk. Minden egyes tiszta gondolatnak nagyobb az értéke, mint a világ összes gyémántjának. 
 
Szeretnénk pár szóval bemutatni egy kis csapatot, amelynek tagjai amatőr írók, költők.
    Kezdetben volt az ötlet: használjuk ki az Internet adta lehetőségeket, gyűjtsünk egy helyre egy társaságot. „Minden időkben él és működik a rokon szellemek titkos köteléke.” – mondta valaha Schumann. Létrejött hát „a hely” az Interneten, ahol az a bizonyos „titkos kötelék” köti össze az embereket. A nevünk: Barátok Verslista. Közös bennünk a kultúra, irodalom és művészetek szeretete.
    Harmónia és meghittség jellemző erre a „kuckóra”. Segítünk egymásnak, alkotunk és játszunk. Nyitott emberek vagyunk, kortól és nemtől függetlenül. Tagjaink között éppúgy megtalálható a tizenéves, mint a hatvanas, tanuló, informatikus, újságíró, könyvelő, nyugdíjas – az élet minden területéről. A közös identitás a távolságot – mivel fizikailag az ország, sőt, ma már elmondhatjuk, hogy a világ különböző városaiban élünk – elsöpri, mint a tavaszi szellő. Van tagunk Budapesttől Pécsig és Szegedig – van Erdélytől Kanadáig. 
    A listán megjelent verseket, novellákat összegyűjtve a lista honlapján lehet elolvasni: http://www.verslista.hu
    De láthatóak itt a tagok egyéb alkotásai is (fotók, grafikák, festmények); ismert festők életrajza, képeik; zenei rovat; a levelezőlistáról alapinformációk; klubéleti hírek fotókkal, eddigi találkozóinkról képes beszámolók; linkek; fórum; hogy csak nagyvonalakban tegyünk említést a honlapon lévő „megállóhelyek”-ről, melyek tartalma természetesen szinte minden nap bővül. 
    S hogy mindez mikor, s hogyan jöhetett létre? Történt, hogy két ember, kik megszállott irodalomrajongók (nevezetesen Anisse és Dina), elhatározták, hogy összegyűjtik azokat az embereket, akik szintén a művészetek szerelmesei. Létrehozták hát a Barátok levelezőlistát 2000. október elsején. Mára már a valaha volt és jelenlegi listatagok közül közel 200 fő írásai szerepelnek a honlapon, kik között igen sok tehetséges „amatőr” verselő, írogató ember akad. Vannak közöttünk ígéretes tehetségek. Lesznek a jövőben beérkező művészek, és vannak, akik csak szívesen együtt élnek a „rokon szellemekkel”. A lista első évét összefoglalván sikerült önerőből egy könyvet is megjelentetni Hálóba szőtt szavak címmel, mely a lista tagjainak verseit tartalmazza. De a Barátok között nemcsak olyanok vannak, akik az Interneten próbálkoztak először írásaik közzétételével, hanem olyanok is, akik már az írott sajtóban is publikáltak, könyveik jelentek meg.
 
Barátok Verslista
 
    Fő jellemezője a Barátok vers- és irodalomkedvelők levelezési listának: nagyon jól szervezett. Minden hónapban két megadott téma alapján lehet pályázatot beküldeni, verset, prózát. Határidő lejárta után név nélkül felkerülnek a levelezőlistára az írások, és mi magunk szavazunk. A nyertesek író által dedikált könyvet, vagy irodalmi folyóiratot, mégpedig éppen a NapSziget folyóiratát kapják jutalmul. Vannak egyéb játékaink is, így például hetente „Szó-szövő” játékunk. Egy irodalmi alkotásból megadott 8 szó közül kell legalább ötöt új versbe, prózába fűzni. Érdekes játék még a „Lavina”, ahol valaki elkezd egy verset és mindig más folytatja. Kétszer egymás után nem jöhet ugyanaz az író, így többen alakítják a vers témáját. Sőt, a vers többfelé el is ágazhat – a szálak elhalhatnak, vagy folytatódhatnak, tovább ágazhatnak. Kritika és véleménycsere adott. Rátekintést eredményez a világ művészetére. Mindent megbeszélhetünk itt, legyen művészet, vagy bármely esemény a világban és a magunk életében. Értékes embereket ismerhetünk meg – értékeket ismerhetünk meg. Megmutathatjuk magunkat, kiderülhet, érdemes-e folytatni az amatőr munkát. Összegezve, mindenki adhat és kaphat, amit csak akar, szeretne. Kis odafigyeléssel, érzékenységgel és szeretettel. A művészek nagyon érzékenyek. Bennünk, legyünk őszinték, van ebből az érzékenységből. Különben nem lennénk itt. Különben nem lenne „mércénk”. Tehetség? Ezt az idő dönti el. Zömmel amatőrök vagyunk, de vállaljuk! Mindezt önerőből, nincs tagdíj, nincsenek szponzorok. 
    A lista egyik legfontosabb célja, hogy teret adjunk a verseknek, írásoknak, hogy ezekről mások véleményt mondjanak – ezzel is segítve, hogy a további alkotások csiszoltabbak legyenek. Szerintünk sok olyan ember van, aki tett már kísérletet arra, hogy érzéseit, gondolatait leírja. Köztük bizonyára vannak tehetségesek, csak éppen nincs lehetőségük arra, hogy írásaikat megosszák másokkal. Mi ezeknek az embereknek adunk egy lehetőséget, hiszen egyre több háztartásban, az iskolákban jelen van az Internet. Ez a közösség, nemcsak hétről hétre, de szinte napról napra újabb és újabb művészeti-kulturális programra invitál. A művészetek minden ágát népszerűsíti. A tagság nagy része maga is műveli a művészetek valamelyik ágát, ír, fest, rajzol, fotóz. Vannak olyan tagjaink, akik hozzászólnak és olvasnak, szavaznak. A Barátok Verslista nem hivatalos szervezet, társaság, alapítvány, egyesület – ennek megfelelően saját anyagi háttere nincs, alakulása, fejlődése a tagság lelkesedéséből ered. A levelezőlista és a verslista adatbázis célja kulturális örökségünk több száz éves kincsestárának bemutatása és népszerűsítése, valamint hazai és határainkon túli lelkes tehetségek felkutatása.
 
Baranyai Attila (Anisse) és Fuchs Éva (Femis),
A cikk 2004. május 10-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón