vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
A gyógyszerekről
EgySZER, kétSZER, gyógySZER!
Nem csupán a sokat emlegetett állatkertje nagy Istennek, de a gyógyszereskertje is. Kenceficék, kapszulák, mindentudó kenőcsök és pirulák, tabletták, a színes bogyók… orvosságok, nyelendők és felrázandók (gyakran inkább a „beteget” kellene előtte jól felrázni!) nyelv alá vagy ide-oda dugandók… Receptek (recipék, vények, rajtuk a tények), ezúttal nem ételekről szólók…
    Híres méregkeverőink (akarom mondani: patikusaink) Csontváry, Örkény. Thomas Mann („csak” íróként) így vall a témáról: „… úgy áll a dolog, hogy minden anyag egyaránt rejt életet és halált, mindegyik orvosság is méreg egyben. A méregtől meggyógyul az ember, s amit az élet hordozójának vélünk, az egyetlen szemvillanás alatt öl.”
    A régi öregek tudták, a mai fiatalok meg majd megtudják, hogy fűben-fában-vízben… Voltak hajdanán bőséggel ilyen-olyan serkentők és (fertőzést) fokozók: pókháló a sebre, érzéstelenítés piával (szegény antialkoholista egykori műtétre várók!), fejbevágással. Nagyobb kólintás esetén örök érzéstelenítésről beszélhet(t)tünk.
    Gyulladt fülre meleg só (nem show!), ráolvasás, javasasszony, banyaátok, szemmelverés, varázslat (ez utóbbi manapság is gyógymód). A kellemes élmény varázsa, a jóság igenis gyógyít, ápol és eltakar…, tehát valamennyien lehetünk e modern világ kuruzslói! Ha pl. dilibogyók helyett örömpirulákat kapkodnánk magunkba (nem vénásan és tűvel!!!), nyűgeink, nyavalyáink megjuhászodnának. Mert nem csak hasat szükséges néha hajtani, de főt is! A gerinctelenség pedig jól (ki)kúrálható tisztességgel, de legalábbis kezelhető. Van természetes(en) ellenszer az acsarkodásra, mint minden lelki bajainkra, csak a helyes vakcina „meglelése” kelletik hozzá.
    (Házi) patikák, (házi) praktikák, néha jó egy jó kígyó a háznál, lehet, hogy Éva anyánk is ezért hallgatott rá…
    Megindító eset tanúja voltam, nénike kotorászott kicsi erszényében, s magyarázkodott kétségbeesetten, hogy a kiváltáshoz nincs elég forintja. Kedves szavakkal megnyugtatták, és ettől láthatóan félig már meg is gyógyult… Dokik! Miért nem írnak fel gyógyszert illemre, csöndre, szép szóra, némi kedvességre, picike megértésre, önfegyelemre…?
    Hogy ez lehetetlen? Mert kiválthatatlan?
    Pedig a patikusok baromi jól keresnének! Legalábbis egy darabig…
 
Balogh József
A cikk 2004. május 10-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón