vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
ESSZÉ, JEGYZET
Az árulkodó véletlen
Gábor és Gyuri közeli jó barátok voltak évek óta már. Az általános iskolából együtt mentek a középiskolába, ahol hellyel-közzel kiállták a tanulás és az élet nagy próbáit. Ahogy más gyerekeknek, nekik is voltak kedvenc tantárgyaik, melyeket nagyobb elánnal tanultak és picit többet tudtak magukból kihozni, hisz az érdeklődés nagy hajtóerő. 
    A műszaki rajz nem tartozott e tárgyak sorába, hisz rendre elnapolták a rajzolást, valahogy mindig fontosabb volt valami más, amikor rajzolni kellett volna. Gyerekek lévén maguk is elhitték, hogy ez sehogy sem fér bele az idejükbe, a sűrű programok és a sok más dolog nem teszi lehetővé, hogy kellően felkészüljenek. Azonban közeledett az fél év végi rajzvizsga, amikor is szó szerint valamit le kellett tenni az asztalra, mármint egy jó kis rajzot, a hozzátartozó tervrajzokkal együtt.
    Gábor volt az ötletadó kettejük közül, s jobb híján, valamint az erős időnyomás miatt egy másik osztálybeli fiú rajzát voltak kénytelenek lemásolni.
    Eljött a számonkérés ideje és ők arcukon elégedett mosollyal jelentek meg az osztályban. A tanár, kedves idős úr azonban észrevette, hogy a két rajz túlságosan hasonló és fejenként egy-egy szomorú egyest biggyesztett az ellenőrzőjükbe. Míg bőszen tiltakoztak az egyes ellen, Gábor, a leleményes megint kreatív elhatározásra jutott. Megkérte a tanár bácsit, hogy adjon két óra időt és hazaszaladnak a tervrajzokért, melyek a félév rajzóráira való felkészülés termékei. A tanár bácsi hitetlenkedve, de beleegyezett. A fiúk sebesen elrohantak és útjuk az első papírboltba vezetett, ahol rengeteg zsírpapírt kellett venniük, hogy kettejük féléves tervrajz-mennyiségét közel két óra alatt elkészítsék. A fiú, akiről a rajzot másolták, nekik adta tervrajzait is, és a két fiú hazarohant azokat kétféleképpen lemásolni. Kinyitották a tervezőasztalt, megvilágították alulról és eszeveszett tempójú munka vette kezdetét. Szinte a lehetetlennel volt egyenlő, zsírpapírról zsírpapírra másolni ilyen mennyiséget ennyi idő alatt, de csodák csodájára elkészült. Futva vitték be a tanár bácsinak, aki nem akart hinni a szemének, de kijavította a jegyeket négyesre. Ábrándozva nézett a távolodó két fiú után, azzal az ösztönös érzéssel, hogy valami mégsem stimmel.
    Teltek-múltak az évek, a fiúk felnőttek, a tanár idősebb lett, mindenki élte a maga életét.
    Ahogy az lenni szokás, osztálytalálkozót szerveztek, hogy ennyi év után viszontláthassák egymást és tanáraikat. Persze Gábor és Gyuri is készült az örömteli eseményre. 
    Elérkezett a nap, a húsz éves osztálytalálkozó napja. A találkozó helyszíne egy elegáns étterem volt. A fiúk beléptek, tekintetük a tanár bácsira esett, aki cinkos mosollyal közelített és üdvözölte a fiúkat, közölvén, hogy még mindig nem jött rá a turpisságra húsz éve.
    Helyet foglaltak az asztalnál, véletlenül közel a tanár bácsihoz, aki megjegyezte, hogy: jé, az egyik tányéron nincs minta... Gábor teljesen önkéntelenül reagált: sebaj, majd festünk rá utólag, átmásoljuk a másik tányér mintáját, és mint egy kisgyerek, aki elszólta magát, megszeppenve elhallgatott. A tanár felnézett, szemében az „aha, értem”-élménye, hármójuk tekintete összekapaszkodott és felszabadult nevetésben törtek ki. Azóta is mesélik ezt a történetet az odalátogató osztálytalálkozósoknak.
Vágó Zsuzsanna
A cikk 2004. április 5-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
ESSZÉ, JEGYZET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón