vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Árkok és falak mentén
 
György Attila csíkszeredai író vélekedése
Bayer Zsolt romániai kitiltásáról 
Minden jóérzésű magyar, de csaknem egész Európa is döbbenten áll az eset előtt: 2004. február 28-án hajnali fél 3-kor a borsi határátkelőnél nem engedték be Románia területére Bayer Zsolt írót, publicistát, a Magyar Nemzet főmunkatársát, a hírTV szerkesztő műsorvezetőjét. „Kemény ütés, amitől ideig-óráig kihagy a lélegzet, bármennyire is megszoktuk a légszomjat itt a Kárpát-medencében” – írja néhány nappal később Zsolthoz intézett nyílt levelében György Attila csíkszeredai író, a Székely Nemzeti Tanács Csíki Széke elnöke, írásában ugyanakkor kijelenti azt is: „Futó kaland e kitiltás”. György Attilát az eset romániai megítéléséről és a fejleményekről kérdeztük.  
  
Február 28-án hiába vártátok Bayer Zsoltot Szovátára, hogy előadást tartson a székelyföldi autonómiáról. Mikor értesültetek arról, hogy csak a határátkelőig jutott, s személy szerint első hallásra mit gondoltál az esetről? 
  
Nos, a sors és a véletlen furcsa játéka, hogy én magam, akinek szintén Szovátán lett volna helyem, Felvidéken, Pozsonyban értesültem Bayer Zsolt kitiltásáról. Igazából nem mondhatom, hogy meglepett a hír, meglehetősen összehangolt sajtókampány, hangulatkeltés előzte meg a hazai (erdélyi), kormánybarát (román kormány, és románbarát magyar kormány) sajtóban. Bocsánat a kissé cinikus megfogalmazást, de tételesen ez fedi a valóságot. 
  
A romániai újságírók, civil szervezetek, talán még a nagypolitika is hangosabban elítélte Bayer Zsolt kitiltását, mint ahogyan ezt a magyarországi közéleti szereplők tették. Mit tapasztalsz, miként vélekedik erről a magatartásról az ottani közvélemény? 
  
Zsolt kitiltása a román hatalom, sőt az RMDSZ egyértelmű baklövése volt. Részint a román kormányé, ugyanis e kitiltás, ami, ugyebár, valóban nem európai, de még csak nem is kelet-európai gyakorlat, visszájára fordult, és egyaránt magára vonta az európai és hazai közvélemény rosszallását. Szerintem most már örömest visszacsinálnák – ha lehetne. Aligha számítottak ekkora sajtóvisszhangra, valószínűnek tartom magam is, hogy a magyar külügynél történt előzetes tapogatózás után vélték úgy, megengedhetik maguknak ezt a minősíthetetlen gesztust. Nos, mint kiderült, nem engedhették meg. 
    Az RMDSz szempontjából kínos az ügy, ugyanis éppen szövetségese, a hallgatólagosan és időnként nyíltan támogatott román kormánypárt tiltotta ki Bayert. Mindenképp felmerül a gyanú, hogy Bayer kitiltása esetleg összefüggésben lehet azzal, hogy az ismert és Erdélyben rendkívül kedvelt, tehát nagy kampányerőt képviselő személyiség a székely autonómia és a Polgári Szövetség mellett szólalt fel minden egyes alkalommal – és Romániában épp most kezdődött el a helyhatósági, illetve törvényhozási választási kampány…. Amennyiben meg nem az RMDSZ megrendelésére tiltották ki Bayer Zsoltot, úgy érdemes lenne elgondolkodni, hogy ha „szövetségeseink” ilyen lépésekre ragadtatják el magukat, akkor mi szükségünk van még ellenségre? 
  
Hogyan értékeled sajtótörténeti szempontból azt a tényt, hogy a bukaresti Ziua című napilap cikket kért és azóta közölt is Bayer Zsolttól? 
  
A Ziua című napilap gyakorlatilag megjelenése óta egy viszonylag korrekt, ráadásul politikai irányjelzőként működő befolyásos lap. Cselekedete szimbolikus, fair gesztus volt, példaként értékelhető mintegy mindkét ország médiumai számára. 
  
Bayer Zsolt végül kihangosított telefonon mondta el beszédét a szovátai hallgatóságnak, pár nappal később pedig azt írta: „Ott vagyok, csak azért is…” Magam sem hiszem, hogy bármikor bármilyen politika bármilyen eszközzel is gátat vethet a magyarság egymásra találásnak folyamatában, mégis, keserű ízű ez a „futó kaland”. Mit gondolsz, ezek az intézkedések, mint a Bayer Zsolt kitiltása és a román állampolgárok magyarországi tartózkodásának jelentős korlátozása visszaveti-e a nemzet újraegyesítésének ügyét?  
  
Erre engedelmeddel röviden válaszolok: nem. Éppen ellenkezőleg. Ezek az intézkedések terítéken tartják, „forrón” tálalják a határon túl élő magyarok kiszolgáltatottságát, felhívják a figyelmet a tarthatatlan állapotokra. Számunkra ismerős terminológiával: súly alatt nő a pálma. A székely autonómia már nem vágyálom: konkrétum, ami csupán idő kérdése, mikor valósul meg. Egy nemzeti értékeihez hű, markáns nemzetpolitikával rendelkező magyar kormány természetesen erősen és hatásosan felgyorsíthatja ezt a folyamatot – de leállítani már semmiképp nem lehet. 
Varga Gabriella
A cikk 2004. március 19-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón