vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
A hosszú élet titka
a nyugalom, a szeretet és a megértés
Illés Sándor író kilencven éves
Illés Sándor
 
Noha két éve nem taposta az utca kövét, hála a Jóistennek, Illés Sándor itt van velünk, fogyatkozó fizikai erőben ugyan, de viszonylag jó egészségben, bámulatos szellemi frissességben. A Magyar Nemzet, az Új Ember olvasói, a Magyar Rádió hallgatói hétről hétre megbizonyosodhatnak erről. S arról is: Illés Sándor tollát olyan belső erő vezeti, egész munkássága olyan alappilléreken áll, amelyek fogyatkozó, ritkuló jellemzői a mai kor emberének.  
    „Hatvanhat esztendős alkotói pályája szinte már egy emberöltő. A Magyar Nemzet munkatársa ötvenhárom éve. A hűség mintaképe!” – írja születésnapi köszöntőjében egyik olvasója, s az ember eltűnődik: vajon nem korszerűtlen-e ma hűségesnek lenni? Illés Sándor nem tartozik a divatos írók közé, de első az emberi lélek értői és vigasztalói között. Akik olvassák őt, akik megértik szavát, akiket megérintenek ezek a mélyen ható gondolatok, rabjává válnak, s már el sem tudnák képzelni életüket Illés Sándor írásai nélkül. 
    Sokan szeretik Illés Sándort. Tömegével kap levelet, telefonhívást az olvasóktól, s személyesen is sokan meglátogatják otthonában, gyakran segítségüket is felajánlva. 
    Sokan szeretik Illés Sándort, de nem elegen. 
    Nem elegen, mert azok az emberi értékek, amelyek az ő emberségének és munkásságának a gerincét adják, avíttak, divatjamúltak, legyintésre méltók, már-már szinte nevetségesek manapság. 
    Amikor kilencvenedik születésnapján megkérdeztem tőle, hogy mi a hosszú élet titka, azt felelte: „A hosszú élet titka a nyugalom, a szeretet és a megértés. Ez a három dolog nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember megérjen ilyen hosszú kort, persze ha nem keresztezik útját útvesztők, ha nem téved az ember olyan útra vagy nem támadják meg olyan betegségek, amelyek legyűrik, amelyek ellen nem tud védekezni…” 
    Nyugalom, szeretet és megértés… Illés Sándor minden mozdulatával bizonyította, hogy vannak emberi értékek, amelyek fölött nem járhat el az idő, amelyek nem eshetnek áldozatául a világ semmiféle sodrának, mert örökérvényűek. S azt is tudja: ezek mellett az emberi értékek mellett kitartani csak Istenbe vetett hittel lehet. 
    Tudják ezt olvasói is. 
    Akik sokan vannak, de lesznek ennél sokkal-sokkal többen is. 
    Mint egy falat kenyér, úgy fogják csillapítani Illés Sándor írásai „emberi szó”-éhségüket ebben a zilált, zaklatott, kiegyensúlyozatlan, nyugtalan, az idővel versenyt futó világban, ahol megállni egy pillanatra, s azt a pillanatot megörökíteni sem ér rá lassan már senki… 
    A napokban a budapesti Térszínház igazgatója, Bucz Hunor kezébe adtam Sándor bácsi három évvel ezelőtt írt, egyben élete egyetlen, „Az igazság órája” című drámáját. Pár nappal később ezt mondta nekem a színházigazgató: „Olyan ez a dráma, akár egy imádság. Olyan, mintha egy templomba, egy szentélybe lépnénk be általa…” 
    Fel kell fedeznünk ezt a templomot magunknak. 
    Fel is fogjuk fedezni ezt a templomot magunknak! 
    Egy helyütt azt írja Sándor bácsi: „Az ember azt szereti a legjobban, amit elvesztett.” Hát szeretni fogjuk még a hűséget, a nyugalmat, a szeretetet és a megértést! 
    S ha már (még) ma is szeretjük, Illés Sándor sorai között otthon érezhetjük magunkat. 
Varga Gabriella
  
  
Részlet a Temerini Rádió 2004. február 10-i Művelődési műsorából 
  
Illés Sándor bácsi két nap múlva 90. születésnapját ünnepli. Mint arról mi is beszámoltunk, Sándor bácsinkat a temerini Első Helyi Közösség tanácsa díszpolgárrá választotta. A jelentős elismerést, díszoklevelet Illés Sándor budapesti, Cházár András utcai lakásában a Helyi közösség küldöttsége, Milinszky József tanácselnök és Csorba Béla, a kulturális bizottság elnöke adja át február 12-én a Helyi közösség és valamennyi temerini nevében.  
    Mai Művelődési műsorunkban egy nem egészen három évvel ezelőtt készült riportot közvetítünk. Beszélgetést, ami akkor nagyon kellemes, bennsőséges, optimizmussal teli volt. Egy komolyabb megbetegedésen túl a kezében levő botnak akkoriban biztonságérzetet nyújtó szerepe volt csupán. Sajnos az elmúlt majd három év nemcsak felejthetetlen Illés napi Találkozást, Iró-olvasó találkozót tett lehetővé, hanem újabb megbetegedést és nagyon szeretett András fiának halálát is hozta.  
    Mindezek tudatában is hisszük, hogy élmény lesz újrahallgatnunk Sándor bácsit.  
  
  
Részlet a Temerini Rádió 2004. február 12-i Reggeli magazin című műsorából 
  
Illés Sándor ma 90 éves. Az író, a publicista, a mi Sándor bácsink. A temerini Első Helyi Közösség küldöttsége ma délelőtt Budapesten Illés Sándor Cházár András utcai lakásán átadja a helyi önkormányzat díszpolgárává választásáról szóló díszoklevelet, a küldöttség és a temeriniek köszöntését, gratulációját és szívből jövő jókívánságait, közöttük a mi és természetesen hallgatóink meleg üdvözletét is.  
    Illés Sándor 90. születésnapjának, illetve településünk díszpolgárává választásának a magyarországi, különösképpen a budapesti, írott és elektronikus médiumok megkülönböztetett figyelmet szentelnek. Szinte valamennyi jelentősebb újságban, folyóiratban, tévécsatornán méltatások, riportok, interjúk jelentek illetve jelennek meg. A Magyar Nemzet mai száma közli Farkas Adrienne interjúját, azzal a minket, Temerini Rádiót is megtisztelő megjegyzéssel, hogy ezt az írást ma reggeli műsorunkban a születésnapi megemlékezés részeként felolvassuk majd. Ezt pedig örömmel tesszük, hisz az írást a megjelenés előtt megkaptuk a 90. születésnapját ünneplő Illés Sándor bácsit csodáló és tisztelő Farkas Adriennetől.  
    Ezek után pedig, kedves hallgatóink, képzeljék maguk elé a Magyar Nemzet mai számát. A címoldali – tegnap készült fotón – a 90 éves Illés Sándor író, publicista, a Magyar Nemzet örökös újságírója elégedetten, de meghatottan mosolyog és fogadja a Szerkesztőség jókívánságait.  
    Sándor bácsi, szívből gratulálunk, köszönünk mindent, s kívánunk erőt, egészséget.  
Szerkesztő-műsorvezető: Varga József
  
  
Születésnapra 
  
Tisztelettel köszöntöm ILLÉS SÁNDOR-t, a kilencvenéves írót, újságírót és műfordítót. 
    Hatvanhat esztendős alkotói pályája szinte már egy emberöltő. A Magyar Nemzet munkatársa ötvenhárom éve. A hűség mintaképe! 
    Olvashatjuk írásait, tárcáit a lap szombati számának utolsó oldalán, de már hétfőn türelmetlenül várjuk a következőt. A magyarázat egyszerű: úgy érzi magát az ember ezeket a kis színes írásokat olvasva, mintha egy távoli, békés szigetre kerülne nagy hirtelen. 
    Sorai feledtetni tudják a világ keserveit, a sokszor útszéli stílust, az egymásra mutogatást. Valódi emberi sorsokat felmutatni tudó író, aki emlékeit mindig megosztja velünk, a Magyar Nemzet olvasóival. 
    Munkásságát nagyra becsülve, talán szerénytelenül, de a magam örömére, ILLÉS SÁNDOR-t (is) prima-primisszima díjjal tüntetem ki. 
    Sajnos, euró nélkül. 
Borai Teri
 
Kapcsolódó cikkünk:
A megszegett ígéretInterjú a most 90 éves Illés Sándor íróval
A cikk 2004. március 12-én került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón