vissza a főoldalra
 
ONLINE KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI MAGAZIN
(világhálón: 2001. március 1-jétől, nyomtatásban: 2002. tavasza óta)
 
Aktuális írások
Első közlés írások
* * * JÁTÉK * * *
Kulturális ajánlatunk
Munkatársaink
Kortárs válogatás
Klasszikus válogatás
NapSziget Galéria
Nyomtatott NapSziget
Támogatóink
 
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
(szerkeszti: Varga Gabriella)
 
IRODALOM, KÖZÉLET
Derekat roppantó, rettenetes forgószélben telt el kilencven év 
Illés Sándor, a huszadik század fekete doboza
Kilencvenedik életévét tölti be február 12-én a népszerű prózaíró, a Magyar Nemzet, az Új Ember, a Magyar Rádió ma is aktív jegyzetírója, Illés Sándor. Szeretett szülőfaluja, a délvidéki Temerin I. Helyi Közösség tanácsa úgy döntött, hogy ebből az alkalomból Sándor bácsit a helyi közösség díszpolgárává emeli. A határozatról szóló dokumentumokat városliget-közeli otthonában, az író születésnapján kívánják ünnepélyesen átnyújtani.  
    Illés Sándor 1945 óta él Budapesten. Több rangos elismerés és irodalmi díj birtokosa. Novelláiban, regényeiben, publicisztikai munkáiban állandóan visszatérő motívumként van jelen ifjúkorának bácskai élményanyaga, a Temerinben eltöltött gyermekkor mélyen beleivódott, felejthetetlen világa és a délvidéki magyarság sorsa iránti féltő aggodalom.  
    – Gonosz század volt ez – tekint vissza Sándor bácsi, s szemében szomorúság bujkál. – Kezdődött a rengeteg vérveszteséggel járó első világháborúval, aztán jött Trianon, Kun Béla kommunizmusa, és a kisebbségi sors, ami rányomta a bélyegét az egész magyarságra, a kultúrára is és a gazdaságra is. Jött a második világháború, a Don-kanyarral, ahol rengeteg magyar elpusztult, akkor újabb Trianon, még szörnyűbb, mert amit közben visszaadtak, elvették megint. Aztán Szovjetunió. Forradalom. Forradalom után bitófák, rengeteg per, ítélet. Közben a parasztságot tönkretették, lesöpörték a padlást, a kis- és középgazdaságokat szétrúgták, nem beszélve a gyűjtőtáborokról, Hortobágyról, ahová elhurcolták, kitelepítették a népet. Mindez így átszűrődik bennem, mint egy fekete dobozban. Ez egy derekat roppantó, rettenetes forgószél volt, történelmi vihar, egy évszázadig tartott, és ha szétnézek, nem látom a nyomát az irodalomban, a festészetben. Nem szólalhatott meg, mert nem volt téma. Amikor azt mondtam, írok a németek kitelepítéséről – meg is írtam Johann bácsi történetét, akit nem vittek el, mert felakasztotta magát. Otthagyták a kampón, üres házban –, és azt mondták, nem téma. Kitelepítés itt nem volt. Mondom, írok egy zsidó anyáról. Azt mondták, a zsidóról csak hősi eposzt lehet írni. Bármelyikbe fogtam, mindent letiltottak, megakadályoztak. Az új generáció, amelyik most fölnövekszik, nem fogja a huszadik század szörnyűségeit megérteni, mert nem kap tájékoztatást, se képben, se írásban, semmiben, mert berekesztették, elzárták a csatornákat. Így vergődtem hatvanhat évig, mint újságíró ebben a szörnyűségben magam is, írógépemmel együtt. Le is futott ez az évszázad, elmúlt a vihar, helyette itt vannak újabb, másfajta viharok és nem látom a kibontakozásnak a közeli lehetőségét. Talán, mint régi fekete doboz, illő volna megszólalnom, de már nem is szólok semmit. Az ember csak süket füleknek beszél.  
    Mutatja, több tucatnyi megjelent kötete mellett mennyi kiadatlan regénye áll még kéziratban a szekrényében. „Nem tudok mit csinálni a megírt dolgaimmal. Utána se tudok járni. Két éve nem mozdultam ki a lakásból. A könyvkiadás sem úgy megy ma már, mint régen…” De a zsidó édesanya kálváriájában benne van minden, a huszadik század minden gyötrelme, keserve és igazságtalansága, ezért nagyon szeretné – mondja –, hogyha a Pokol tüzére vetve című történelmi regénye kiadását valamelyik kiadó felvállalná. 
    Illés Sándor olvasóinak figyelmét ezúton hívjuk fel arra, hogy a Magyar Nemzetben megjelent tárcáiból készült két válogatáskötet, az Imádság és vallomás, és a Hajnali madárfütty még beszerezhető a kiadó címén: Estrade-City Kft., 1054 Budapest, Alkotmány u. 15. Telefonszámok: 331-0358, 331-0383, 311-8027.  
    Illés Sándor bácsinak kilencvenedik születésnapjához, valamint díszpolgárrá avatásához szívből gratulálunk és a Jóisten áldását kérjük további munkájához, egészségéhez! 
Varga Gabriella
 
Kapcsolódó cikkünk:
A megszegett ígéretInterjú a 90 éves Illés Sándorral a Magyar Nemzetből
A cikk 2004. február 3-án került fel a világhálóra.
 
Visszatérés az
IRODALOM, KÖZÉLET
rovat további cikkeihez
Visszatérés az
AKTUÁLIS ÍRÁSOK
főoldalára
 
 A cikkekkel kapcsolatos véleményeket, illetve a közlésre szánt aktuális írásokat
e-mail címünkre valamint az 1399 Budapest, Pf. 701/578. postai címre várjuk!
ICQ-számunk: 254859031, szerkesztőség telefonszáma: 06-30/520-1428
 
Vissza a főoldalra
 
 A NapSziget folyóirat
évente négyszer
nyomtatott formában
is megjelenik.
 
Rendelje meg Ön is!
1399 Budapest, Pf. 701/578.
 
céljainkat az NKÖM támogatja
 
 
 
Művészek és művészetek a világhálón